«Μαξίμου – Gate»: Τι έγραψαν Bloomberg, Reuters, Politico, Le Figaro για τις παρακολουθήσεις – παραιτήσεις

Πρώτο θέμα σε αρκετά διεθνή μέσα οι παραιτήσεις Κοντολέων και Δημητριάδη για το «Μαξίμου – Gate» και τις παρακολουθήσεις των κινητών Ανδρουλάκη – Κουκάκη.

«Μαξίμου - Gate»: Τι έγραψαν Bloomberg, Reuters, Politico, Le Figaro για τις παρακολουθήσεις - παραιτήσεις

    

Πολιτικός σεισμός στην Ελλάδα από τις παραιτήσεις Δημητριάδη και Κοντολέων και τις παρακολουθήσεις στα κινητά του Νίκου Ανδρουλάκη και του Θανάση Κουκάκη. Το «Μαξίμου – Gate» όπως ήταν αναμενόμενο δεν μπορούσε να αφήσει «αδιάφορα» τα διεθνή μέσα τα οποία έκαναν εκτενή αναφορά και ανέδειξαν ακόμη και ως πρώτο θέμα τις παρακολουθήσεις.

Οι παραιτήσεις των δύο πρωτοκλασάτων στελεχών της κυβέρνησης έλαβαν χώρα μετά το τσουνάμι αποκαλύψεων των τελευταίων ημερών σχετικά με τις παρακολουθήσεις, μετά και τη μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλλε στον Άρειο Πάγο ο Νίκος Ανδρουλάκης, καταγγέλλοντας την απόπειρα παγίδευσης και παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου.

Μάλιστα και όπως πρώτο έγραψε το iEidiseis το κινητό του Ν.Ανδρουλάκη φαίνεται ότι ήταν σε παρακολούθηση επί 3 μήνες (δεν έγινε με το λογισμό Predator) και διακόπηκε 2 μέρες μετά την εκλογή του στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Το μείζον αυτό πολιτικό θέμα που ακόμη δεν έχουμε δει και δεν έχει αποκαλυφθεί το βάθος του βρέθηκε στο επίκεντρο του διεθνή Τύπου, όπως PoliticoBloombergReutersDeutsche WelleABC NewsAl JazeeraTRT WorldLe FigaroFrance 24Il Mondo και Euronews, τα οποία φιλοξένησαν το θέμα γράφοντας για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.

Το γραφείο του πρωθυπουργού ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο Κοντολέων παραιτήθηκε «μετά από λανθασμένες ενέργειες που διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια νόμιμων διαδικασιών υποκλοπών», έγραψε η DW. Η παραίτηση ήρθε λίγες ώρες μετά την παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη, του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργικού γραφείου.

Ωστόσο, το πρακτορείο ειδήσεων AP επικαλέστηκε έναν κυβερνητικό αξιωματούχο που αρνήθηκε ότι η παραίτηση συνδέεται με καταγγελία για λογισμικό υποκλοπής spyware. Ο αξιωματούχος είπε ότι, αντ’ αυτού, «σχετίστηκε με το τοξικό κλίμα που έχει αναπτυχθεί γύρω του (σ.σ. του Κοντολέων). Σε καμία περίπτωση δεν έχει καμία σχέση με το Predator [spyware], με το οποίο ούτε αυτός ούτε η κυβέρνηση συνδέονται με κανέναν τρόπο» δήλωσε ο αξιωματούχος, μεταδίδει η DW.

Σημειώνεται, ότι αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δεν αποκάλυψε εάν οι παραιτήσεις σχετίζονται με τις καταγγελίες για υποκλοπές, είπε ότι «η κυβέρνησή μας δεν έχει καμία σχέση με καμία εταιρεία που παράγει ή προμηθεύει τέτοιο λογισμικό».

Το France 24 για τις μηνύσεις Δημητριάδη

Οι ερευνητικές ιστοσελίδες Reporters United και Inside Story κατηγόρησαν τον Γρηγόρη Δημητριάδη, ότι συνδέεται με τα φερόμενα σκάνδαλα κατασκοπείας, που εμπλέκουν τον Ανδρουλάκη και τον Έλληνα οικονομικό δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, έγραψε το France 24.

Ο Δημητριάδης, την ημέρα της παραίτησής του, μήνυσε την Reporters United και την ΕΦΣΥΝ με αγωγή ύψους 150.000 ευρώ για το δημισίευμα με τίτλο: «Μεσοτοιχία το Μαξίμου με το Predator».

Επίσης, κατέθεσε αγωγή και κατά του Θανάση Κουκάκη, όπως έκανε γνωστό ο ίδιος με tweet του στον προσωπικό του λογαριασμό.

Δείτε τι έγραψε ο διεθνής Τύπος για την υπόθεση

Politico – «Σε άβολη κατάσταση ο Μητσοτάκης καθώς δύο κορυφαίοι Έλληνες αξιωματούχοι παραιτήθηκαν λόγω σκανδάλου κατασκοπείας»

paraitiseis1

Al Jazeera – «Ο επικεφαλής των πληροφοριών της Ελλάδας παραιτείται εν μέσω σκανδάλου τηλεφωνικής παρακολούθησης»

paraitiseis2

Reuters – «Παραιτήθηκε ο υπεύθυνος της ελληνικής υπηρεσίας πληροφοριών εν μέσω σκανδάλου υποκλοπών»

paraitiseis3

Bloomberg – «Ο Έλληνας Αρχηγός της υπηρεσίας πληροφοριών παραιτήθηκε λόγω «κακού χειρισμού» τηλεφωνικών υποκλοπών»

paraitiseis7

ABC News – «Ελλάδα: Παραιτήθηκε ο υπεύθυνος των υπηρεσιών πληροφοριών εν μέσω καταγγελιών για λογισμικό κατασκοπείας»

paraitiseis6

Deutsche Welle – «Ο αρχηγός πληροφοριών παραιτείται μετά τις αποκαλύψεις για το λογισμικό κατασκοπείας Predator»

paraitiseis4

TRT World – «Παραιτήθηκε ο αρχηγός πληροφοριών της Ελλάδας εν μέσω σκανδάλου κατασκοπείας»

paraitiseis5

Le Figaro – «Σκάνδαλο κατασκοπείας στην Ελλάδα: Παραιτήθηκε ο διευθυντής των υπηρεσιών πληροφοριών»

paraitiseis10

France 24 – «Η ελληνική κυβέρνηση συγκλονίζεται από παραιτήσεις λόγω ισχυρισμών για τηλεφωνική κατασκοπεία»

paraitiseis11

Il Mondo – «Κατασκοπεία στην Ελλάδα: Παραιτήθηκε ο διευθυντής πληροφοριών»

paraitiseis9

Euronews – «Παραιτήθηκε ο αρχηγός των ελληνικών υπηρεσιών πληροφοριών για φερόμενο σκάνδαλο κατασκοπείας»

paraitiseis12

Το θέμα φιλοξενήθηκε και από το CNN Turk.

πηγη