Δεν βιάζεται για εκλογές το ΠΑΣΟΚ

Άτοπη η προκήρυξή τους, με βάση την επώδυνη πραγματικότητα που διαμορφώνει ο κορονοϊός, υποστηρίζουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη • Αντίστροφη μέτρηση για τις ανακοινώσεις Ανδρουλάκη σχετικά με τον εκπρόσωπο Τύπου και τις υπόλοιπες θέσεις στο επικοινωνιακό και οργανωτικό επιτελείο

Η αυριανή επιστροφή του Νίκου Ανδρουλάκη από το Στρασβούργο και η ολοκλήρωση των επαφών του στο πλαίσιο των συνεδριάσεων της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου σηματοδοτούν την αντίστροφη μέτρηση για τις ανακοινώσεις αναφορικά με τα πρόσωπα και τους ρόλους τους στο επικοινωνιακό και οργανωτικό επιτελείο. Στο μεταξύ, περίπου μία εβδομάδα μετά την κατανομή των αρμοδιοτήτων στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και τον ορισμό των τομεαρχών, έχουν ξεκινήσει να παρουσιάζονται τα πρώτα δείγματα της δουλειάς και των προτεραιοτήτων του κάθε τομέα.

Κεντρικός άξονας της αντιπολιτευτικής τακτικής της Χαριλάου Τρικούπη, η οποία ξεδιπλώνεται με βάση τη γραμμή της υπεύθυνης προγραμματικής αντιπολίτευσης, είναι τα ζητήματα της ακρίβειας, της ενεργειακής κρίσης και της πανδημίας, που δεν λέει να υποχωρήσει. Η σοβαρότητα της κατάστασης και το μέγεθος των προβλημάτων αυτών, που ταλαιπωρούν σχεδόν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, είναι και οι βασικοί λόγοι που καθιστούν το κόμμα της Κεντροαριστεράς άκρως επιφυλακτικό σε ένα ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών, όπως ζητά με ένταση η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και αφήνει να διαρρεύσει ότι σκέφτεται για μέσα στο 2022 η κυβέρνηση.

Ενας επιπλέον λόγος που δεν αναφέρεται ευθέως από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πλην όμως υφίσταται και αναγνωρίζεται στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, είναι και η πίστωση χρόνου που θεωρούν ότι είναι αναγκαία να υπάρξει για τον φορέα τους προκειμένου να προετοιμάσουν την πολιτική και οργανωτική τους ανασύνταξη μετά την αλλαγή σελίδας σε επίπεδο ηγεσίας (εγχείρημα αυτο-οργάνωσης, εκλογή δημοτικών και νομαρχιακών επιτροπών, συνέδριο, συγκρότηση ψηφοδελτίων κτλ.).

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε χθες (ΣΚΑΪ) σχετικά με τα σενάρια για πρόωρες κάλπες ο Πάνος Βλάχος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη: «Η χώρα έσπασε το φράγμα των 22.000 θανάτων. Ο κόσμος συνωστίζεται ακόμη για να κάνει τεστ. Υπάρχουν καταγγελίες από οικογένειες ότι τις απογευματινές ώρες δεν λειτουργούν πολλές κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ για να κάνουν τεστ. Όλα αυτά συνθέτουν ένα πάρα πολύ δύσκολο σκηνικό για να φανταστεί κανείς πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε εκλογές. Παρ’ όλα αυτά είναι επιλογή του πρωθυπουργού. Αν ο κ. Μητσοτάκης το αποφασίσει, οι εκλογές είναι καλοδεχούμενες και θα είμαστε έτοιμοι».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ακρίβειας, ο κ. Βλάχος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν λαμβάνει τα μέτρα που αρμόζουν στην περίσταση και έσφαλε λέγοντας ότι η κρίση είναι εισαγόμενη. Υπενθύμισε δε τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για άμεση μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη κατανάλωσης και τα καύσιμα, δεύτερον για γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού, χωρίς να διευκρινίσει το ύψος της, και τρίτον, ειδικά για τον τουρισμό, ζήτησε να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση και στη διαμονή στο 6%.

πηγη