Deutsche Welle:Μια νέα Γιάλτα στη Γενεύη;

ΗΠΑ και Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσειων της Γενεύης

Οι βαρύνουσες διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, οι καθυστερήσεις στη θέσπιση υποχρεωτικού εμβολιασμού στη Γερμανία και ο «γιατρός της Μόριας» ανάμεσα στα θέματα του γερμανικού Τύπου.

ΗΠΑ και Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσειων της Γενεύης

“Στρατηγική αντιπαλότητα”. Με αυτόν τον τίτλο η αριστερή εφημερίδα TAZ του Βερολίνου περιγράφει τις άκρως σημαντικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Ρωσίας που ξεκίνησαν σήμερα στη Γενεύη. Η σημασία τους μάλιστα ξεπερνά το ουκρανικό γιατί το Κρεμλίνο προσπαθεί να μεταβάλλει την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας. “Η Μόσχα ζητά από το ΝΑΤΟ εγγυήσεις ασφαλείας που αντιβαίνουν σε αυτό που η δυτική συμμαχία θεωρεί ως αυτονόητο” επισημαίνει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στη Μόσχα. “Ο Πούτιν ζητά υποσχέσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να εντάξει την Ουκρανία. Μέχρι τώρα οι χώρες μπορούν να αποφασίζουν μόνες τους, εάν θέλουν να γίνουν μέλη της συμμαχίας ή όχι. Η Ρωσία ελπίζει ότι θα δημιουργήσει στο γεωγραφικό περίγυρό της και πάλι μια ζώνη ασφαλείας, στην οποία οι γειτονικές της χώρες θα διαθέτουν περιορισμένη κυριαρχία. Έτσι, 80 χρόνια μετά τη Διάσκεψη της Γιάλτας, η Μόσχα διεκδικεί και πάλι μια ευρύτερη ζώνη επιρροής που θα χρησιμεύσει ως ζώνη ασφαλείας προς τα σύνορά της με τη δυτική Ευρώπη”.

«Εβδομάδα της  αλήθειας»

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέιντι Σέρμαν
Η υφυπουργός Εξωτερικών Γουέιντι Σέρμαν είναι η επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας στη Γενεύη

Κλίμα χαμηλών προσδοκιών καλλιεργήθηκε εν όψει της συνάντησης, σημάδι καθόλου ενθαρρυντικό σύμφωνα με τον σχολιαστή της Rundschau της Φρανκφούρτης. “Είναι προφανές ότι πριν από τις διαπραγματεύσεις, οι δύο πλευρές δεν συγγλίνουν σε κανένα από τα πολλά επίμαχα σημεία» υπογραμμίζει. «Η εβδομάδα της αλήθειας, με τις επιπλέον συναντήσεις στο Συμβούλιο Ρωσίας – ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και στη συνέχεια στον Οργανισμό για την Ασφάλεια στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στη Βιέννη, θα αποτελέσει προοίμιο μακρών διαπραγματεύσεων. Αλλά δεν αιφνιδιάζει γιατί ο κατάλογος με τα προβλήματα είναι μακρύς. Ξεκινά από την παραβίαση του διεθνούς δικαίου με την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, περνά από τον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία και τους Ρώσους στρατιώτες στα σύνορά της και φτάνει μέχρι τις ρωσικές απαιτήσεις για νατοϊκές εγγυήσεις ασφαλείας και το σταμάτημα της διεύρυνσης προς ανατολάς. Πιο σοβαρό είναι ότι και οι δύο πλευρές δεν εμπιστεύονται η μία την άλλη και συνεχίζουν να ανταλλάσσουν κατηγορίες. Αυτά δεν είναι καλά νέα” διαπιστώνει η εφημερίδα.

Τέλος η Frankfurter Allgemeine Zeitung υποστηρίζει ότι όσο λιγότερο περιεχόμενο βγαίνει στη δημοσιότητα από τις διαπραγματεύσεις της Γενεύης, τόσο το καλύτερο. Ο σχολιαστής θεωρεί ότι θα πρέπει να στραφεί η προσοχή στα ρωσικά ΜΜΕ και σε όσα επηρεάζει η Ρωσία. Γιατί «όσο πιο πολύ υποδαυλίζει ο ρωσικός Τύπος τόσο περισσότερο ενισχύεται η υποψία, ότι το Κρεμλίνο στη Γενεύη ενδιαφέρεται πρωτίστως να αποτύχει η διπλωματική προσέγγιση για να αποκτήσει ´ελευθέρας´ για ενέργειες άλλου τύπου».

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και το … καρναβάλι

Υποχρεωτικός εμβολιασμός, αλλά πότε;
Υποχρεωτικός εμβολιασμός, αλλά πότε;

Μείζον θέμα στα σχόλια του σημερινού γερμανικού Τύπου είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός που υποσχέθηκε ο Όλαφ Σολτς λίγο πριν ορκιστεί καγκελάριος δίνοντας μάλιστα ως χρονικό ορίζοντα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.Ωστόσο, όπως φαίνεται από δηλώσεις πολιτικών κυβερνητικών κομμάτων, η προθεσμία δεν μπορεί να τηρηθεί. Η εφημερίδα Handelsblatt επικρίνει τον Σολτς και του καταλογίζει ότι αθετεί τις υποσχέσεις του. Συγκεκριμένα πρόκειται για δύο “μεγαλόστομες”, όπως χαρακτηρίζει, υποσχέσεις, ότι μέχρι τις 7 Ιανουαρίου το 80% των Γερμανών θα είχε κάνει την πρώτη δόση – δεν έχει ξεπεράσει το 75% – και ότι ο νόμος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό θα ψηφίζονταν το αργότερο αρχές Μαρτίου.

“Ο κυβερνητικός συνασπισμός προσπαθεί τώρα να αποδώσει την ευθύνη (της καθυστέρησης) στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες” σημειώνει ο σχολιαστής της. “Ορισμένοι μάλιστα πολιτικοί αναφέρουν την περίοδο του καρναβαλιού ως αιτία. Αλλά στις περιοχές του Ρήνου, όπου γιορτάζεται το καρναβάλι, οι περισσότερες εκδηλώσεις λόγω της Όμικρον έχουν ακυρωθεί. Τώρα ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα έρθει τον Μάιο ή τον Ιούνιο. Πολλοί το θεωρούν πολιτικά πρόσφορο γιατί στο κυβερνών Φιλελεύθερο κόμμα γίνεται η πιο σφοδρή εσωκομματική συζήτηση, τουλάχιστον 1/3 των βουλευτών του είναι εναντίον.… Χαμένοι είναι οι πολίτες που δεν τους δίνεται κανένας προσανατολισμός αυτήν τη στιγμή”. Ο σχολιαστής της Osnabrücker Zeitung βλέπει το ενδεχόμενη καθυστέρησης από άλλη σκοπιά. “Το μέτωπο των υπέρμαχων ενός γενικού υποχρεωτικού εμβολιασμού καταρρέει, τώρα τα κυβερνητικά κόμματα πρέπει μάλιστα να παραδεχθούν ότι το διαφιλονικούμενο μέτρο δεν πρόκειται να βοηθήσει ούτε κατά της μετάλλαξης Δέλτα, ούτε της Όμικρον, αφού ενδέχεται να μην μπορεί να ισχύσει πριν τις αρχές Μαΐου. Αλλά δεν χρειάζεται αυτό να είναι κακό για τη χώρα. Γιατί παραμένουν ανοιχτά πολλά ηθικά, νομικά και ρεαλιστικά ζητήματα. Θα πρέπει να θεσπιστεί εθνικό μητρώο εμβολιασμού; Ποιος θα επιβάλλει πρόστιμα σε ανεμβολίαστους; Τί θα συμβεί, εάν κάποιος δεν πληρώσει”;

Ο γιατρός της Μόριας

Ο Γκέρχαρντ Τράμπερτ, κοινωνικός γιατρός, συγγραφέας και υποψήφιος για πρόεδρος της Δημοκρατίας
Ο Γκέρχαρντ Τράμπερτ, κοινωνικός γιατρός, συγγραφέας και υποψήφιος για πρόεδρος της Δημοκρατίας

Το περιοδικό der Spiegel στην διαδικτυακή του σελίδα ανακηρύσσει τον Γκέρχαρντ Τράμπερτ ως τον νικητή της ημέρας. Ποιος είναι; Πρόκειται για έναν γιατρό και συγγραφέα που με το βανάκι του εξετάζει δωρεάν στην περιοχή του Μάιντς όλους τους άστεγους. Τον πρότεινε το κόμμα «Η Αριστερά» ως υποψήφιο πρόεδρο της Δημοκρατίας, στις εκλογές στις 13 Φεβρουαρίου. «Βέβαια, η επανεκλογή του προέδρου Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ θεωρείται βεβαία» σημειώνει ο αρθρογράφος, «ωστόσο η υποψηφιότητα Τράμπερτ δεν είναι μάταιη, διότι στρέφει την προσοχή σε ένα καλό σκοπό και η ύπαρξη εναλλακτικών αναβαθμίζει μια προεδρική εκλογή». Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung φέρνει στην επιφάνεια και μια «ελληνική» πτυχή. «Ο Τράμπερτ εργάζεται ως γιατρός σε περιοχές κρίσεων και σε προσφυγικά καταλύματα σε όλες σχεδόν τις ηπείρους. Τελευταία βρέθηκε στη Μόρια αμέσως μετά την πυρκαγιά του προσφυγικού καταυλισμού. Εκτός αυτού συμμετέχει σε διασώσεις προσφύγων στη Μεσόγειο».

Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΠΗΓΗ