Υπερδνειστερία: Το προκεχωρημένο φυλάκιο της Ρωσίας

Υπερδνειστερία: Το προκεχωρημένο φυλάκιο της Ρωσίας, Γιώργος Βενέτης

Ένα ερώτημα που ζητά απάντηση: Ποιοι είναι οι επόμενοι στρατηγικοί στόχοι του Κρεμλίνου; Προς το παρόν ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να προωθείται αργά και βασανιστικά στην ανατολική Ουκρανία. Ο ίδιος ο Ζελένσκι χαρακτήρισε πρόσφατα  το μέτωπο του Ντονμπάς «κόλαση», παραδεχόμενος την υποχώρηση ουκρανικών στρατευμάτων, ενώ και τα μέτωπα από τον “επικοινωνιακό πόλεμο” δεν είναι καλά, μετά την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, που κατηγόρησε και τους Ουκρανούς για εγκλήματα πολέμου. Η έκθεση προκάλεσε οργή στο Κίεβο και την παραίτηση της επικεφαλής του ουκρανικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Οκσάνα Πόκαλτσουκ.

Ενδεικτικό της απογοήτευσης του Ζελένσκι από την πολεμική τροπή τω γεγονότων, είναι πως ζήτησε την μεσολάβηση της Κίνας για τον τερματισμό του πολέμου, παραβλέποντας την επιδείνωση των σχέσεων Ουάσιγκτον-Πεκίνου, μετά την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν που έφτασαν στον τερματισμό της αμερικανοκινεζικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς, μεταξύ άλλων και του στρατιωτικού διαλόγου υψηλού επιπέδου.

Στο μέτωπο του Ντονμπάς, ένα ενδεχόμενο είναι η Ρωσία να προσαρτήσει την περιοχή,  δηλώνοντας ότι οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτική δραστηριότητα του Κιέβου στην περιοχή, θα συνιστά επίθεση στην ίδια τη Ρωσία. Σε αυτή την περίπτωση θα μεταλλαχθεί η σύγκρουση στην Ουκρανία: από ειδική επιχείρηση, σε ανοιχτό πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, με ότι αυτό συνεπάγεται!

Η συνεχεια του αρθρου εδω