Έντονο παρασκήνιο με το «ελληνικό παράδοξο» των θανάτων

Το «μαύρο ρεκόρ» τρομάζει το Μαξίμου

Το φάντασμα των αυξημένων θανάτων που πλέον τείνει να καταστεί «ελληνικό παράδοξο» σε όλη την Ευρώπη έχει αρχίζει να πλανάται πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η επιστροφή των ημερήσιων «στατιστικών» της πανδημίας σε τριψήφιους αριθμούς νεκρών τινάζουν στον αέρα το κυβερνητικό «success story» για τη διαχείριση της πανδημίας.

Δεν είναι μόνο η αυτονόητη διαπίστωση -που αφορά ακόμη και τους διαθέτοντες την ελάχιστη και στοιχειώδη ενσυναίσθηση…- ότι δεν μπορεί κανείς στα σοβαρά να εκφραστεί θετικά ή να «πανηγυρίσει» για την πανδημία, όταν οι αριθμοί των θανάτων είναι τόσο υψηλοί. Πέραν αυτού, στο Μέγαρο Μαξίμου θυμούνται πολύ καλά πόσο βαθύ ήταν το πολιτικό πρόβλημα που είχε προκληθεί στην κυβέρνηση με τη δημοσίευση της περίφημης μελέτης Λύτρα-Τσιόδρα, στον απόηχο της περίφημης δήλωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή ότι είναι… το ίδιο πράγμα να νοσηλεύεται κάποιος διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ με το να έχει την φροντίδα εντός ΜΕΘ.

Ο λογαριασμός

Μάλιστα, έκτοτε, η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων «πάγωσε» και αρκετοί εκ των γιατρών πλέον διαχωρίζουν δημόσια τη θέση τους από τις κυβερνητικές αποφάσεις, ενώ η πολιτική σύγκρουση που ακολούθησε απογύμνωσε τα επιχειρήματα περί «ενίσχυσης του ΕΣΥ». Σαν να μην έφτανε αυτό, ο πρωθυπουργός, που δεν συνηθίζει γενικώς να ασκείται στην αυτοκριτική, έχει δύο φορές ως σήμερα αναγκαστεί να αναγνωρίσει ότι η δήλωσή του ήταν λαθεμένη. Βεβαίως, δεν έχει κάνει λόγο για «λάθος», αλλά για μη ενδεδειγμένες «διατυπώσεις» και άλλα ηχηρά παρόμοια. Όμως, γεγονός είναι ότι στο Μαξίμου διαπίστωσαν ακόμη και στα ποιοτικά ευρήματα των σφυγμομετρήσεων ότι η αποκάλυψη των επιστημόνων Θόδωρου Λύτρα και Σωτήρη Τσιόδρα για την αύξηση της θνητότητας στην περιφέρεια, αλλά και όταν οι διασωληνωμένοι ξεπερνούν τους 400, είχε βαρύ πολιτικό κόστος.
Τούτου δοθέντος, ο κύριος φόβος στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι όταν η χώρα θα αφήσει πίσω της την πανδημία, τότε θα ζητηθεί -με κάποιον τρόπο- ο πολιτικός λογαριασμός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και θα συνδεθούν πολιτικές επιλογές με αυτό το φρικτό ρεκόρ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε τρεις ημέρες, δηλαδή την περασμένη Κυριακή, προχθές και χθες, έχασαν τη ζωή τους 302 συνάνθρωποί μας από επιπλοκές του κορωνοϊού. Όλα αυτά σε μία συγκυρία που οι θάνατοι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες έχουν αποκλιμακωθεί -υπάρχουν μέρες που η Ελλάδα ξεπερνά σε απόλυτους αριθμούς θανάτων την Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο!
Βεβαίως, όσο κι αν δεν μπορούν να το πουν, οι κυβερνώντες «ποντάρουν» στο ότι η ελληνική κοινή γνώμη φαίνεται πως έχει συνηθίσει στην «φρίκη» των καθημερινών ανακοινώσεων του ΕΟΔΥ για τους συνανθρώπους μας που χάνουν καθημερινά τη ζωή τους. Όμως, ο λογαριασμός έρχεται πάντα στο τέλος.

πηγη