Τουρκική Πολεμική Αεροπορία: Μία συν δύο πληγές

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πλήγμα που έχει υποστεί η τουρκική Πολεμική Αεροπορία; Ο αποκλεισμός από το πρόγραμμα F-35; Η έλλειψη ανταλλακτικών και η τελματωμένη κατασκευή του τουρκικής σχεδίασης μαχητικού; Προφανώς, όλα τα παραπάνω είναι πλήγματα, αλλά αυτό που πραγματικά συρρίκνωσε την ισχύ της τουρκικής Αεροπορίας ήταν οι μαζικές διώξεις πιλότων F-16 από το καθεστώς Ερντογάν με σκοπό να προφυλαχθεί από τους εσωτερικούς εχθρούς του.

Η απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 ώθησε τον Ερντογάν να εκκαθαρίσει μαζικά πιλότους μαχητικών. Η Αεροπορία έπαιξε κεντρικό ρόλο εκείνο τον Ιούλιο. Περίπου είκοσι πιλότοι F-16 συμμετείχαν στο πραξικόπημα με έντεκα αεροσκάφη, μαζί με αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού και μεταφορών που ανεφοδίασαν τα μαχητικά και μετέφεραν στρατεύματα. Οι επιπτώσεις ήταν δραματικές για ολόκληρη την Πολεμική Αεροπορία.

Τις μέρες μετά το πραξικόπημα, εκκαθαρίστηκαν περισσότεροι από 300 πιλότους F-16, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν χρόνια εμπειρίας. Το αποτέλεσμα: Η αναλογία πιλοτηρίου προς πιλότο μειώθηκε από 1,25+ πιλότους ανά αεροσκάφος σε 0,8. Αυτή η αναλογία είναι σημαντική για να διασφαλιστεί ότι οι πιλότοι είναι ξεκούραστοι μεταξύ πτήσεων, χωρίς να επηρεάζουν τον επιχειρησιακό ρυθμό.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ