Τσίπρας για δίωξη Βαξεβάνη: Αρχή του τέλους για το καθεστώς Μητσοτάκη

Συνεχίζεται το μπαράζ αντιδράσεων για την πρωτοφανή στοχοποίηση του Κώστα Βαξεβάνη και την απόπειρα φίμωσης της δημοσιογράφιας μέσω της δίωξής του για την υπόθεση Novartis.

Σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με παρέμβασή του μέσω της εφημερίδας Documento, κάνει λόγο για την «αρχή του τέλους για το καθεστώς Μητσοτάκη».

Ο Αλέξης Τσίπρας καταγγέλλει την πολιτική ανηθικότητα και το γεγονός πως το τεράστιο σκάνδαλο στην Ελλάδα έχει βαφτιστεί ως «σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ υπογραμμίζει ότι «η διαφθορά είναι σήμερα στη χώρα μας προστατευόμενο είδος. Κι εκείνοι που καταδιώκονται μέχρι εξαφάνισης είναι οι αντίπαλοί της, με πρώτη τη δημοσιογραφία που επιμένει να βάζει τον δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων, αντί για το μέλι».

«Η εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης, η πολιορκία της ενημέρωσης με λίστες εξαγοράς και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, η κατάπτωση της πληροφόρησης σε οικόσιτο του Μαξίμου, η τρομοκρατία και το συστηματικό bullying εις βάρος κάθε ελεύθερης φωνής, που παίρνει τελευταία ενδημικό χαρακτήρα, δεν είναι σημάδια δύναμης. Αντιθέτως είναι σημάδια αδυναμίας και φόβου μπροστά στις αντιδράσεις και τις ανατροπές που προκαλεί η εγκληματική πολιτική τους, τόσο απέναντι στην πανδημία και στο κύμα ακρίβειας όσο και απέναντι σε όλα τα μεγάλα προβλήματα που μαστίζουν την ελληνική κοινωνία. Ανάμεσα στα οποία η διαφθορά δεν είναι το πιο ασήμαντο. Από την άποψη αυτή η δίωξη Βαξεβάνη, η καταδίωξη της δημοσιογραφίας που ερευνά αντί να προσκυνά, η περιστολή της δημοκρατίας αποτελούν ένα ακραίο μείγμα αντιδημοκρατικής εκτροπής και πολιτικής ηλιθιότητας, που αποκαλύπτει πόσο επικίνδυνοι είναι εκείνοι που τη σχεδίασαν» συμπληρώνει.

Παράλληλα, την ώρα που αντιδράσεις για την υπόθεση πληθαίνουν και στο εξωτερικό, ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει το ζήτημα στην Κομισιόν μέσω ερώτησης του ευρωβουλευτή, Στέλιου Κούλογλου.

Για τις επιθέσεις σε whistleblowers και δημοσιογράφους στην Ελλάδα

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, αναφορικά με την παρέλευση χωρίς αποτέλεσμα της προθεσμίας, που είχε η χώρα μας να ενσωματώσει την Οδηγία για την προστασία προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις του δικαίου της Ένωσης.

Ο ευρωβουλευτής επισημαίνει στην ερώτηση του ότι στην Ελλάδα, όπως φάνηκε και με την υπόθεση του σκανδάλου Novartis «οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος όχι μόνο δεν προστατεύονται αλλά δέχθηκαν δημόσιες επιθέσεις. Έγιναν προσπάθειες να αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους, ακόμη και από υπουργό της κυβέρνησης, ο οποίος ερευνάται για το σκάνδαλο. Δύο δημοσιογράφοι που ερεύνησαν την υπόθεση, κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση!»

Συνεπώς, ο Στέλιος Κούλογλου ζητά από την Κομισιόν να διευκρινίσει τι πρόκειται να κάνει, ώστε ότι η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει την οδηγία 2019/1937 και να σχολιάσει τις διώξεις ερευνητών δημοσιογράφων.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν εφαρμόζει την οδηγία για τους  μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος ενώ διώκονται δημοσιογράφοι

Στις 17 Δεκεμβρίου παρήλθε η προθεσμία που είχε η Ελλάδα για ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ)2019/1937 για την προστασία προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις του δικαίου της Ένωσης [1],[2].

Η αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή δεν έχει ολοκληρώσει το έργο της, ούτε έχει προχωρήσει η δημόσια διαβούλευση με την κοινωνία των πολιτών και τα ενδιαφερόμενα μέρη. Ένας συνασπισμός οργανώσεων υπέρ της διαφάνειας και κατά της διαφθοράς διαμαρτυρήθηκε για την παντελή έλλειψη συνεργασίας στη διαμόρφωση του πλαισίου [3], 48 βουλευτές της αντιπολίτευσης κατέθεσαν σχετική ερώτηση στο κοινοβούλιο [4]. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας ενημέρωσε ότι δόθηκε παράταση στις εργασίες της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, η οποία επίσης έχει παρέλθει [5].

Όπως έδειξε το σκάνδαλο διαφθοράς Novartis [6], οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος όχι μόνο δεν προστατεύονται αλλά δέχθηκαν δημόσιες επιθέσεις. Έγιναν προσπάθειες να αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους, ακόμη και από υπουργό της κυβέρνησης, ο οποίος ερευνάται για το σκάνδαλο. Δύο δημοσιογράφοι που ερεύνησαν την υπόθεση, κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση! (7)

Ερωτάται η Επιτροπή: 

  • Τι πρόκειται να κάνει, ώστε ότι η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει την οδηγία 2019/1937;
  • Πως κρίνει τις διώξεις ερευνητών δημοσιογράφων;  

[1] https://eur-lex.europa.eu/legal-content/en/NIM/?uri=CELEX:32019L1937

[2] https://whistleblowingmonitor.eu/?country=greece

[3] https://www.reportersunited.gr/1708/miliste-symmachia-organoseon-koinonias-politon-gia-tin-apotelesmatiki-prostasia-ton-whistleblowers/

[4] https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/11693183.pdf

[5] https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/67715b2c-ec81-4f0c-ad6a-476a34d732bd/11710497.pdf

[6] https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/E-9-2020-000869_EN.html

[7]https://www.cnn.gr/ellada/story/297198/ypothesi-novartis-se-apologia-kaloyntai-mi-politika-prosopa-anamesa-toys-vaxevanis-papadakoy

Για πολιτική δίωξη των δημοσιογράφων Γιάννας Παπαδάκου και Κώστα Βαξεβάνη έκανε λόγο και ο Νίκος Φίλης, υπογραμμίζοντας ότι «διώκονται δημοσιογράφοι επειδή έκαναν το καθήκον τους».

Να σταματήσει η πολιτική δίωξη Παπαδάκου – Βαξεβάνη 

Να διαφυλάξει η Δικαιοσύνη το κύρος της

Ως δημοσιογράφος και βουλευτής, αποδοκιμάζω τη μεθόδευση σε βάρος των δημοσιογράφων Κώστα Βαξεβάνη και Γιάννας Παπαδάκου. Αντιμετωπίζουν ποινική δίωξη που υποκινήθηκε από τους βουλευτές της ΝΔ, με το πόρισμα που ψήφισαν στην προανακριτική επιτροπή για το σκάνδαλο Νοβάρτις. Πρόκειται για μια δίωξη με πολιτική σκοπιμότητα.

Διώκονται οι δημοσιογράφοι, επειδή έκαναν το καθήκον τους: συνέβαλαν στην αποκάλυψη του σκανδάλου Νοβάρτις, την ίδια ώρα μάλιστα που οι υπεύθυνοι του σκανδάλου ακόμα δεν έχουν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη. Η ποινική δίωξη εναντίον δημοσιογράφων επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τις εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών σύμφωνα με τις οποίες τα τελευταία χρόνια η ελευθεροτυπία στη χώρα μας κατρακυλάει σε διαρκώς χαμηλότερες θέσεις, εξαιτίας των κυβερνητικών μεθοδεύσεων και της αιχμαλωσίας του Τύπου στα χέρια μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Τα αλλεπάλληλα πλήγματα στο δικαίωμα του πολίτη για ενημέρωση, συμβαίνουν σε μια περίοδο που η κοινωνία οργίζεται με την κυβερνητική χρεοκοπία στην αντιμετώπιση της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης. Οφείλουμε να μην επιτρέψουμε αυτή η διπλή χρεοκοπία, να οδηγήσει και στη δοκιμασία των θεσμών.

Έχουμε χρέος να αντισταθούμε στην ωμή παρέμβαση της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη και στην όλο και πιο έντονη ποδηγέτηση του Τύπου. Αλλά και η ίδια η Δικαιοσύνη έχει χρέος να προφυλάξει το κύρος της. Ενώνω τη φωνή μου με εκείνη των δημοσιογραφικών ενώσεων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, που ζητούν να σταματήσει η πολιτικά υποκινούμενη δίωξη των δύο συναδέλφων. 

πηγη