Ταϊβάν: Αμερικανοί βουλευτές έφτασαν στο νησί

Αντιπροσωπεία βουλευτών των ΗΠΑ έφτασε στην Ταϊβάν, λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι και εν μέσω εντάσεων του νησιού με την Κίνα.

Ταϊβάν: Αμερικανοί βουλευτές έφτασαν στο νησί

Αντιπροσωπεία Αμερικανών νομοθέτων έφτασε στην Ταϊβάν την Κυριακή (14/08) για διήμερο ταξίδι, κατά τη διάρκεια του οποίου θα συναντηθεί με την Πρόεδρο Τσάι Ινγκ-γουέν, ενώ υπάρχουν στρατιωτικές εντάσεις μεταξύ του αυτοδιοικούμενου νησιού και της Κίνας.

Το Πεκίνο, το οποίο διεκδικεί τη δημοκρατικά κυβερνώμενη Ταϊβάν ως δικό του έδαφος, έχει πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από το νησί μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊπέι στις αρχές Αυγούστου.

Η Κίνα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του Reuters, διεκδικεί εδώ και καιρό την κυριαρχία επί του νησιού. Η κυβέρνηση της Ταϊβάν απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Κίνας και λέει ότι ο λαός του νησιού θα πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον του.

Η de facto αμερικανική πρεσβεία στην Ταϊπέι δήλωσε ότι επικεφαλής της αντιπροσωπείας είναι ο γερουσιαστή Εντ Μάρκι, ο οποίος συνοδεύεται από τέσσερις νομοθέτες της Βουλής των Αντιπροσώπων, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης επίσκεψης στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

Το προεδρικό γραφείο της Ταϊβάν δήλωσε ότι η ομάδα θα συναντηθεί με την Τσάι τη Δευτέρα (15/08) το πρωί.

«Ειδικά σε μια εποχή που η Κίνα αυξάνει τις εντάσεις στο Στενό της Ταϊβάν και στην περιοχή με στρατιωτικές ασκήσεις, ο Μάρκι που ηγείται μιας αντιπροσωπείας για να επισκεφθεί την Ταϊβάν αποδεικνύει για άλλη μια φορά τη σταθερή υποστήριξη του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ταϊβάν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Ο Μάρκι προεδρεύει της υποεπιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας για την Ανατολική Ασία, τον Ειρηνικό και τη Διεθνή Κυβερνοασφάλεια. Οι συν-επικεφαλής της επίσκεψης είναι ο εκπρόσωπος Τζον Γκαραμέντι της ομάδας εργασίας του Κογκρέσου για τα πυρηνικά όπλα και τον έλεγχο των όπλων.

Η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσινγκτον δήλωσε την Κυριακή ότι «τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου θα πρέπει να ενεργούν με συνέπεια προς την πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης για τη μία Κίνα» και υποστήριξε ότι η τελευταία επίσκεψη από το Κογκρέσο «αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν και δεν φείδονται προσπαθειών για να υποκινήσουν την αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών και να αναμειχθούν στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας».

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι μέλη του Κογκρέσου πηγαίνουν στην Ταϊβάν εδώ και δεκαετίες και θα συνεχίσουν να το κάνουν, προσθέτοντας ότι οι επισκέψεις αυτές είναι σύμφωνες με τη μακροχρόνια πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για τη μία Κίνα.

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις με το Πεκίνο και όχι με την Ταϊβάν. Ωστόσο, η Ουάσινγκτον δεν παίρνει θέση για το αν το Πεκίνο έχει κυριαρχία επί της Ταϊβάν και δεσμεύεται βάσει του αμερικανικού δικαίου να παρέχει στην Ταϊβάν μέσα για να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

Το γραφείο του Μάρκι δήλωσε ότι οι νομοθέτες στην Ταϊβάν «θα επαναβεβαιώσουν την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ταϊβάν, όπως καθοδηγείται από τον νόμο για τις σχέσεις με την Ταϊβάν, τα κοινά ανακοινωθέντα ΗΠΑ – Κίνας και τις έξι διαβεβαιώσεις, και θα ενθαρρύνουν τη σταθερότητα και την ειρήνη στα στενά της Ταϊβάν».

ΠΗΓΗ