Βομβαρδίζεται ο πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια – Συναγερμός για διαρροή

Βομβαρδίζεται ο πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια - Συναγερμός για διαρροή,

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν την περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό στην Ζαπορίζια καταγγέλλουν οι Ρώσοι και την γειτονική πόλη Ενεργκοντάρ, όπου μάλιστα αναφέρονται και τραυματισμοί πολιτών σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

O πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια είναι ο μεγαλύτερος της Ουκρανίας με έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες και βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων από τον περασμένο Μάρτιο. Οι δύο από τους αντιδραστήρες έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, χωρίς όμως να έχουν δοθεί λεπτομέρειες από την ρωσική διοίκηση, ποια είναι η βλάβη που προκλήθηκε. Σύμφωνα πάντα με την ρωσική πλευρά οι βομβαρδισμοί έχουν ενταθεί από τις 5 Αυγούστου και υπάρχει κίνδυνος πυρηνικού ατυχήματος, εάν συνεχιστεί η επιχείρηση των Ουκρανών. Ο εκπρόσωπος της ρωσικής διοίκησης, Βλαντιμίρ Ρογκόφ, περιέγραψε την κατάσταση ως κρίσιμη και τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί μήνυμα από την διεθνή κοινότητα προς το Κίεβο «να σταματήσει αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι».

H Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ατυχήματος και καλεί τις δύο πλευρές να δώσουν άδεια μετάβασης σε κλιμάκιο της Επιτροπής, ώστε να γίνει έλεγχος στις συνθήκες ασφαλείας του πυρηνικού σταθμού. Την περασμένη Πέμπτη ο γενικός διευθυντής του ΙΑΕΑ Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση και τα ζητήματα ασφάλειας που έχουν δημιουργηθεί, καθώς οι δύο πλευρές αδυνατούν να έλθουν σε συμφωνία. Οι Ρώσοι χρειάζονται στον σταθμό για την ηλεκτροδότηση των περιοχών που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους, ενώ αντιθέτως οι Ουκρανοί έχουν στόχο να θέσουν τον σταθμό εκτός λειτουργίας.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΕΔΩ