Οι υπερδομές στα νησιά φέρνουν αύξηση ροών & υπονόμευση της εθνικής ασφάλειας

Οι υπερδομές στα νησιά φέρνουν αύξηση ροών & υπονόμευση της εθνικής ασφάλειας, Γιάννης Σιδεράτος

Όπως απέδειξε κατά τρόπο αναμφισβήτητο η υβριδική επίθεση στον Έβρο πριν δύο σχεδόν χρόνια, η Τουρκία όχι μόνο εργαλειοποιεί καταφανώς το μεταναστευτικό, αλλά και το χρησιμοποιεί για να πλήξει την Ελλάδα. Κατά συνέπεια, μόνο όποιος έχει τυφλωθεί είτε από ιδεοληψία είτε από ιδιοτέλεια αρνείται ότι το μεταναστευτικό για την Ελλάδα είναι πρώτιστα θέμα εθνικής ασφαλείας.

Παρά την εμπειρία του Έβρου, η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το μεταναστευτικό ως μέσο για την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, προφανώς με σκοπό την άσκηση μικροπολιτικής. Για την ακρίβεια με ψηφοθηρική λογική, για την εξαγοράς συνειδήσεων μέσω της εξεύρεσης αγοράς εργασίας, κυρίως νέων. Θριαμβολογίες μεταναστευτικής διαχείρισης από την μία και κατασκευή υπερδομών από την άλλη, έρχονται ως έννοιες σε πλήρη αντίθεση.

Αυτό που φοβούνται οι νησιώτες είναι το μέγεθος των δομών. Αν η ΒΙΑΛ στη Χίο εκτείνεται σε 33 στρέμματα το νέο κέντρο στο Θόλος είναι εφταπλάσιο! Το κέντρο της Σάμου, σύμφωνα με την επίσημη σελίδα του υπουργείου, έχει χωρητικότητα 3.000 άτομα διαθέτει 3000 κρεβάτια. Στη Χίο οι κτηριακές εγκαταστάσεις θα είναι κατά 30% μεγαλύτερες (18.000 τ.μ.), ενώ αυτό της Λέσβου θα είναι τριπλάσιο της Σάμου (42.000 τ.μ.)!

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ