Πέντε κρίσιμα ερωτήματα για τον εξοπλισμό των Belharra

Φρεγάτες ΠΝ: Γαλλικοί «ελιγμοί» με τις Belhara – Πώς σκοπεύουν να… βυθίσουν  τους «μνηστήρες

Οι πηχυαίοι τίτλοι στην Ελλάδα που ξεχειλίζουν από εθνική υπερηφάνεια περισσεύουν το τελευταίο διάστημα με αφορμή τη διαδικασία επανεξοπλισμού (Rafale και Belharra) μετά από την υπερδεκαετή παραμέληση των Ενόπλων Δυνάμεων. Ήταν περίοδος χωρίς ανανέωση κύριου υλικού, χωρίς καν συντήρηση και αναβάθμιση υφισταμένου. Θα ήταν φρόνιμο, όμως, να μην πάρουν τα μυαλά μας αέρα. Προφανώς, η Ελλάδα δεν μετατρέπεται σε μεγάλη δύναμη.

Ο ενθουσιασμός του πολίτη που αντιλαμβάνεται τις αρνητικές συνέπειες της εγκατάλειψης και τη σημασία των σημερινών παραγγελιών, δημιουργεί, ωστόσο, κλίμα συγκάλυψης γνωστών παθογενειών του συστήματος, πολιτικού και στρατιωτικού. Επίσης, ευνοεί την επανεμφάνιση φαινομένων που ταλαιπώρησαν τη χώρα και έβλαψαν την εθνική άμυνα. Ως ενδεικτικό παράδειγμα, που δεν είναι το μόνο, θα θέσουμε, λοιπόν, ενδεικτικά κάποια ερωτήματα που έχουν μείνει αναπάντητα.

Ένα εξ αυτών αφορά την παντελή απουσία ενημέρωσης για τις ουσιώδεις λεπτομέρειες εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ως ενδεικτικό παράδειγμα, που δεν είναι το μόνο, είναι η υπόθεση των φρεγατών Belharra. Οι πληροφορίες που διακινούνταν εντελώς αντίθετες. Η παραπληροφόρηση οργίαζε και εξακολουθεί και δεν υπάρχει τίποτα πέραν των διαρροών διαφόρων πλευρών. Επισήμως κανείς δεν ενημερώνει, χωρίς και αν εξηγεί για ποιον λόγο είναι απόρρητο!

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ