Η Ελλάδα χτυπάει ρεκόρ με τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου – «Ημαστε πια πρωταθλητές…»

Η Ελλάδα χτυπάει ρεκόρ με τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου - «Ημαστε πια πρωταθλητές...»

Στα ύψη οι τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου – Μεταξύ των πιο ακριβών χωρών η Ελλάδα.

Μεταξύ των πιο ακριβών χωρών στην Ευρώπη στον ηλεκτρισμό και στο φυσικό αέριο συγκαταλέχθηκε η Ελλάδα για τον μήνα Δεκέμβριο του 2021.

Η χώρα μας κατέλαβε την έκτη θέση σύμφωνα με τον Δείκτη Τιμών Ενέργειας Οικιακής Χρήσης (HEPI), που καταρτίζεται από την αυστριακή Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Energie-Control) και την ουγγρική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (MEKH), σε συνεργασία με την εξειδικευμένη εταιρεία συμβούλων VaasaETT, μετά τη Δανία, την Αγγλία, τη Σουηδία, την Ολλανδία και την Ελβετία. Οι Έλληνες, δηλαδή, έχουν φτάσει ν’ ανταγωνίζονται ως προς το υψηλό κόστος ενέργειας οικιακούς καταναλωτές πέντε ευρωπαϊκών πόλεων, στις οποίες τα εισοδήματα είναι βέβαια κατά πολύ υψηλότερα.

Το ίδιο ισχύει και σε ό,τι αφορά στις τιμές του φυσικού αερίου, όπου η Ελλάδα κατέχει την έβδομη θέση.

Ο Δείκτης Τιμών Ενέργειας Οικιακής Χρήσης (HEPI) και η θέση της χώρας μας ανάμεσα σε 33 επιβεβαιώνει με τον πλέον περίτρανο τρόπο τα αποτελέσματα της μεγάλης δημοσκόπησης της PRORATA για το iEidiseis.gr, σύμφωνα με τα οποία η ακρίβεια ξεπερνά για πρώτη φορά μετά από δυόμιση χρόνια την πανδημία ως το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών.

Στην ίδια δημοσκόπηση αποτυπώνεται το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των Ελλήνων σε ό,τι αφορά στην εξόφληση των λογαριασμών ενέργειας (ρεύματος, πετρελαίου ή φυσικού αερίου), καθώς μόνο το μόνο το 7% μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς χωρίς πρόβλημα, με το 28% να δηλώνει ότι μπορεί να πληρώσει με ορισμένες δυσκολίες, το 39% ότι μπορεί να τους πληρώσει με πολλές δυσκολίες και το 24% ότι δεν μπορεί να πληρώσει καν.

Μεταξύ των «πρωταθλητών» η Ελλάδα στις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου

Η Ελλάδα, όπως προαναφέραμε και σύμφωνα πάντα με τον HEPI, ήταν έκτη κατά σειρά στη λιανική τιμή ρεύματος, με 0,32 ευρώ (0,3151 για την ακρίβεια) την κιλοβατώρα, συμπεριλαμβανομένων φόρων και τελών.

Αναλυτικά οι πρώτες θέσεις και οι τιμές ανά κιλοβατώρα:

 • Δανία: 0,40 ευρώ (0,3982)
 • Αγγλία: 0,40 ευρώ (0,3958)
 • Σουηδία: 0,37 (0,3704)
 • Ολλανδία: 0,36 (03623)
 • Ελβετία: 0,34 (0,3429)
 • Ελλάδα: 0,32 (0,3151)

Οι τιμές αυτές είναι αρκετά πιο πάνω σε σχέση με το μέσο όρο τόσο στην Ευρώπη των 27 όσο και στο δείγμα των 33 ευρωπαϊκών χωρών. Ειδικότερα, στον ηλεκτρισμό, η μέση τιμή του ρεύματος τον Δεκέμβριο στην Ε.Ε. ήταν στο 0,24 ευρώ την κιλοβατώρα και στις 33 χώρες στο 0,23 ευρώ την κιλοβατώρα.

λογαριασμός φυσικού αερίου

Η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις και σε ό,τι αφορά στην τιμή του φυσικού αερίου. H χώρα μας κατέλαβε την έβδομη θέση μεταξύ των 33, πίσω από την Σουηδία, τη Δανία, την Ολλανδία, Ελβετία, Ιταλία κι Αυστρία.

Αναλυτικά οι πρώτες θέσεις και οι τιμές ανά κιλοβατώρα:

 • Σουηδία: 0,23 ευρώ (0,2345)
 • Δανία: 0,19 ευρώ (0,1936)
 • Ολλανδία: 0,19 ευρώ (0,1876)
 • Ελβετία: 0,14 ευρώ (0,1425)
 • Ιταλία: 0,13 ευρώ (0,1294)
 • Αυστρία: 0,12 ευρώ (0,1249)
 • Ελλάδα: 0,12 ευρώ (0,1183)

Και σε αυτή την περίπτωση η τιμή του φυσικού αερίου είναι αρκετά πιο πάνω από τη μέση τιμή στην Ε.Ε. που είναι περίπου στο 0,10 ευρώ η κιλοβατώρα και στις 33 χώρες που είναι στο 0,9 ευρώ η κιλοβατώρα.

λογαριασμός φυσικού αερίου

Στη δεύτερη θέση η Ελλάδα με βάση τον δείκτη PPS

Σύμφωνα με το τελευταίο Δελτίο για τον δείκτη HEPI η Ελλάδα ήρθε στη δεύτερη θέση με βάση την αγοραστική δύναμη και τον δείκτη PPS (ένα τεχνητό κοινό νόμισμα αναφοράς που εξαλείφει τις γενικές διαφορές στα επίπεδα τιμών μεταξύ των χωρών), στις λιανικές τιμές ρεύματος που καλούνται να πληρώσουν τα νοικοκυριά, πίσω μόνο από τη Ρουμανία.

Η χώρα μας εμφάνισε τιμή στο 0,38 ευρώ την κιλοβατώρα και η Ρουμανία το 0,51 ευρώ την κιλοβατώρα. Το τραγικό είναι ότι με βάση την αγοραστική δύναμη, φθηνότερες χώρες θεωρούνται η Ελβετία, η Μάλτα, η Νορβηγία και η Φινλανδία και οι ακριβότερες, η Ρουμανία, η Ελλάδα, η Τσεχία και το Βέλγιο.

λογαριασμός φυσικού αερίου

Δείτε αναλυτικά την έκθεση HEPI:

πηγη