Ουκρανική εταιρεία οργανώνει διακοπές στην κατεστραμμένη χώρα

Ποιος θα ήθελε να κάνει τουρισμό στις εμπόλεμες περιοχές της Ουκρανίας; Μόνο ως μακάβριο αστείο μπορεί να ακουστεί. Κι όμως βρέθηκαν μέχρι στιγμής 150, μετά από «πρόσκληση» της ταξιδιωτικής πλατφόρμας Visit Ukraine.Today, που ανέλαβε να κάνει  ημερήσιες ξεναγήσεις στις λεγόμενες «Γενναίες Πόλεις» που  συνεχίζουν να πολεμούν στους Ρώσο;υς εισβολείς.

Μια ματιά στο πώς ζει η χώρα εν μέσω συγκρούσεων ή ακραία εκμετάλλευση βάρβαρων ενστίκτων;

Η  εταιρεία λέει ότι μέχρι στιγμής έχει πουλήσει 150 εισιτήρια, ενώ ο ιστότοπός της που προσφέρει πληροφορίες για «ασφαλή ταξίδια »από και προς την Ουκρανία δέχεται 1,5 εκατομμύριο επισκέψεις το μήνα, αύξηση 50% σε σχέση με τους αριθμούς πριν από την εισβολή.

Όπως αναφέρει, οι τουρίστες θα κάνουν βόλτες ανάμεσα σε συντρίμμια από βόμβες, ερειπωμένα κτίρια, εγκαταλελλειμένο και κατεστραμένο στρατιωτικό υλικό ενώ θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν σε real time, τις σειρήνες μιας αεροπορικής εποδρομής, 

Κίνδυνο βέβαια αποτελούν οι νάρκες ξηράς.

Αν και είναι ένας απαίσιος τρόπος να περάσετε διακοπές, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Visit Ukraine Άντον Ταρασένκο υποστηρίζει στο CNN Travel ότι η διοργάνωση τέτοιου είδους ταξιδιών διαφέρει από τον λεγόμενο «σκοτεινό τουρισμό» όπου τουρίστες να συρρέουν σε μέρη μαζικών θανατώσεων και καταστροφών.

Τα «άλλοθι» του Ταρασένκο είναι πως οι ξεναγήσεις είναι μια ευκαιρία να αναδειχθεί το πνεύμα αντίστασης των Ουκρανών αλλά και το ότι «η ζωή συνεχίζεται, ακόμη και σε πόλεμο».

Πάντως, απευθυνόμενος στον…ηρωϊσμό των επισκευτών τους προειδοποιεί ότι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πουθενά στην Ουκρανία δεν είναι 100% ασφαλείς.

«Σαν να ρίχνεις ζάρια»

Αν και έχει τεθεί στρατιωτικός νόμος στην Ουκρανία και η εναέρια κυκλοφορία έχει ανασταλεί, ο Ταρασένκο λέει ότι οι ξένοι επισκέπτες μπορούν ακόμα πολύ εύκολα να ταξιδεύουν ελεύθερα περνώντας από τα ανατολικά σημεία ελέγχου της χώρας με την Ευρώπη.

 Ο Τσάρλι ΜακΓκραθ, ιδιοκτήτης της Objective Travel Safety, μιας εταιρείας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που εκπαιδεύει ανθρώπους για εμπόλεμες ζώνες, λέει ότι ακόμη και περιοχές της Ουκρανίας που φαίνονται ασφαλείς μπορεί να αποτελούν πραγματικό κίνδυνο.

«Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί λόγω των συνεχιζόμενων τυχαίων ρωσικών επιθέσεων», λέει στο CNN. «Αν και η   δυτική Ουκρανία είναι σχετικά ασφαλής και η ζωή φαίνεται να συνεχίζεται, η νοτιοανατολική είναι πολύ πιο επικίνδυνη. Θα ήταν σαν να ρίχνεις τα ζάρια».

Επίσης συμβουλεύει τους επισκέπτες να έχουν διασφαλίσει μέτρα προστασίας  αλλά για τοι τι θα συμβεί αν τραυματιστούν ή σκοτωθεί ο οδηγός τους. Ερωτήματα επίσης τίθενται σχετικά με την ασφάλεια και τον εξοπλισμό των ξενοδοχείων/

«Θα συνιστούσα να μην το κάνετε», προσθέτει.ο ΜακΓκραθ

Προσοχή στα δάση με τις βόμβες

Οι «τουρίστες» θα κυκλογορούν σε γκρουπ των 10 ατόμων ενώ ο ξεναγός τους τους έχει προετοιμάσει θα προετοιμαστούν για το πώς να ενεργήσουν σε περίπτωση κρίσιμης κατάστασης — όπως πού να βρουν καταφύγιο εάν ηχήσουν οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής.

«Το να έχεις έναν οδηγό που γνωρίζει το μέρος και ποια ακριβώς κατεύθυνση πρέπει να πάρει σε περίπτωση κινδύνου είναι εγγύηση», λέει ο Ταρασένκο. «Εάν τολμήσετε μόνοι σας να πάτε 10 μέτρα  αριστερά , 10 μέτρα στα δεξιά, μπορεί να καταλήξετε σε νάρκη ή βόμβα.

«Για παράδειγμα, στην περιοχή Μπούτσα υπάρχουν δάση με βόμβες ακόμα ενεργοποιημένες που θα μπορούσαν να εκραγούν ανά πάσα στιγμή», αναφέρει.

 Οι ημερήσιες εκδρομές 3-4 ώρες αλλά μπορούν να επεκταθούν, βάσει αιτημάτων. Η εταιρεία λέει ότι τα κέρδη από την πώληση όλων των εισιτηρίων πηγαίνουν για την υποστήριξη των προσφύγων πολέμου.

  naftemporiki.gr