Πέντε απόδημες Ελληνίδες στο τιμόνι μεγάλων διεθνών εταιρειών

Πέντε απόδημες Ελληνίδες στο τιμόνι μεγάλων διεθνών εταιρειών, Νεφέλη Λυγερού

Ακόμα και σήμερα δεν είναι πολλές οι επιχειρήσεις που έχουν γυναίκα στο τιμόνι τους. Η παρουσία των γυναικών στον κόσμο των μεγάλων επιχειρήσεων είναι αισθητά μικρότερη σε σχέση με αυτή των ανδρών. Η συμμετοχή τους στο επιχειρείν, σε επίπεδο ανωτέρων στελεχών και σε Διοικητικά Συμβούλια παρουσιάζει αποκλίσεις, ακόμα και σε οικονομικά προηγμένες χώρες. Παρόλα αυτά, η ενδυνάμωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας έχει αρχίσει να αχνοφαίνεται στον ορίζοντα. Ενδεικτικό παράδειγμα, οι παρακάτω γυναίκες, οι οποίες όχι μόνο διοικούν τεράστιες διεθνείς εταιρείες, αλλά και φέρνουν άρωμα Ελλάδας σε αυτές.

Η Κέλλυ Βλαχάκη κρατάει τα ηνία του κολοσσού Earth Friendly Products. Πρόκειται για μία εταιρεία που παράγει φιλικά προς το περιβάλλον απορρυπαντικά. Ο πατέρας της ήταν ο Ευτύχιος Βλαχάκης, γνωστός ως Βαν. Γεννήθηκε στην Κρήτη και μεγάλωσε εκεί κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Εγκατέλειψε την Ελλάδα, κυνηγώντας το αμερικανικό όνειρο. Ήταν μόλις 18 ετών και όλες του οι οικονομίες δεν ξεπερνούσαν τα 20 δολάρια. Το αρχικό σχέδιό του ήταν να σπουδάσει, να αποκτήσει εφόδια και να επιστρέψει στην πατρίδα του. Πράγματι, αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Ρούζβελτ με πτυχίο στη Χημεία, ενώ παράλληλα επιβίωνε, δουλεύοντας ως σερβιτόρος σε ένα εστιατόριο. Και μόνο που εξασφάλιζε το φαγητό, τη στέγη και τα δίδακτρά του ένιωθε τυχερός.

Με σκληρή δουλειά, ο Βαν μετατράπηκε στον μεγαλύτερο κατασκευαστή βιολογικών απορρυπαντικών στις ΗΠΑ. Άνοιξε το πρώτο του εργοστάσιο με την επωνυμία Venus Labοratories. Αργά, αλλά σταθερά δημιούργησε τα Earth Friendly Products, με πέντε εργοστάσια στις ΗΠΑ και εξαγωγές σε εξήντα χώρες. Η ιστορία του, μάλιστα, έγινε και ταινία με τίτλο μία “Μια πράσινη ιστορία”.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ