Κύρτσος στο Documento: «Η κριτική σε Βαξεβάνη – Παπαδάκου να μείνει σε δημοσιογραφικό και πολιτικό επίπεδο»

Κύρτσος στο Documento: «Η κριτική σε Βαξεβάνη – Παπαδάκου να μείνει σε δημοσιογραφικό και πολιτικό επίπεδο»

Δήλωση στήριξης στον Κώστα Βαξεβάνη και την Γιάννα Παπαδάκου παραχώρησε στο documentonews.gr ο Γιώργος Κύρτσος, με αφορμή τις βαριές κατηγορίες που προσάπτονται στους δύο δημοσιογράφους.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κρίνει ως «πολιτικά στοχευμένο και καταχρηστικά κομματικό τρόπο» τη δημοσιογραφική διαχείριση της υπόθεσης Novartis από τους Κ. Βαξεβάνη και Γιάννα Παπαδάκου. Ωστόσο, τονίζει πως η κριτική προς τους δύο δημοσιογράφους «πρέπει να μείνει σε δημοσιογραφικό και πολιτικό επίπεδο».

Προειδοποιεί δε ότι «η δικαστική δίωξη δημοσιογραφικών στελεχών του χώρου του ΣΥΡΙΖΑ» θα προκαλέσει αντιδράσεις από τις Βρυξέλλες και προσθέτει με νόημα ότι τέτοιου είδους πρακτικές μπορεί να επιφέρουν σύνδεση της Ελλάδας με την κυβερνητική πολιτική που ασκείται σε Πολωνία και Ουγγαρία σε σχέση με τον τρόπο αντιμετώπισης των ΜΜΕ.

Επιπλέον, ο κ. Κύρτσος στηλιτεύει το γεγονός ότι τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο και αυτή της ΝΔ δεν στράφηκαν κατά της Novartis για να διεκδικήσουν τις απαιτούμενες αποζημιώσεις υπέρ του ελληνικού δημοσίου, χαρακτηρίζοντας απογοητευτική για τη Δημοκρατία στην χώρα μας αυτή τη στασιμότητα.

Αναλυτικά η δήλωση του Γιώργου Κύρτσου

«Θεωρώ ότι ο Κώστας Βαξεβάνης και η Γιάννα Παπαδάκου χειρίστηκαν δημοσιογραφικά την υπόθεση Novartis με πολιτικά στοχευμένο και καταχρηστικά κομματικό τρόπο.

Δεν είναι ιδιαίτερα πρωτότυποι στο επαγγελματικό τους λάθος. Για παράδειγμα, ανάλογες πολιτικά στοχευμένες υπερβολές έγιναν και με δική μου ευθύνη κατά την περίοδο της σκληρής σύγκρουσης «ελεύθερου τύπου» και «παπανδρεϊκής αλλαγής».

Πιστεύω όμως σαν άνθρωπος των ΜΜΕ και σαν πολιτικός ότι η κριτική προς τον Βαξεβάνη και την Παπαδάκου πρέπει να μείνει σε δημοσιογραφικό και πολιτικό επίπεδο. Τέτοιου είδους ζητήματα δεν λύνονται στις αίθουσες των δικαστηρίων, μπορώ να το διαβεβαιώσω και από τη δική μου εμπειρία. Επίσης, το θέαμα της δικαστικής δίωξης δημοσιογραφικών στελεχών του χώρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα περάσει καλά στην ΕΕ, η οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε τέτοια ζητήματα λόγω της κυβερνητικής πολιτικής σε Πολωνία και Ουγγαρία και μπορεί ορισμένοι να καταλήξουν σε λάθος συμπεράσματα για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο των ΜΜΕ στην Ελλάδα.

Τέλος, θεωρώ αποτυχία του πολιτικού μας συστήματος το γεγονός ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συγκρούονται γύρω από το σκάνδαλο της Novartis χωρίς να έχει στραφεί, εδώ και τόσα χρόνια, το ελληνικό Δημόσιο κατά της Novartis για να διεκδικήσει τα χρήματα που πήρε η εταιρεία με καταχρηστικό τρόπο από το δημόσιο ταμείο, μέσω του πανίσχυρου κυκλώματός της.

Το θέαμα της Novartis που καταβάλλει πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων στις αμερικανικές αρχές, για τις καταχρηστικές πρακτικές της, στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, χωρίς να αντιμετωπίζει οποιαδήποτε δίωξη ή πρόστιμο στην Ελλάδα, είναι απογοητευτικό για τη Δημοκρατία μας».

πηγη