Στο τραπέζι ακόμη και «lockdown» για ανεμβολίαστους…

Την προσπάθεια ενίσχυσης του τείχους ανοσίας μέσω του εμβολιασμού συνεχίζει η κυβέρνηση, ενώ χθες σημειώθηκε νέα άνοδος εισαγωγών στα νοσοκομεία, με την πλειοψηφία των νοσηλευόμενων να είναι ανεμβολίαστοι.
Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα λήγουν πλέον στους επτά μήνες από τη… δεύτερη δόση, με στόχο να κάνουν και την τρίτη δόση όσοι δεν έχουν ακόμη κλείσει ραντεβού. Η κυβέρνηση εξετάζει όμως και άλλα νέα μέτρα, που θα αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους.
Στο τραπέζι βρίσκεται πλέον ακόμη και το ενδεχόμενο μερικού “lockdown” για τους ανεμβολίαστους, δηλαδή για παράδειγμα να μην έχουν πρόσβαση ούτε στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης. Υπάρχει άλλωστε και το ακόμη πιο αυστηρό γερμανικό μοντέλο, όπου επιτρέπεται η είσοδος στην εστίαση μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες, που θα έχουν όμως επιπλέον και αρνητικό rapid test.
Καθώς δε από τις 16 Ιανουαρίου θα αρχίσουν να “πέφτουν” τα πρόστιμα στους πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά το μέτρο αυτό ήδη έχει αποδώσει, η κυβέρνηση φέρεται να προσανατολίζεται στην επέκταση της υποχρεωτικότητας και από 50 ετών.
Ορισμένοι μάλιστα στη ΝΔ προτείνουν και άλλα μέτρα όπως η συνταγογράφηση μοριακών τεστ σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών και υπό προϋποθέσεις.
Προτού αποφασίσει όμως η κυβέρνηση τις επόμενες κινήσεις της, θα πρέπει να πάνε όλα καλά με το άνοιγμα των σχολείων σήμερα, στον απόηχο των προβλημάτων όσον αφορά στη διάθεση των δωρεάν self test. Για όσους δεν κατάφεραν να βρουν δωρεάν self test στα φαρμακεία, έχει διατεθεί επιπλέον ένα εκ τεστ στις σχολικές μονάδες και στο κυβερνητικό επιτελείο ελπίζουν ότι η επιστροφή στα θρανία θα εξελιχθεί ομαλά.
Η κυβέρνηση πάντως αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει εκ νέου το πρωτόκολλο και συγκεκριμένα το 50% συν 1 κρούσματα για να κλείσει σχολική τάξη. Αυτή η εβδομάδα θα είναι επομένως καθοριστική, καθώς άλλωστε από τα μέσα Ιανουαρίου αναμένεται η πραγματική κορύφωση του κύματος της μετάλλαξης Όμικρον…

ΠΗΓΗ