Κυπριακό: Μια συνάντηση και ένα έγγραφο επιβεβαιώνουν τον κατήφορο

Τούρκοι ξυλοκόπησαν τον εγγονό του Ντενκτάς στα κατεχόμενα | Ελεύθερος Τύπος

Ο πιο γνήσιος εγκάθετος της Τουρκίας στην Κύπρο ήταν ο Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος διέθετε και σημαντικές προσβάσεις στον τουρκικό στρατό και στο πολιτικό σύστημα στην Άγκυρα. Το πολιτικό του τέλος έφθασε όταν ο Ερντογάν αποφάνθηκε πως η παρουσία του δεν εξυπηρετούσε την υπό τις συνθήκες τότε διαμορφωθείσα τακτική της Τουρκίας στο Κυπριακό.

Σε εκείνη τη φάση, ο Ταγίπ, θα έπρεπε να πείσει τους δυτικούς πως “κάτι αλλάζει στη χώρα”. Ήταν ένα παιχνίδι του Ερντογάν μέχρι να εδραιωθεί και να εξασφαλίσει εκείνα που ήθελε είτε δια μιας διευθέτησης (σχέδιο Ανάν) είτε διά του ροκανίσματος του χρόνου. Ο Ντενκτάς είχε τότε φύγει από το πολιτικό σκηνικό, “έφυγε” από τη ζωή στις 13 Ιανουαρίου του 2012, αλλά το “όραμα” του παραμένει “ζωντανό”.

Πιο έντονο γίνεται τώρα με τον Τατάρ, αλλά το γενικό πλαίσιο δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ, ακόμη κι όταν στην ηγεσία του κατοχικού καθεστώτος βρέθηκαν ηγέτες, που είχαν μια άλλη προσέγγιση. Γιατί αυτό ήθελε η Άγκυρα. Ο Ντενκτάς “έπαιζε” με τον χρόνο, τον οποίο εργαλοποιούσε για να επιβάλει τα τετελεσμένα για διχοτόμηση. Με το χρόνο, έλεγε, οι Ελληνοκύπριοι και οι ξένοι θα αποδεχθούν τις “πραγματικότητες”, που κατά το τουρκικό αφήγημα στηρίζονται στα αποτελέσματα της κατοχής.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ