Η ΝΔ «τρέμει στην ιδέα» να έρθουν στη Βουλή οι ειδικοί για την πανδημία

Η ΝΔ «τρέμει στην ιδέα» να έρθουν στη Βουλή οι ειδικοί για την πανδημία

Βροντερό «όχι» από τους γαλάζιους στο κάλεσμα των Ειδικών στη Βουλή.

Ούτε απ’ έξω από το Κοινοβούλιο δεν θα ήθελαν οι «γαλάζιοι» να περάσουν οι ειδικοί της επιτροπής για την πανδημία. Ειδικά αυτή την περίοδο με το άνοιγμα των σχολείων που έχουν μετατραπεί σε… ΕΟΔΥ ένα πράγμα και τα μέτρα στην εστίαση και την διασκέδαση που παραμένουν σε ισχύ για μια εβδομάδα ακόμα.

Και αυτό γιατί όπως καταγράφηκε τις προηγούμενες μέρες πηγαινοερχόταν ο «μουτζούρης» μεταξύ της κυβέρνησης και της επιτροπής των ειδικών προκειμένου εντέλει να υπάρξει η εικόνα της κοινής περπατησιάς των δυο πλευρών.

Λίγο πολύ αυτά είναι γνωστά. Το γαϊτανάκι που στήθηκε μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και ειδικών για το μέτρο (που διατηρείται) του 50%+1 για το κλείσιμο μιας σχολικής τάξης αλλά και για την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν στην εστίαση μπροστά στην επέλαση της «Όμικρον».

Σε αυτό το εύθραυστο τοπίο μεταξύ της κυβέρνησης και της επιτροπής των ειδικών για κοινή γραμμή στο τι εκπέμπεται προς τα έξω η «γαλάζια» πλευρά δείχνει με κάθε τρόπο να θέλει να αποφύγει κάθε πιθανή κακοτοπιά που μπορεί να αναδείξει τις «δύσκολες γραμμές» και να προκαλέσει σοβαρές ρωγμές στο κυβερνητικό αφήγημα, που έχει φιλοτεχνηθεί από την αρχή της πανδημίας, περί αγαστής συνεργασίας με τους ειδικούς.

Κατηγορηματική άρνηση

Έτσι λοιπόν, η «γαλάζια» πλειοψηφία απορρίπτει κατηγορηματικά και την ιδέα και μόνο να βρεθούν εντός της Βουλής οι ειδικοί της επιτροπής για να διαφωτίσουν με τις γνώσεις τους και να απαντήσουν στα ερωτήματα της αντιπολίτευσης για το πως η πανδημία επηρεάζει πτυχές της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Αυτό έδειξε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ο πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων Βασίλης Διγαλάκης στην πρώτη συνεδρίαση μετά την χριστουγεννιάτικη ανάπαυλα, τονίζοντας χαρακτηριστικά μάλιστα πως την ίδια άποψη έχει και ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας.

Η Σία Αναγνωστοπούλου από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τα βαριά χτυπήματα που έχει δεχθεί ο καλλιτεχνικός κλάδος από την αρχή της πανδημίας και το τι (δεν) έχει κάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση τους, υπενθύμισε πως η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ζητήσει με επιστολή της από τον Πρόεδρο της Βουλής «να συγκληθεί η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, να έρθουν οι αρμόδιοι υπουργοί, λοιμωξιολόγοι και μία αντιπροσωπεία από τους καλλιτέχνες» προκειμένου να υπάρξει μια συζήτηση για όλα τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί.

«Η επιτροπή λοιμοξιολόγων είναι ένα συμβουλευτικό όργανο της κυβέρνησης και θα πρέπει να έχουμε εικόνα της εξουσίας που έχει η κυβέρνηση, η οποία είναι εκτελεστική και της Βουλής, η οποία ασκεί νομοθετικό έργο και κοινοβουλευτικό έλεγχο» σημείωσε αρχικά ο Βασίλης Διγαλάκης. «Και εγώ, ως επιστήμονας, δε θα ήθελα να βρεθώ στη μέση μιας πολιτικής αντιπαράθεσης, στο πλαίσιο μιας συζήτησης στη Βουλή. Δεν είναι φορέας η επιτροπή λοιμοξιολόγων, είναι συμβουλευτικό όργανο της κυβέρνησης και, ως εκ τούτου, η κυβέρνηση τη συμβουλεύεται, στη συνέχεια, με βάση τις εισηγήσεις της, λαμβάνει αποφάσεις και τις οποίες στη Βουλή και η αντιπολίτευση δύναται να ασκήσει κοινοβουλευτικό έλεγχο και τον οποίο τον ασκεί», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων.

Και κατέληξε λέγοντας πως «τα θέματα, λοιπόν, αυτά τα συζήτησα με τον πρόεδρο της Βουλής και συμμεριζόμαστε και οι δύο την επιφύλαξη ότι δεν πρέπει αυτοί οι επιστήμονες να μπουν στην μέση μιας πολιτικής αντιπαράθεσης, σε συζήτηση της Επιτροπής».

Στην κατηγορηματική άρνηση εκ μέρους του προεδρείου της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων η οποία «προσυπογράφεται» και από τον πρόεδρο της Βουλής, όπως έγινε γνωστό κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, η Σία Αναγνωστοπούλου υποστήριξε πως «η δημοκρατική διαδικασία θέλει σύγκληση των Επιτροπών, αντιπροσώπους, εκπροσώπους από φορείς, σωματεία και το να έρθουν οι λοιμοξιολόγοι, κανένας δεν έχει διάθεση να μπει σε αντιπαράθεση με οποιονδήποτε επιστήμονα. Δεν καλούμε εδώ τους επιστήμονες να τους εγκαλέσουμε».

ΠΗΓΗ