Έβρος: Στο ΚΥΤ Φυλακίου οι 38 μετανάστες – Ερωτήματα για τον χειρισμό της υπόθεσης από τις Αρχές

Έπειτα από αρκετές ημέρες αγωνίας και ταλαιπωρίας, οι εγκλωβισμένοι μετανάστες σε νησίδα στον Έβρο εντοπίστηκαν από τις ελληνικές αρχές και μεταφέρονται σήμερα στο ΚΥΤ Φυλακίου. Ωστόσο, τα ερωτήματα για τον χειρισμό της υπόθεσης από τις Αρχές παραμένουν και χρήζουν διερεύνησης.

Έβρος: Στο ΚΥΤ Φυλακίου οι 38 μετανάστες - Ερωτήματα για τον χειρισμό της υπόθεσης από τις Αρχές

Στο ΚΥΤ Φυλακίου μεταφέρονται σήμερα οι 38 μετανάστες και πρόσφυγες που εντοπίστηκαν χθες από τις Αρχές στην ελληνική επικράτεια, τέσσερα χιλιόμετρα νότια της νησίδας όπου βρίσκονταν, στην παραποτάμια περιοχή των Λαβάρων.

Παράλληλα, οι χειρισμοί των αρχών για την υπόθεση έχουν βρεθεί στο στόχαστρο του ευρωπαϊκού Τύπου, οργανώσεων και χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ενώ, όπως αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν 4 καίρια ερωτήματα που χρήζουν άμεσα απάντησης.

Υπενθυμίζεται πως χθες αργά το απόγευμα είχαν μεταφερθεί στο Προανακριτικό Κέντρο Αλλοδαπών στον Έβρο όπου και διενεργήθηκε προανάκριση για τον χρόνο και τον τρόπο, αλλά και από ποιο σημείο πέρασαν στην ελληνική επικράτεια.

Πρόκειται για 22 άνδρες, 9 γυναίκες και 7 παιδιά. Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές είναι όλοι καλά στην υγεία τους, ενώ η έγκυος γυναίκα, η οποία με βάση τα όσα έχουν δει το «φως» αιμορραγούσε, μεταφέρθηκε προληπτικά στο νοσοκομείο.

Οι μετανάστες και πρόσφυγες, που δηλώνουν πως είναι από τη Συρία εξετάστηκαν από νοσηλεύτρια του ΕΟΔΥ, ενώ τους επισκέφθηκαν δύο διερμηνείες και τους ενημέρωσαν για τις διαδικασίες.

Υπενθυμίζεται πως τα προηγούμενα 24ωρα είχαν εκδοθεί δύο ανακοινώσεις από το Αρχηγείο στις οποίες γινόταν αναφορά πως η εν λόγω νησίδα στην οποία αρχικά υπήρχαν πληροφορίες ότι βρίσκονταν τα 38 άτομα, ήταν εκτός ελληνικής επικράτειας και έτσι δεν μπορούσαν να προχωρήσουν οι ελληνικές αρχές σε καμία ενέργεια.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας

Μετά από νεότερες πληροφορίες και εκτεταμένες έρευνες εντοπίστηκε στην παρέβρια περιοχή των Λαβάρων ομάδα παράτυπων μεταναστών, κατά δήλωσή τους από τη Συρία, αποτελούμενη από 22 άνδρες, 9 γυναίκες και 7 παιδιά, ενώ μία από τις γυναίκες είναι εγκυμονούσα. Επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο σημείο είναι περίπου 4 χιλιόμετρα νοτίως, από τις συντεταγμένες εκτός της ελληνικής επικράτειας, που είχαν δηλωθεί ως αρχική θέση προ ημερών.

Από τη στιγμή του εντοπισμού τους έχουν σπεύσει προς αρωγή τους οι απαραίτητες δυνάμεις της ΕΛΑΣ και όλων των υπόλοιπων κρατικών υπηρεσιών, για την περίθαλψη των μεταναστών, την παροχή τροφής και νερού και τη μεταφορά τους σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας.

Τέσσερα καίρια ερωτήματα για τον εντοπισμό των προσφύγων στον Έβρο

Τέσσερα καίρια ερωτήματα θέτουν σε κοινή τους δήλωση ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Γιώργος Ψυχογιός τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής και η βουλεύτρια του κόμματος Νατάσα Γκαρά στην κυβέρνηση, μετά τον εντοπισμό των μέχρι χθες «ανύπαρκτων» προσφύγων που είχαν εγκλωβιστεί σε νησίδα στον Έβρο.

  • Πώς εξηγεί την αιφνίδια «ανακάλυψη» των ανθρώπων αυτών, όταν η ίδια, μέσω του αρμόδιου υπουργού Ν. Μηταράκη και επίσημων ανακοινώσεων της ΕΛΑΣ, διαβεβαίωνε ότι δεν είχε εντοπιστεί ανθρώπινη παρουσία στη νησίδα που ήταν εγκλωβισμένοι και επιτιθόταν με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που ανέδειξε το θέμα;
  • Θα ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για τις διαρροές ότι επρόκειτο για fake news; Ή θα οχυρωθεί πίσω από δικολαβίες για τις ακριβείς συντεταγμένες στις οποίες την τάδε ώρα δεν υπήρχαν πρόσφυγες;
  • Έχει προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση στον ΟΗΕ ή στην ΕΕ για να αναδείξει τις τουρκικές ευθύνες για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών ή έχει λόγους να θεωρεί πως καλύτερα να μην εμπλακούν στο θέμα;
  • Θα θέσει επιτέλους ως προτεραιότητα για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης τις αποφάσεις του Συμφώνου του Μαρακές του ΟΗΕ που προβλέπουν αναλογική κατανομή προσφύγων και νόμιμες ασφαλείς διόδους για να αντιμετωπιστούν οι συνεχείς ανθρώπινες τραγωδίες, για τις οποίες έχει ευθύνη και η ΕΕ;

Υπενθυμίζουν δε, στην κυβέρνηση τις υποχρεώσεις της από τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου App. 35090/22 K.A. v. Greece και App. 384444/22 B.S. and others v. Greece και την καλούν να μην διασύρει το όνομα της πατρίδας μας και στον τομέα αυτό, όπως όλες τις προηγούμενες ημέρες με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.​

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρωτούν την κυβέρνηση σε συνέχεια της χθεσινής ανακοίνωσης με την οποία ζητούσε η Κουμουνδούρου επίσημη και υπεύθυνη ενημέρωση

πηγη