Επικαλούνται άγνοια, υπόσχονται «απαντήσεις»

Να δραπετεύσουν διά της… άγνοιας επιχειρούν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της Ν.Δ., τη στιγμή που το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων προκαλεί πολιτικό σεισμό στη χώρα.

Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα στο «Βήμα της Κυριακής», στο οποίο συνεργάτες του πρωθυπουργού φέρεται να μεταφέρουν τον ισχυρισμό του Κ. Μητσοτάκη πως δεν είχε ενημερωθεί για το θέμα. Παράλληλα, σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός θεωρεί «μέγα κι ασυγχώρητο λάθος» το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, προσθέτοντας πως χρωστάει μια «συγγνώμη» στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη.

Ωστόσο ο παιδαριώδης ισχυρισμός πως ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε μόλις πρόσφατα, δεν αντέχει ούτε μια στιγμή στη βάσανο της λογικής, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός, για να διασώσει προφανώς το προσωπικό του γόητρο, ώθησε σε παραίτηση τον άνθρωπό του στην ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα, αλλά και τον ανιψιό (και γενικό γραμματέα του) Γρηγόρη Δημητριάδη. Σημειώνεται επίσης ότι από το καλοκαίρι του 2019 η ΕΥΠ υπάγεται απευθείας στο πρωθυπουργικό γραφείο, ενώ το Μαξίμου τηρούσε επί μέρες ένοχη σιωπή για το σκάνδαλο των υποκλοπών, η οποία μετατράπηκε σε εκκωφαντική παραδοχή ενοχής.

Με τις εξελίξεις να είναι καταιγιστικές, ο Κ. Μητσοτάκης αναγκάζεται πλέον να προβεί σε δημόσια παρέμβαση για το σκάνδαλο την ερχόμενη Δευτέρα (με σχετική δήλωση), επιχειρώντας να σώσει ό,τι μπορεί να σωθεί.

Σε ανάλογο πνεύμα η Νέα Δημοκρατία, που υπόσχεται «απαντήσεις» και πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ κάνει λόγο απλώς για… «λανθασμένο χειρισμό». Δεν παραλείπει βεβαίως, να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας να στρέψει αλλού τη συζήτηση.

Η ανακοίνωση της Ν.Δ.

Η θέση της Κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε ήδη από χθες, είναι ξεκάθαρα υπέρ της πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης, στο πλαίσιο που θέτει ο νόμος και η φύση των ζητημάτων. Οι απαντήσεις θα δοθούν με το δέοντα τρόπο και ήδη έχει δρομολογηθεί η αποκατάσταση των συνεπειών του λανθασμένου χειρισμού που επιδείχθηκε.

Η Κυβέρνηση χειρίζεται όλα τα θέματα, πόσω μάλλον τέτοια, με θεσμικό σεβασμό και με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, τηρώντας αυστηρά όσα ορίζει ο νόμος. Όσο και αν επιδιώκουν ορισμένοι δημιουργώντας σύγχυση να προκαλέσουν εντελώς ανυπόστατους συνειρμούς, οι πραγματικές διαστάσεις της υπόθεσης θα φανούν.

Κι επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για Προανακριτική Επιτροπή, οι πολίτες διαθέτουν θεσμική μνήμη και θυμούνται ότι ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να στηρίζει Υπουργούς της Κυβέρνησης του οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο για παράβαση καθήκοντος.

Υπενθυμίζεται ότι με την πλάτη στον τοίχο η κυβέρνηση, ανακοίνωσε μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι θα γίνει εξεταστική επιτροπή μόνο αν «τηρηθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες εμπιστευτικότητας» – φανερώνοντας έτσι τον πανικό της για το τι θα μπορούσε να αποκαλυφθεί.

Την ίδια στιγμή –μέσω διαρροών από πλευράς Μαξίμου– επιχειρείται η πλήρης απαλοιφή ευθυνών του Κ. Μητσοτάκη από το σκάνδαλο, με «πηγές» να ισχυρίζονται πως ο πρωθυπουργός εξοργίστηκε όταν ενημερώθηκε από την ΕΥΠ (μόλις την περασμένη Πέμπτη, όπως ισχυρίζονται πάντα οι «πηγές») ότι παρακολουθείται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Υποστηρίζουν επίσης ότι η παραίτηση Δημητριάδη ζητήθηκε ως «διευκόλυνση» από τον πρωθυπουργό, τη στιγμή που ο μέχρι χθες γενικός γραμματέας του κ. Μητσοτάκη ήταν στο επίκεντρο έντονης κριτικής. Σε κάθε περίπτωση, ισχυρίζονται ότι ο κ. Δημητριάδης είχε κι αυτός πλήρη άγνοια για το σκάνδαλο, αν και λόγω της θέσης του θα έπρεπε να είναι ενημερωμένος.

Τις διαρροές του Μαξίμου δεν συμμερίζονται πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε ήδη την παραίτηση του ίδιου του πρωθυπουργού, ενώ η Χαριλάου Τρικούπη κάνει λόγο για «άθλια προπαγάνδα» από την κυβέρνηση σε βάρος των δημοκρατικών θεσμών. 

Μάλιστα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε ευθεία επίθεση κατά του πρωθυπουργού λέγοντας ότι «αντί για υποκριτικές συγγνώμες και ψέματα, ο κ. Μητσοτάκης να πει ποιοι άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι παρακολουθήθηκαν… Δεν είναι μέγα και ασυγχώρητο λάθος, αλλά μέγα σκάνδαλο και ασυγχώρητη καθεστωτική αλαζονεία».

πηγη