Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου: Από τις σοβαρότερες στην ΕΕ η παρακολούθηση Κουκάκη

Μορφή χιονοστιβάδας εκλαμβάνουν πλέον οι επικρίσεις διεθνών οργανισμών και Μέσων Ενημέρωσης για το σκάνδαλο της υποκλοπής των συνδιαλέξεων στην Ελλάδα με το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) να καταλογίζει στην ελληνική κυβέρνηση έλλειψη διαφάνειας και αποφυγή ανάληψης ευθυνών.

«Πρόκειται για μια από τις πιο σοβαρές υποθέσεις υποκλοπής τηλεφωνικών συνδιαλέξεων δημοσιογράφου στην ΕΕ τα τελευταία χρόνια» ανέφερε ο υπεύθυνος υποστήριξης του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου για την Ευρώπη, Τζέιμι Γουάιζμαν σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle. Μάλιστα εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμα που απεύθυνε στον ελληνικό λαό απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στην παρακολούθηση του δημοσιογράφου. Ταυτόχρονα, το στέλεχος του οργανισμού των δημοσιογράφων κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση για τη διερεύνηση των υποκλοπών από το πρόγραμμα Predator. Χαρακτήρισε επίσης «ύψιστης σημασίας» το μήνυμα που έστειλε η αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα για να δοθούν απαντήσεις από την κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό και την ΕΥΠ.

La Croix: Σφίγγει ο θηλιά γύρω από τη συντηρητική κυβέρνηση Μητσοτάκη

Παράλληλα παραμένει υψηλό το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου για τους δράστες και τα κίνητρα των υποκλοπών στην Ελλάδα. Η γαλλική εφημερίδα La Croix έκανε λόγο για παρακολούθηση των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης και χαρακτήρισε την υπόθεση Predatorgate. Μάλιστα εκτίμησε ότι η «θηλιά» γύρω από την κυβέρνηση σφίγγει μετά από την παρέμβαση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου υπέρ της διερεύνησης του σκανδάλου αλλά και το αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για την διεξαγωγή σχετικής συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια της Βουλής. Ακόμη επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε ενδελεχή έρευνα για το θέμα και συμπλήρωσε ότι η αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θέλει να σταλεί αποστολή στην Ελλάδα για να διερευνήσει τα ίχνη του Predator.

L’Εcho: Για την ώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη λυγίζει αλλά δεν σπάει

Στην υπόθεση των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα αναφέρεται και ανταπόκριση της βελγικής εφημερίδας l’Echo η οποία σημειώνει ότι ο «γνωστός για την ψυχραιμία και τις μετριοπαθείς δηλώσεις του Νίκος Ανδρουλάκης βρίσκεται πλέον σε ανοιχτό πόλεμο με την δεξιά κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη». Η εφημερίδα υπενθύμισε επίσης ότι μετά τη νίκη της ΝΔ το 2019 η ΕΥΠ τέθηκε υπό τον έλεγχο του κ. Μητσοτάκη στο πλαίσιο μιας απόφασης που αμφισβητήθηκε έντονε εκείνη την εποχή υπογραμμίζοντας με νόημα ότι στην Ελλάδα «η μνήμη της χούντας των συνταγματαρχών είναι ακόμα πολύ ισχυρή».

Επιστολή στην Ελλάδα από την Κομισιόν για το Predator

Παράλληλα εγχώρια δημοσιεύματα επιβεβαιώνουν ότι η Κομισιόν είχε αποστείλει από τις 29 Ιουλίου επιστολή στην ελληνική κυβέρνηση με την οποία της ζητούσε πληροφορίες για την λειτουργία του συστήματος Predator και για το αν υπήρχε πρόοδος στις έρευνες που έχει πραγματοποιήσει. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα έχει αποστείλει απαντητική επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα. Επιπλέον πολιτικοί παρατηρητές στις Βρυξέλλες χαρακτηρίζουν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να αναληφθεί σύντομα πρωτοβουλία και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την διερεύνηση των κρατικών υποκλοπών στην Ελλάδα.

Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου
mchatzikonstantinou@
naftemporiki.gr