Σε επιθετική διάταξη ο Ερντογάν – Εσωτερική πίεση και εξαγωγή της κρίσης

Όσο ο χρόνος τρέχει προς τις εκλογές του 2023 στην Τουρκία, ο Ερντογάν θα γίνεται πιο επιθετικός, κυρίως προς την Ελλάδα και την Κύπρο, εκτιμούν ξένοι διπλωμάτες που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα. Την ίδια ώρα, είναι προφανές πως η προσέγγιση διεθνών παικτών με την Άγκυρα, ενθαρρύνει τον Τούρκο πρόεδρο να συνεχίσει στο ίδιο τέμπο, με την ίδια συμπεριφορά. Η κατοχική Τουρκία κινείται με παραβιάσεις στο Αιγαίο, συντηρεί μια υψηλών τόνων επιθετική ρητορική ενώ σε σχέση με την Κύπρο, ο σχεδιασμός επιβολής τετελεσμένων βρίσκεται σε εξέλιξη. Τόσο στην Αμμόχωστο όσο και στην ΑΟΖ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στην Αμμόχωστο, οι ενέργειες γίνονται σταδιακά, με μικρά βήματα, αλλά με σταθερό προσανατολισμό τον εποικισμό της περίκλειστης περιοχής. Την ίδια ώρα στην ΑΟΖ, η τουρκική παρουσία συντηρεί και τις παράνομες και παράλογες αξιώσεις της κατοχικής δύναμης. Πληροφορίες αναφέρουν πως το καθεστώς της Άγκυρας επενδύει στην εμπλοκή της στο φυσικό αέριο και επιχειρεί, παρακάμπτοντας πάντα την Κυπριακή Δημοκρατία, να έλθει σε “άτυπη” συνεννόηση με χώρες των οποίων εταιρείες δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας.

Το γεγονός ότι ο Ερντογάν πιέζεται ενόψει των εκλογών –των χαμηλών ποσοστών που εξασφαλίζει– αλλά και της οικονομικής κρίσης, δεν αποκλείεται να τον οδηγήσει σε ακραίες ενέργειες. Και σε αυτήν την περίπτωση ενδέχεται να εξαγάγει την κρίση αναζητώντας αδύνατο κρίκο για να αποδείξει τη δύναμή του. Είναι για αυτό που, όπως αναφέρουν καλοί γνώστες της τουρκικής πολιτικής, όλοι όσοι είναι απέναντι από την κατοχική δύναμη, πρέπει να είναι σε εγρήγορση.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ