Πούτιν: Οι ΗΠΑ αποσταθεροποιούν τον κόσμο και παρατείνουν τον πόλεμο στην Ουκρανία

Δηλώσεις του Ρώσου προέδρου στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ασφάλεια στη Μόσχα.

Πούτιν: Οι ΗΠΑ αποσταθεροποιούν τον κόσμο και παρατείνουν τον πόλεμο στην Ουκρανία

    

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι παρατείνουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία και ότι προσπαθούν να «αποσταθεροποιήσουν» τον κόσμο με την πρόσφατη επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν.

«Η κατάσταση στην Ουκρανία δείχνει ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να παρατείνουν τη σύγκρουση. Και ενεργούν με τον ίδιο τρόπο καλλιεργώντας το ενδεχόμενο μιας σύγκρουσης στην Ασία, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική», δήλωσε ο Πούτιν απευθυνόμενος στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ασφάλεια στη Μόσχα.

«Η αμερικανική περιπέτεια με την Ταϊβάν δεν είναι απλώς για ένα ταξίδι μιας ανεύθυνης πολιτικού, αλλά μέρος μιας σκόπιμης, συνειδητής στρατηγικής με στόχο να αποσταθεροποιήσουν και να προκαλέσουν μια χαοτική κατάσταση στην περιοχή και τον κόσμο», πρόσθεσε.

Πρόκειται για μια «θρασεία επίδειξη της έλλειψης σεβασμού τους προς την κυριαρχία άλλων χωρών και προς τις διεθνείς τους δεσμεύσεις», συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος, καταγγέλλοντας «μια καλά προετοιμασμένη πρόκληση».

«Οι ΗΠΑ προσπαθούν να παρατείνουν αυτή τη σύγκρουση στην Ουκρανία και υποκινούν το ενδεχόμενο σύγκρουσης στην Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Πούτιν αναφέρει ότι η Δύση έχει εφαρμόσει ένα αντιρωσικό σχέδιο ενώ την ίδια στιγμή κλείνει τα μάτια στη νεοναζιστική ιδεολογία και στις σφαγές των κατοίκων του Ντονμπάς.

«Η απόφαση για τη διεξαγωγή ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης λήφθηκε σε πλήρη συμφωνία με τον Χάρτη του ΟΗΕ» σημείωσε επίσης.

Και κατέληξε πως «οι στόχοι της ειδικής επιχείρησης (έτσι την ονομάζει η Ρωσία) είναι σαφώς καθορισμένοι και δεν είναι άλλοι από το να διασφαλιστεί η ασφάλεια της Ρωσίας και των πολιτών μας και να προστατεύσουμε τους κατοίκους του Ντονμπάς».

Οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, η οποία έχει εξαπολύσει επίθεση εναντίον της Ουκρανίας και έχει καταγγείλει επανειλημμένα τις παραδόσεις αμερικανικών όπλων στο Κίεβο, διέρχονται μια περίοδο μεγάλης έντασης.

Στόχος αυστηρών κυρώσεων από τη Δύση, η Ρωσία προσπαθεί να ενισχύσει τις σχέσεις της με την Ασία και την Αφρική, και κυρίως την Κίνα.

Η Μόσχα έχει ήδη χαρακτηρίσει «πρόκληση» την επίσκεψη στις αρχές Αυγούστου της Πελόζι στην Ταϊβάν, η οποία προκάλεσε την οργή της Κίνας, και είχε εκτιμήσει ότι το Πεκίνο έχει το δικαίωμα να λάβει «τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει την κυριαρχία του».

πηγη