Στο κενό ο εκφοβισμός των μαρτύρων στη δίκη για τον Ζακ

Ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου μεσίτη με επανειλημμένες διακοπές σε απειλητικό ύφος προειδοποιούσε τον δημοσιογράφο του OMNIA TV, Λουκά Σταμέλο, «να προσέχει τι λέει» και «ότι θα έρθει η σειρά του». ● Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι ο κατηγορούμενος διατηρούσε λογαριασμό στο twitter, τον οποίο ενεργοποίησε λίγο καιρό μετά το λιντσάρισμα, μέσω του οποίου επιδιδόταν εμμονικά σε ύβρεις, ειρωνείες και μειωτικούς χαρακτηρισμούς για τον νεκρό ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστή και την οικογένειά του. ● Λεκτικό επεισόδιο και μεταξύ των συνηγόρων.

Κλίμα εκφοβισμού μαρτύρων και των συνηγόρων πολιτικής αγωγής επιχείρησε να δημιουργήσει ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου μεσίτη Αθανάσιου Χορταριά χθες στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, όπου συνεχίστηκε η δίκη για τον θάνατο του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου από λιντσάρισμα στο κέντρο της Αθήνας τον Σεπτέμβριο του 2018.

Με επανειλημμένες διακοπές σε απειλητικό ύφος κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του δημοσιογράφου του OMNIA TV, Λουκά Σταμέλου, ο Ορφέας Φίλος, συνήγορος του μεσίτη, κατηγορούσε τον μάρτυρα ότι ψεύδεται ή ότι παραδέχεται παράνομες ενέργειες και τον προειδοποιούσε «να προσέχει τι λέει», ενώ σχολίαζε ότι «θα τα πούμε με τον κύριο μάρτυρα όταν έρθει η σειρά του».

Η προσπάθεια εκφοβισμού έπεσε στο κενό. Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι ο κατηγορούμενος διατηρούσε λογαριασμό στο twitter με την επωνυμία Snake, τον οποίο ενεργοποίησε λίγο καιρό μετά το λιντσάρισμα, μέσω του οποίου επιδιδόταν εμμονικά σε ύβρεις, ειρωνείες και μειωτικούς χαρακτηρισμούς για τον νεκρό ακτιβιστή και την οικογένειά του, όπως και σε ευρύτερα ομοφοβικά σχόλια και σχόλια ακροδεξιάς κοπής, αποκαλύπτοντας μια ιδεολογική συγκρότηση με έντονα ομοφοβικά στοιχεία που φαίνεται να αποτελεί κίνητρο για την επίθεση. «Ο Θεός με έβαλε απέναντι σε Εθνομηδενιστές… είναι ύψιστη αποστολή που θα την πάω μέχρι τέρμα» έγραφε χαρακτηριστικά σε μια ανάρτηση, ενώ σε άλλες αναφέρεται σε «τραβέλια» και χαρακτηρίζει «νόμιμη» και «ιστορική αναγκαιότητα» την αυτοδικία.

Ο συνήγορος επέμεινε ότι ο κατηγορούμενος δεν έχει αναγνωρίσει ότι βρίσκεται πίσω από το συγκεκριμένο προφίλ, ωστόσο ο μάρτυρας αναφέρθηκε διεξοδικά στην έρευνα χρηστών του διαδικτύου, την οποία επαλήθευσε το OMNIA TV, που δείχνει ότι το δημοσιοποιημένο κινητό του γραφείου του κατηγορούμενου συνδέεται με τον συγκεκριμένο λογαριασμό.

Αλλωστε, όπως σημείωσε ο μάρτυρας, τις πρώτες μέρες μετά το λιντσάρισμα ο κατηγορούμενος διαστρέβλωνε τα γεγονότα στον δικό του λογαριασμό στο twitter, με το όνομά του και με τη φωτογραφία του, λέγοντας ότι το θύμα, όταν αντιλήφθηκε ότι ερχόταν η αστυνομία, αυτοκτόνησε καρφώνοντας ένα κομμάτι γυαλί στον λαιμό του.

Σε ανύποπτο χρόνο ο κατηγορούμενος είχε φανερώσει τις απόψεις του υπέρ της βίας και την ακραία ιδεολογική του συγκρότηση. Σε μια ανάρτηση αποκαλεί «πουσταριά» τα μέλη της Βουλής, ενώ μετά τον ξυλοδαρμό τού τότε δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη από ακροδεξιούς μακεδονομάχους διαδηλωτές, έγραφε κάτω από σχόλιο «όταν γαμάνε οι Πόντιοι» ότι «οι όμοιοί του θα έχουν την ίδια κατάληξη».

Εντονη φραστική αντιδικία σημειώθηκε και με τη συνήγορο πολιτικής αγωγής Κλειώ Παπαπαντολέων, η οποία αντέδρασε στην προκλητική στάση του αντιδίκου. «Κάθε μάρτυρα πλέον θα τον απειλείτε; Να αναλάβει τις ευθύνες του ο εντολέας σας γι’ αυτά που έχει γράψει αφού είναι τόσο άντρας και να μην καταφεύγει σε θρασυδειλίες, ερχόμενος τρία χρόνια μετά στο δικαστήριο για να τα αρνηθεί» είπε, με τον κ. Φίλο να την κατηγορεί ότι διαπράττει ποινικό και πειθαρχικό αδίκημα.

«Ο,τι δεν προλάβατε να το δείρετε, να το συλλάβετε! Ο,τι θέλετε να κάνετε. Υπάρχει ένα όριο ευπρέπειας, προσβάλλετε τη νοημοσύνη μας» του απάντησε. Λίγο μετά, με αφορμή αναφορά του μάρτυρα σε συνέντευξη του κατηγορούμενου στην «Καθημερινή» το 2015 ως μέλους του Πατριωτικού Μετώπου, ο κ. Φίλος ζήτησε να παραπεμφθεί ο μάρτυρας σε εισαγγελέα για ψευδή κατάθεση, ωστόσο το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα, κρίνοντας ότι ο μάρτυρας προέβη απλώς σε εκτίμηση.

Ο κ. Σταμέλος σημείωσε επίσης ότι αντιμετώπισε δυσκολία να του μιλήσουν οι άνθρωποι της Γλάδστωνος για το περιστατικό και ότι οι κάμερες που ήταν στραμμένες προς το κοσμηματοπωλείο είτε δεν λειτουργούσαν ξαφνικά εκείνη τη μέρα, είτε τις επόμενες μέρες είχαν στραφεί προς άλλη κατεύθυνση.

Ο κ. Φίλος, ο οποίος είναι στέλεχος της Ν.Δ., επιχείρησε να αποδώσει χαρακτηριστικά πολιτικής δίωξης στην κατηγορία, μιλώντας για τα «τραπεζάκια της Αριστεράς», αποκαλώντας «συριζοφυλλάδα του Βαξεβάνη» την εφημερίδα «Documento» στην οποία αρθρογραφούσε ο Ζακ Κωστόπουλος και μιλώντας για «δολοφονία χαρακτήρα του εντολέα μου στο πλαίσιο ενός αφηγήματος της Αριστεράς που χαρακτηρίζει ακροδεξιό-φασίστα όποιον διαφωνεί μαζί της».

Νωρίτερα ο συνήγορος είχε απειλήσει με κράτηση τον εμπειρογνώμονα σε θέματα γνησιότητας ψηφιακών πειστηρίων Γεώργιο Καραθανάση, που διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών, όταν σημείωσε ότι από την ανάληψη του βίντεο που έκανε για λογαριασμό της πολιτικής αγωγής φαίνεται ότι τη βιτρίνα του κοσμηματοπωλείου τη σπάνε τα χτυπήματα των δύο κατηγορουμένων από έξω και όχι το θύμα από μέσα.

Ο κ. Καραθανάσης σημείωσε ότι η ανάλυση του βιντεοληπτικού υλικού δεν επιτρέπει να εξαχθεί συμπέρασμα αν φαίνεται ο ακτιβιστής να κρατά μαχαίρι ή αν πρόκειται για λάμψη από την αντανάκλαση των γυαλιών. Σημείωσε επίσης ότι υπάρχει κενό στο βιντεοληπτικό υλικό που δείχνει τον ακτιβιστή τρομαγμένο έξω από τον Βενέτη αλλά δεν δείχνει τι μεσολάβησε μέχρι να μπει στο μοιραίο κοσμηματοπωλείο, ενώ επισήμανε ότι η αρχική έρευνα της αστυνομίας έγινε από χαμηλής ποιότητας αναπαραγωγή του βίντεο και όχι από το αρχικό αρχείο υψηλής ανάλυσης.

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Από την πλευρά της η ψυχολόγος Ελενα-Ολγα Χρηστίδη, συνυπεύθυνη ψυχικής υγείας του επιστημονικού φορέα Orlando LGBTQI+ για την ψυχική υγεία των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμία λογική εξήγηση για την ένταση της βίας των κατηγορουμένων με βάση τη συμπεριφορά του θύματος. «Δεν υπήρχε τίποτα που να κάνει το θύμα και να προκαλέσει την αντίδρασή τους» είπε, τονίζοντας ότι η ακραία βία που χρησιμοποιούν οι κατηγορούμενοι είναι δυσανάλογη σε κάθε περίπτωση.

Υπογράμμισε ότι ο Ζακ Κωστόπουλος, τον οποίο γνώριζε όσο ζούσε, δεν παρουσίαζε ενδείξεις βίαιης συμπεριφοράς, αντιθέτως διακατεχόταν από φόβο και προσπαθούσε να αποφύγει κάθε βίαιο περιστατικό, ακόμα και περιστατικά λεκτικής βίας. Διευκρίνισε ότι το θύμα δεν βρισκόταν σε καμία περίπτωση σε αμόκ, όρος που επιστημονικά χρησιμοποιείται για την περίπτωση διαταραχής που εκδηλώνεται με κρίσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων ένα άτομο γίνεται βίαιο, χωρίς να μπορεί να αποκοπεί η βίαιη δράση του.

Σημείωσε ότι πρέπει να είναι κανείς πολύ προσεκτικός στη χρήση τέτοιων όρων, αλλά ότι αν κάποιος τον χρησιμοποιούσε αυθαίρετα βλέποντας τα βίντεο, είναι μεγαλύτερη η πιθανότητα να πει ότι οι δράστες βρίσκονταν σε αμόκ παρά το θύμα. Υπογράμμισε επίσης ότι το θύμα δεν έστρεψε το γυαλί εναντίον κάποιου, ούτε επιτέθηκε, αλλά σηκώθηκε να φύγει για να γλιτώσει τη ζωή του, όπως θα έκανε οποιοσδήποτε νιώθει τον φόβο του θανάτου, και ότι αν δεν τον είχε συλλάβει η αστυνομία, θα προχωρούσε λίγα μέτρα ακόμη και θα κατέρρεε.

Αίσθηση προκάλεσε η κατάθεση διασώστη που κάλυπτε διπλανή περιοχή και έφτασε στον τόπο του περιστατικού για να βεβαιωθεί ότι ο συνάδελφός του θα είναι ασφαλής. Ο διασώστης είπε ότι η αιμορραγία του θύματος δεν του προκάλεσε ανησυχία και μάλιστα ήταν έτοιμος να προτείνει στον συνάδελφό του να τον μεταφέρει σε αστυνομικό τμήμα και όχι στο νοσοκομείο. Παρ’ όλα αυτά, όταν ανέβηκε στο φορείο το θύμα, ο διασώστης διαπίστωσε ότι έχει αρχίσει να γίνεται μπλε, ένδειξη υποξίας, και φώναξε ότι πρέπει να του αφαιρεθούν οι πλαστικές χειροπέδες για να μπορέσει να γίνει ΚΑΡΠΑ, κάτι που στάθηκε αδύνατο, πιθανόν επειδή ήταν πολύ σφιχτά δεμένες.

πηγη