Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ…

Φελνίκος
ΓΡΑΦΕΙ Ο
Φελνίκος

Ο Αλέξης Τσίπρας χρωστάει μια επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο. Την καθιερωμένη για το Νέον Έτος. Και τις επόμενες ημέρες, εάν δεν κολλούσε τον κορονοϊό, θα το έπραττε. Εκτός από τις ευχές για «υγεία και χωρίς πανδημία» θα ζητούσε από την κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου να συγκληθεί το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Γνωρίζει ότι είναι ο πρωθυπουργός και όχι η Πρόεδρος που μπορεί να ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου, όμως θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία ώστε, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, να διατυπώσει εκ νέου το αίτημά του προκειμένου να υπάρξει «εθνική αντιμετώπιση» της πανδημίας. Το είχε ζητήσει και πέρυσι, στις 8 Ιανουαρίου, μετά από τη συνάντησή του και πάλι με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν οι νεκροί, λόγω covid-19, ήταν 5.000. Τώρα έχουν ξεπεράσει τους 21.000, ενώ τα κρούσματα φτάνουν και τις 50.000 ημερησίως! Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει τη γνώμη πως «η ανοσία της αγέλης αποτελεί πλέον και επίσημα στρατηγική επιλογή του κ. Μητσοτάκη». Όπως χαρακτηριστικά λένε στενοί του συνεργάτες: «Δεν είναι μόνο τα αρνητικά πανευρωπαϊκά ρεκόρ της Ελλάδας σε κρούσματα και θανάτους, αλλά κυρίως οι επιλογές της κυβέρνησης, ειδικά τον τελευταίο μήνα, που μαρτυρούν στρατηγική υποβάθμισης της πανδημίας και αδιαφορία για την εκρηκτική της διασπορά».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί αδιανόητο να συνεχίσει ο πρωθυπουργός να αρνείται τη σύγκληση του Συμβουλίου, ειδικά τώρα που η μετάλλαξη «Όμικρον» απειλεί να μετατρέψει τη χώρα σε ένα απέραντο σανατόριο. Και όπως λέει σε συνομιλητές «εκτός από ανεύθυνο είναι και αλαζονικό» όταν ο ίδιος όταν ήταν πρωθυπουργός είχε ζητήσει και είχε συγκληθεί τρεις φορές το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Η πρώτη, τον Ιούλιο του 2015, ήταν αμέσως μετά το δημοψήφισμα για τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ. Η δεύτερη (Μάρτιος του 2016) για τα ελληνοτουρκικά. Και η τρίτη (Ιούλιος 2017) για το προσφυγικό. Πάντως, ακόμη και στην περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίσει να αρνείται τη σύγκληση του Συμβουλίου, και τη συναίνεση που του προσφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση, ο Αλέξης θεωρεί πως κερδισμένος θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αφενός επειδή, εκ των πραγμάτων, δικαιώνεται στο αίτημά του να ζητήσει εκλογές ως την μόνη εναπομείνασα διέξοδο και αφετέρου επειδή το ΕΣΥ βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης και οι πολίτες εκτός από φοβισμένοι είναι και απηυδισμένοι με τον τρόπο που η κυβέρνηση διαχειρίζεται την πανδημία. Και θα είναι, λένε οι συνομιλητές του, διπλά κερδισμένος εάν στην έκκλησή του να διατυπώσουν το ίδιο αίτημα και οι άλλοι αρχηγοί δεν ανταποκριθεί κάποιος και ειδικά ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

Σημειώνουμε πως στην Κουμουνδούρου βλέπουν, μάλλον με ικανοποίηση, ότι ο νέος επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη ακολουθεί πολιτική «μέσων όρων» και δεν είναι φορέας ριζοσπαστικών μεταρρυθμιστικών αντιλήψεων και εναλλακτικών πολιτικών, που στρατηγικά θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν την ηγεμονία του Τσίπρα στον λεγόμενο προοδευτικό χώρο και να εξασφαλίσουν την πρωτοκαθεδρία του ΚΙΝΑΛ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην ευρύτερη κεντρο-αριστερή παράταξη. Ως τελευταίο και χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρουν τα PCR τεστ: Η τιμή από τα 60€ να πέσει στα 47€ είπε η κυβέρνηση, συνταγογράφιση και δωρεάν λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ πρότεινε να μπει πλαφόν 40€! «Ίδια πολιτική με μόνη διαφορά τα 7 ευρώ», λένε με περιπαικτική διάθεση. Θεωρούν δε ότι εάν η πολιτική των «μέσων όρων» και της «υπευθυνότητας» συνεχιστεί -τη στιγμή που η κοινωνία βράζει και αγανακτεί- το δημοσκοπικό «ξεφούσκωμα» του ΚΙΝΑΛ ενδεχομένως θα έλθει ενωρίτερον κι απ’ ότι έχουν προβλέψει οι αναλυτές.

Μπορεί ο Ανδρουλάκης και το ΚΙΝΑΛ να «ξεφουσκώσουν» νωρίτερα όμως δεν είναι σίγουρο ότι θα «φουσκώσουν» ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ όσο η εναλλακτική λύση, που αυτοί προτείνουν, επιχειρείται, κατά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, «να οικοδομηθεί στη βάση ενός συνασπισμού δυσαρεστημένων». Όσο δεν υπάρχει διάθεση ειλικρινούς αυτοκριτικής για το παρελθόν και νομίζουν ότι με το προ διετίας κείμενο των Δραγασάκη, Δρίτσα και Μπαλτά «καθάρισαν» για τα όσα έπραξαν την περίοδο 2012-2019, δεν πρόκειται να ξαναβρεθούν, σε προβλεπτό χρόνο, στα κυβερνητικά έδρανα. Και όχι μόνον μέχρι το 2019, αλλά και για την ποιότητα της αντιπολίτευσης που ασκούν από την εκλογική ήττα και μέχρι σήμερα. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ένα από τα σημεία τριβής στις συζητήσεις για τις Πολιτικές Θέσεις που θα κατατεθούν για συζήτηση και έγκριση από το συνέδριο είναι και η διετία της αντιπολίτευσης, η ποιότητά της, οι συμμαχίες που επιδιώκονται και η μετακόμιση από το χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς στην Κεντροαριστερά και την σοσιαλδημοκρατία. Ο Αλέξης Τσίπρας αρνείται να συζητήσει για το παρελθόν, φοβούμενος προφανώς την ομφαλοσκόπηση και την εσωστρέφεια, ενώ κάποιοι εκ των «προεδρικών», με προεξάρχοντα τον Νίκο Παππά, κατηγορούν στελέχη της «Ομπρέλας» ότι δεν εμφορούνται από λογικές προοδευτικής διακυβέρνησης, με πρωθυπουργό τον Τσίπρα, αλλά από λύσεις τύπου Λουκά Παπαδήμου.

Την εβδομάδα που μας έρχεται θα συζητηθεί στο Πολιτικό Συμβούλιο το τελικό κείμενο για τις Πολιτικές Θέσεις και το Καταστατικό. Θα εγκριθεί, αλλά στο κείμενο θα προστεθούν και οι διαφορετικές απόψεις και για τη διετία 2019-2021. Και για το προΐμιο του Καταστατικού υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις. Οι μεν που θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι ο βασικός φορέας της Προοδευτικής Παράταξης και οι δε που επιμένουν να είναι κόμμα της αριστεράς. Την αντίθεση ανέλαβε να την «γεφυρώσει», λεκτικά, ο Νάσος Ηλιόπουλος και μάλλον, λένε οι πληροφορίες, θα τα καταφέρει. Πάντως, πιθανότητα να αναβληθεί το συνέδριο δεν υπάρχει. Σ’ αυτό ο Αλέξης Τσίπρας είναι κατηγορηματικός. Παραδέχεται όμως ότι υπάρχει πιθανότητα να γίνει διαδικτυακά ή υβριδικά με 1000 άτομα σε μεγάλη αίθουσα και οι υπόλοιποι στο διαδίκτυο, εφόσον η πανδημία συνεχίζεται. Σ’ αυτή την περίπτωση ίσως χρειαστεί μια μικρή αναβολή για λόγους τεχνικής προετοιμασίας.

Σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου δύο πράγματα. Πρώτον, η πανδημία δεν δικαιολογεί πια καμμία αναβολή πολιτικών διαδικασιών. Ούτε συνεδρίου ούτε εκλογών. Στις ΗΠΑ οι Δημοκρατικοί έκαναν συνέδριο διαδικτυακά για να εκλέξουν υποψήφιο πλανητάρχη. Επίσης, εκλογές έγιναν σε πολλές χώρες. Σε ορισμένες δεν υπήρχε καν εμβόλιο, ενώ σε άλλες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, η εμβολιαστική κάλυψη δεν ήταν πλήρης. Και δεύτερον, ολιγοήμερη μετάθεση μπορεί να υπάρξει, αλλά σε κάθε περίπτωση το Πάσχα θα τους βρει με νέα εκλεγμένη ηγεσία ήγουν Κεντρική Επιτροπή, Πολιτική Γραμματεία, Πρόεδρο, Γραμματέα κλπ. Αυτό σημαίνει ότι το Συνέδριο αντί για 24-27 Φλεβάρη μπορεί να γίνει 7-10 Απριλίου και την εβδομάδα πριν το Πάσχα να συνέλθει η νέα Κεντρική Επιτροπή για να εκλέξει τα όργανά της. Αντίστοιχα θα μετατεθούν για μετά την Καθαρά Δευτέρα (7 Μαρτίου) και οι ημερομηνίες για τη συζήτηση στις οργανώσεις των προσυνεδριακών κειμένων και η εκλογή των συνέδρων…

ΠΗΓΗ