«Διχόνοια» στην ΕΕ για την τουριστική βίζα στους Ρώσους

Ο Γεμρανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς , με τον Νορβηγό πρωθυπουργό Γιόνας Γκαρ Στέρε, κατα΄την διάρκεια συνέντευξης τουπου στο Όσλο.

 Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Βερολίνο δεν θα στηρίξει ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ζητήσει  να σταματήσει η έκδοση τουριστικής βίζας σε Ρώσους πολίτες, ενώ συνεχίζεται η εισβολή στην Ουκρανία.

«Αυτός δεν είναι ο πόλεμος του ρωσικού λαού. Είναι ο πόλεμος (του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ) Πούτιν και πρέπει να είμαστε πολύ σαφείς σε αυτό το θέμα», είπε ο Σολτς σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο συνάντησης των πέντε ηγετών της Σκανδιναβίας στο Όσλο όπου είχε προσκληθεί.

«Είναι σημαντικό για εμάς να καταλάβουμε ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που φεύγουν από τη Ρωσία επειδή διαφωνούν με το ρωσικό καθεστώς», ανέφερε.

Το θέμα της βίζας αναμένεται να τεθεί σε άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 31 Αυγούστου.

Η Φινλανδή πρωθυπουργός Sanna Marin, η οποία υποστηρίζει την  απαγόρευση, είπε πως πρόκειται για ένα θέμα που «πρέπει να συζητήσουμε».«Δεν υπάρχει άσπρο-μαύρο για ένα τέτοιο θέμα.Υπάρχουν και οι αποχρώσεις του γκρι», τόνισε στην ίδια συνέντευξη Τύπου.

Η ΕΕ απαγόρευσε τα αεροπορικά ταξίδια από τη Ρωσία μετά την έναρξη της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία. Ωστόσο, οι Ρώσοι μπορούν ακόμα να ταξιδεύουν μέσω ξηράς σε γειτονικές χώρες της ΕΕ και προφανώς στη συνέχεια πραγματοποιούν πτήσεις προς άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Επιφυλακτικές  απέναντι στο θέμα είναι οι χώρες του Νότου, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία και γενικότερα όσοι προσβλέπουν στον Ρωσικό τουρισμό που δεν είναι  διόλου αμελητέος παράγοντας, αν και μειωμένπς λόγω των απαγορεύσεων.

Καθετα αρνητική είναι η Ουγγαρία Φιναλνδία και Εσθονία ήταν από τις πρώτες χώρες που μπλόκαραν την χορήγηση βίζας στους ΡώσουςΤην ίδια απόφαση έχει λάβει επίσης η Λετονία και η Τσεχία.

 naftemporiki.gr