Δύο μέτρα και δύο σταθμά με τον υπόδικο καθηγητή

Ο Αγγ. Συρίγος δεν θυμόταν την εγκύκλιο που υπενθυμίζει στις πρυτανικές αρχές την υποχρέωσή τους να ενημερώνουν τον υπουργό όταν μέλη ΔΕΠ παραπέμπονται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο. ● Ενώ όμως η Πρυτανεία είχε διαβιβάσει τη δίωξη στο υπουργείο, η Ν. Κεραμέως δεν έθεσε τον καθηγητή σε αποχή από τα καθήκοντά του, όπως έκανε σε άλλη περίπτωση.

Για αμέλεια ή συγκάλυψη σχετικά με την υπόθεση του υπόδικου καθηγητή της ΑΣΟΕΕ κατηγορεί το υπουργείο Παιδείας ο Νίκος Φίλης. Σε τηλεοπτική αντιπαράθεση που είχε με τον υφυπουργό Παιδείας, Αγγελο Συρίγο, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως οι πρυτανικές αρχές όφειλαν να ενημερώσουν την υπουργό Παιδείας.

Ο Αγγ. Συρίγος υποστήριξε πως δεν θυμόταν αν είχε εκδώσει εγκύκλιο που υπενθυμίζει στις πρυτανικές αρχές την υποχρέωσή τους (Π.Δ. 160/2008, άρ. 26, παρ. 1) να ενημερώνουν τον υπουργό όταν μέλη ΔΕΠ παραπέμπονται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Στη συνέχεια ο Νίκος Φίλης έδωσε στη δημοσιότητα το… λησμονημένο έγγραφο, με ημερομηνία 27 Απριλίου 2021, που φέρει την υπογραφή Συρίγου.

«Ενώ προφανώς η Πρυτανεία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σύμφωνα με τον νόμο και το έγγραφο Συρίγου, διαβίβασε στο υπουργείο την άσκηση πειθαρχικής δίωξης κατά του καθηγητή που φέρεται ενεχόμενος σε δύσοσμες υποθέσεις, το υπουργείο Παιδείας δεν άσκησε στη συνέχεια την αρμοδιότητά του. Δεν τον έθεσε δηλαδή σε αποχή από τα καθήκοντά του, μέχρι την ολοκλήρωση του πειθαρχικού ελέγχου. Εκθετη συνεπώς η κα υπουργός, άλλη μια φορά. Αν αμέλησε απλώς να ασκήσει το εκ του νόμου καθήκον της, αποτελεί ήδη βαρύτατο ατόπημα. Το αμείλικτο ερώτημα όμως είναι μήπως ήταν επιλογή της κυβέρνησης της Ν.Δ. να καλύψει τον καθηγητή-κυβερνητικό «φίλο», που, πέραν των άλλων, έχει διοριστεί από την ίδια σε υψηλές θέσεις δύο δημόσιων οργανισμών» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ν. Φίλης.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως η «επίθεση που δέχτηκε ο καθηγητής (που θα έπρεπε να βρίσκεται εκτός τάξεων), αξιοποιείται τώρα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για να προωθήσει τα σχέδιά της για την πανεπιστημιακή αστυνομία. Οπως είχε αξιοποιήσει την εξίσου απαράδεκτη επίθεση στον πρύτανη του ΟΠΑ, για να την εξαγγείλει».

Από την πλευρά του ο Αγγ. Συρίγος πέταξε το μπαλάκι στη Σύγκλητο, λέγοντας πως μετά τη συνεδρίαση του πρυτανικού συμβουλίου ενημερώθηκε το υπουργείο Παιδείας κάποια στιγμή τον Απρίλιο, ζητήθηκε η γνώμη της Συγκλήτου, η οποία «ομόφωνα είπε στο υπουργείο Παιδείας ότι ο συγκεκριμένος καθηγητής είναι καλός στα μαθήματά του, θεωρεί ότι η δίωξη οφείλεται σε λόγους αντεκδίκησης από έναν άλλο καθηγητή, ο οποίος είναι ήδη καταδικασμένος, και ομόφωνα κρίνει ότι δεν πρέπει να τεθεί σε αργία. Αυτή η πρόταση ήρθε στο υπουργείο Παιδείας και έγινε δεκτή από το υπουργείο Παιδείας. Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει αυτό το έρημο το τεκμήριο αθωότητας, το οποίο βλέπω ότι εξακολουθούμε να ξεχνάμε».

Χθες ο ίδιος μετά τις ανακοινώσεις Φίλη επανήλθε ρωτώντας τον αν «όταν διετέλεσε υπουργός Παιδείας έθετε πάντα όλους τους πανεπιστημιακούς σε αργία μόλις ασκούνταν οποιαδήποτε μήνυση ιδιώτη ή έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά;»

Βέβαια αυτό που έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά είναι το ίδιο το υπουργείο Παιδείας με τη σημερινή του σύνθεση, καθώς στο ίδιο Πανεπιστήμιο σε περίπτωση άλλου υπόδικου καθηγητή τον είχε θέσει σε αργία η ίδια η κ. Κεραμέως λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. Ποιος ήταν αυτός όμως; Ενας από αυτούς που καταγγέλλουν σήμερα τον Αν. Δράκο. Οπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση σε αυτή τη δυσώδη υπόθεση με τις αντιδικίες καθηγητών (σ.σ. όλοι του συντηρητικού χώρου) και τα πολύ σοβαρά αδικήματα φαίνεται πως έχει διαλέξει πλευρά.

πηγη