Συμβασιούχοι: Βγάζουμε εθελοντικά όλες τις συντάξεις σε 6 μήνες

Συμβασιούχοι: Βγάζουμε εθελοντικά όλες τις συντάξεις σε 6 μήνες

Με επιστολή τους προς τον κ.Χατζηδάκη οι 638 πρώην συμβασιούχοι του ΕΦΚΑ προσφέρονται να αναλάβουν υπηρεσία και, με βάσει την προϋπηρεσία τους και την έκδοση δύο συντάξεων την ημέρα, υποστηρίζουν ότι σε σύντομο χρονικό διάσημα θα έχουν εκλείψει οι εκκρεμότητες.

Ερχόμαστε εθελοντικά να βγάλουμε τις συντάξεις ώστε να ανακουφιστούν οι χιλιάδες ασφαλισμένοι που βρίσκονται στην «ουρά» του ΕΦΚΑ

Αυτό είναι το νόημα της προσφοράς των 638 επιστημόνων που είχαν εργαστεί στον ΕΦΚΑ ως συμβασιούχοι μέχρι το 2019, μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ, και βοήθησαν τότε στην επιτάχυνση έκδοσης των συντάξεων. Και έρχονται τώρα να βάλουν «ένα χέρι» προκειμένου να ξεμπλοκάρει το σύστημα…

Την στιγμή ακριβώς που στον ΕΦΚΑ και το επικουρικό ΕΤΕΑΕΠ στοιβάζονται περίπου 280.000 αιτήσεις για κυρίες και επικουρικές συντάξεις, το Πρωτοβάθμιο Συνδικαλιστικού Σωματείου με την επωνυμία «Πανελλήνιος Σύλλογος Πτυχιούχων» που εδρεύει στην Κομοτηνή, προσφέρεται να εργαστεί εθελοντικά ώστε να εκκαθαριστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Ήδη, με επιστολή τους από διμήνου προς τον υπουργό Εργασίες και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κ.Χατζηδάκη, που υπογράφει ο Πρόεδρος τους Γιώργος Δημητριάδης, προσφέρουν και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα απόδοσης του συνόλου των κύριων συντάξεων που εκκρεμούν εδώ και 3 ή 4 χρόνια.

Αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σύλλογος: «…Μάλιστα αξίζει να τονισθεί πως οι 683 αυτοί νέοι επιστήμονες πρώην εργαζόμενοι του e-ΕΦΚΑ έβγαζαν σχεδόν 2 συντάξεις την ημέρα έκαστος (που σημαίνει ότι σε ένα μήνα γινόταν απονομή 27.320 συντάξεων και συνεπώς σε ένα 6μηνο γινόταν εκκαθάριση σχεδόν 163.920 συντάξεων).

Αν όχι αυτοί ποιοι; Aν όχι τώρα πότε κ.Υπουργέ θα αξιοποιήσετε αυτούς τους νέους ανθρώπους με εμπειρία σε τόσο νευραλγικές θέσεις;» επισημαίνεται στην επιστολή.

Ποιοι είναι

Να σημειωθεί ότι οι 638 νέοι επιστήμονες εργάστηκαν στην απονομή των συντάξεων δυνάμει του ειδικού προγράμματος πτυχιούχων του Ο.Α.Ε.Δ. και της υπ’ αριθμ. 11/2018 Δημόσιας Πρόσκλησης, που προκηρύχθηκε το 2018. Προσελήφθησαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ιδιωτικού δικαίου και με κριτήρια διαφανή, καθώς η εν λόγω πρόσκληση εγκρίθηκε και από τον Α.Σ.Ε.Π., δυνάμει του άρθρου 21 του ν. 2190/1994.

Το εν λόγω πρόγραμμα στο οποίο προσλήφθηκαν θεωρήθηκε, κατά γενική ομολογία, απόλυτα επιτυχημένο, κάτι που αποδεικνύεται και από τα αριθμητικά αποτελέσματα του φορέα, καθώς οι νέοι επιστήμονες κατάφεραν μέσα στον έναν μόλις χρόνο εργασίας τους να αποδώσουν συντάξεις τουλάχιστον 2 ετών, ενώ τους είχε δοθεί και δικαίωμα υπογραφής από τον διοικητή του φορέα.

Αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους προς τον υπουργό: «Οι πτυχιούχοι πρώην εργαζόμενοι στον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης δηλώνουμε και πάλι παρόντες, εκφράζοντας την πρόθεσή μας ώστε να αξιοποιηθούμε ακόμη και τώρα, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε και να βοηθήσουμε τον κρατικό μηχανισμό αλλά και τον φορέα του ΕΦΚΑ κατ’ επέκταση, ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το μείζον πρόβλημα…».

ΠΗΓΗ