Θρίλερ σε εξέλιξη η υπόθεση Τζόκοβιτς, εν αναμονή απόφασης του υπ. Εσωτερικών

Συνέντευξη Τύπου στις 3 μ.μ. ώρα Ελλάδας θα δώσει ο τενίστας • Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστραλίας θα αποφασίσει αύριο αν θα τον απελάσει, κάνοντας χρήση του δικαιώματός του

Μπορεί το δικαστήριο να δικαίωσε τον 34χρονο Σέρβο τενίστα και να έκρινε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που παρουσίασε ήταν επαρκή για να πάρει εξαίρεση εισόδου στη χώρα και πρέπει να βγει από την καραντίνα, ανοίγοντας τον δρόμο για να αγωνιστεί στο αυστραλιανό OPEN, ωστόσο η υπόθεση ακόμη δεν φαίνεται να έχει κλείσει. Ο υπουργός Εσωτερικών, Άλεξ Χοκ, έχει το δικαίωμα να ζητήσει και να επιβάλει την απέλασή του, απαγορεύοντας την είσοδό του στην Αυστραλία για τρία χρόνια.

Η δικαστική απόφαση προβλέπει ότι δεν μπορεί να αφαιρεθεί η βίζα από τον 34χρονο τενίστα, ο οποίος μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα στη χώρα.

Ωστόσο, όπως ανακοινώθηκε η απόφαση του υπουργού Εσωτερικών δεν αναμένεται εντός της ημέρας, εντείνοντας την κρίση που δημιουργήθηκε, ενώ σοβαρά επεισόδια προκλήθηκαν έξω από το αστυνομικό τμήμα όπου βρισκόταν ο τενίστας, λίγο πριν μεταφερθεί στο ξενοδοχείο με τους μετανάστες ώστε να παραλάβει τα πράγματα και τα έγγραφά του. Οπαδοί και θαυμαστές του πίστεψαν ότι τενίστας συνελήφθη και οι αστυνομικοί τους αντιμετώπισαν με χημικά για να τους διαλύσουν. Μέχρι αργά βρίσκονταν οπαδοί του έξω από τα γραφεία του δικηγόρου του, περιμένοντας να τον δουν και ακολουθώντας κάθε αυτοκίνητο που έβγαινε από το πάρκινγκ.

Τις πληροφορίες ότι επρόκειτο να συλληφθεί ο τενίστας είχε διακινήσει μέσω των σερβικών ΜΜΕ ο αδελφός του, Τζόρτζε, που δήλωσε στον σερβικό τηλεοπτικό σταθμό TV Prva:

«Άυπνες νύχτες για όλη την οικογένεια. Περνάμε πολύ δύσκολες στιγμές, ο Νόβακ έδειξε πόσο επίμονος είναι και πόσο πιστεύει στα ιδανικά του και ότι είναι σπουδαίος άνθρωπος και πάλεψε όχι μόνο για τον εαυτό του αλλά για όλο τον κόσμο. Από την άλλη πλευρά, έχουμε ένα σύστημα στην Αυστραλία που πήρε μια απόφαση και δεν υπήρχε λόγος για άλλη απόφαση, τώρα όμως έχουμε πληροφορίες ότι προφανώς ο Υπουργός Εσωτερικών είναι πάνω από το δικαστήριο και θέλουν να τον συλλάβουν».

«Όλα αυτά είναι πολιτική», είπε, επίσης σημειώνοντας ότι «ο Νόβακ βρίσκεται με τους δικηγόρους του στους χώρους όπου έγινε η δίκη και αυτή τη στιγμή εξετάζει τις επιλογές του. Σήμερα υπέστησαν μια μεγάλη δικαστική ήττα οι αυστραλιανές αρχές και τους είναι δύσκολο να το αντέξουν».

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι «παραμένει στη διακριτική ευχέρεια του υπουργού να εξετάσει το ενδεχόμενο ακύρωσης της θεώρησης βίζας του κ. Τζόκοβιτς υπό την προσωπική του εξουσία ακύρωσης σύμφωνα με το άρθρο 133C(3) του Νόμου για τη Μετανάστευση. Αυτήν τη στιγμή ο υπουργός εξετάζει το θέμα και η διαδικασία παραμένει σε εξέλιξη».

Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός στην εξουσία του υπουργού Εσωτερικών να ακυρώσει τη βίζα του Σέρβου τενίστα: μπορεί να γίνει κρίνει ότι πρέπει να το κάνει και είναι προς το δημόσιο συμφέρον. Ωστόσο αυξάνεται η πίεση από πολιτικούς, αθλητές και κόμματα να σταματήσει εδώ η δίωξη του Τζόκοβιτς, με δεδομένη την απόφαση του δικαστηρίου.

Συνέντευξη Τύπου Τζόκοβιτς

Στο μεταξύ ανακοινώθηκε ότι ο Νόβακ Τζόκοβιτς και η οικογένειά του, στις 3 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας (μεσάνυχτα ώρα Αυστραλίας), θα δώσουν από κοινού και μέσω βιντεοκλήσης συνέντευξη Τύπου. Την ανακοίνωση έκανε ο πατέρας του, που επιτέθηκε στον πρωθυπουργό της Αυστραλίας χαρακτηρίζοντάς τον δικτάτορα και τη χώρα της Ωκεανίας «Γκουαντάναμο».

Και το παραπολιτικό της υπόθεσης:

Στο πλευρό του Νόβακ Τζόκοβιτς στέκεται και ο λαϊκιστής ακροδεξιός Βρετανός πολιτικός Νάιτζελ Φάρατζ, που βρίσκεται στο Βελιγράδι, μαζί με την οικογένεια του τενίστα και τουιτάρει υπέρ του.

Ο πρώην ηγέτης του Ukip και από τους υπέρμαχους της εκστρατείας για το Party είπε μεταξύ άλλων στο δίκτυο GB News ότι αν ο ο υπουργός Εσωτερικών αποφασίσει την απέλαση του Τζόκοβιτς, η Αυστραλία δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από… Μπανανία. Για να πάρει πληρωμένες απαντήσεις στο Twitter γιατί ενώ ο ίδιος υποστηρίζει σκληρά αντιμεταναστευτικά μέτρα στη Βρετανία, ζητά επιείκεια για τον Τζόκοβιτς στην Αυστραλία.

Στις 16 θετικός, στις 17 έκανε δημόσιες εμφανίσεις

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι όντως ο Νόβακ Τζόκοβιτς είχε διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊό στις 16/12. Το BBC αναφέρει ότι έχει στα χέρια του αντίγραφο του θετικού μοριακού τεστ με ώρα 20.59 της 16ης Δεκεμβρίου.

Παραμένει το ζήτημα γιατί έκανε δημόσιες εμφανίσεις την επομένη και φωτογραφιζόταν χωρίς μάσκα μαζί με παιδιά.
 

πηγη