H «Ο» εξαπλώνεται, η κυβέρνηση… πειραματίζεται

Εμβολιαστικό κέντρο γίνεται το Παίδων Πεντέλης • Κίνηση υψηλού ρίσκου το άνοιγμα σχολείων • Νέα μέτρα στο τραπέζι με στόχο τους ανεμβολίαστους.

Σε πλήρη εξάπλωση βρίσκεται η πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας, με αιχμή του δόρατος την πολύ μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον. Το απόγευμα του Σαββάτου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πάνω από 37.000 νέα, επιβεβαιωμένα κρούσματα, με περισσότερα από 14.000 από αυτά να εντοπίζονται στην περιοχή της Αττικής. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες είναι πολύ κρίσιμες, καθώς λόγω της ταχείας και ευρείας μετάδοσης του στελέχους «Ο» ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω –εκτός από τις μολύνσεις, που ήδη βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα– η πίεση στα νοσοκομεία λόγω περισσότερων νοσηλειών, με άγνωστες για την ώρα συνέπειες για το τι θα γίνει στις ΜΕΘ. Άλλωστε, λόγω της νόσησης και σημαντικού αριθμού υγειονομικών, δεν είναι σαφές πώς και πόσο μπορεί να αποδώσει η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών που ξεκινά από την ερχόμενη Τετάρτη. 

Σημειώνεται ότι οι ακριβοπληρωμένες «επιτάξεις» υπηρεσιών ιδιωτών ιατρών είναι ήδη καθυστερημένες και δεν αρκούν για την αντιμετώπιση της επιδημιολογικής κατάστασης που επιβαρύνεται συνεχώς.

Ωστόσο, μπροστά στο υπαρκτό ενδεχόμενο πλήρους συμφόρησης του συστήματος υγείας λόγω Covid-19, η κυβέρνηση εξακολουθεί να λειτουργεί χωρίς σχέδιο, σπασμωδικά και με τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας», βρισκόμενη πάντα πίσω από τις εξελίξεις. Οι συνέπειες μπορεί να είναι δραματικές για όσους πάσχουν από άλλες νόσους ή χρόνια νοσήματα.

Εμβολιαστικό κέντρο το Παίδων Πεντέλης

Η κυβέρνηση έχει επιλέξει να κλείνει το μάτι στους ιδιώτες, τα κέρδη των οποίων προστατεύονται ή και ενισχύονται, αρνούμενη να προχωρήσει σε συνταγογράφηση των μοριακών εξετάσεων για κορονοϊό -έρευνα στις ΗΠΑ καταδεικνύει ότι το rapid test από τη μύτη ίσως δεν ανιχνεύει γρήγορα την «Ο»– μειώνοντας παράλληλα το πλαφόν για τα μοριακά τεστ στα 47 ευρώ, από 60 που ήταν. Να σημειωθεί ότι οι συστάσεις του υπουργείου Υγείας είναι όσοι πολίτες έχουν κάνει rapid test και έχει βγει θετικό, να μην προβούν και σε μοριακό τεστ επιβεβαίωσης. 

Ταυτόχρονα, σε μια ακόμη κίνηση – έμμεση «προσφορά» προς τους ιδιώτες, η κυβέρνηση προχωρά στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης (ενός νοσοκομείου που καλύπτει σοβαρές ανάγκες και όπου νοσηλεύονται και παιδιά που νοσούν με Covid-19), μετατρέποντάς το σε εμβολιαστικό κέντρο για τον κορονοϊό. Η μετατροπή αυτή θα γίνει από τις 10 Ιανουαρίου και για ένα μήνα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, και με πρόσχημα την ανάγκη εμβολιασμού των ανηλίκων. https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=4059a11hkelc8h9r&playlistId=v-ch0im2u6z6tt-sf

Απαντώντας στις αντιδράσεις, η αν. υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, είπε ότι το νοσοκομείο «δεν κλείνει», αλλά ουσιαστικά παραδέχεται ότι θα υπολειτουργεί, καθώς «θα βγει από τις εφημερίες», αλλά θα συνεχίσει να νοσηλεύει παιδιά και να κάνει χειρουργεία.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος σχολίασε πως δεν γίνεται μέσα σε αυτές τις συνθήκες «το Παίδων Πεντέλης να αναστέλλει τη λειτουργία του ως νοσοκομείο -με απόφαση της κυβέρνησης- και να μετατρέπεται αποκλειστικά σε εμβολιαστικό κέντρο».

Αγωνία για το άνοιγμα των σχολείων

Όλα αυτά ενώ σε δύο μέρες τα σχολεία όλων των βαθμίδων ανοίγουν ακριβώς όπως έκλεισαν, όταν τα κρούσματα μετρούν καθημερινά δεκάδες χιλιάδες με μόνο μέτρο ένα self test παραπάνω, και αυτό μόνο για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων. Κατά τα λοιπά, για να κλείσει ένα τμήμα θα πρέπει να έχουν μολυνθεί πάνω από τους μισούς μαθητές (50%+1), ενώ περισσότερα τεστ (ένα κάθε μέρα) θα δικαιούνται μόνο οι μαθητές αν υπάρξει κρούσμα στην τάξη.

Τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας κωφεύουν επιδεικτικά στην κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την απουσία ουσιαστικών μέτρων πριν ανοίξουν τα σχολεία, αλλά και στις εκκλήσεις εκπαιδευτικών, επιστημόνων και κομμάτων να καθυστερήσει για μία ή δύο εβδομάδες το άνοιγμα, έως ότου ξεκαθαρίσει η πορεία της πανδημίας, καθώς, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το κύμα της Όμικρον θα κορυφωθεί εντός του Ιανουαρίου.

Ο τομεάρχης Εκπαίδευσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Φίλης, με άρθρο του στην efsyn.gr, αναρωτιέται αν αξίζει, προκειμένου να μην αποκαλυφθεί η γύμνια της κυβέρνησης και στον τομέα της τηλεκπαίδευσης, «να παίζεται «ρώσικη ρουλέτα» με την υγεία 1,5 εκ. μαθητών και εκπαιδευτικών; Και να παραμένει η ρύθμιση με το 50%+1 , ώστε να μην κλείνει ποτέ κανένα τμήμα και να μην εμφανίζεται η ανάγκη εξ αποστάσεως εκπαίδευσης;»

Ομοίως, το Κίνημα Αλλαγής ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση που «χωρίς λογική και χωρίς καμία διαβούλευση, μόλις λίγες ημέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία, αποφάσισε να κλείσει το ένα από τα τρία παιδιατρικά Νοσοκομεία της Αττικής, το Παίδων Πεντέλης και να το μετατρέψει σε εμβολιαστικό κέντρο για τα παιδιά», αφήνοντας «υγειονομικά ακάλυπτη μία μεγάλη γεωγραφική περιοχή της Αττικής, επιβαρύνοντας ταυτόχρονα τα άλλα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία, τη στιγμή μάλιστα που η μετάλλαξη Όμικρον καλπάζει και τα κρούσματα μεταξύ των παιδιών αναμένεται να αυξηθούν λόγω της επαναλειτουργίας των σχολείων».

Σε όλα αυτά, ας προστεθεί και το μπάχαλο με τα self tests, με τις ελλείψεις στα φαρμακεία να είναι εμφανείς και την κυβέρνηση να παραπέμπει στα… σχολεία.

Και νέα μέτρα για ανεμβολίαστους

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση, που φαίνεται ότι επιμένει να αγνοεί ότι η νέα υπερμεταδοτική παραλλαγή «Ο» δεν κάνει διακρίσεις και μολύνει τόσο όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, όσο και τους εμβολιασμένους -ευτυχώς είναι ελαφρύτερα τα συμπτώματα για τους δεύτερους- προετοιμάζει για λήψη νέων μέτρων που θα στοχεύουν τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση επιλέγει να λαμβάνει μέτρα με τιμωρητική λογική, μεταθέτοντας την ευθύνη για την αποτυχία της στους ανεμβολίαστους, με τον αν. υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, να μην αποκλείει το ενδεχόμενο επιβολής νέων περιορισμών στους μη εμβολιασμένους πολίτες. «Η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που θα χρειαστεί. Εύχομαι να μη χρειαστεί να πάρουμε κανένα άλλο μέτρο αν κάνουμε το απλό μέτρο: να πάμε να κάνουμε το εμβόλιο», δήλωσε στον ΣΚΑΪ. 

Και ενώ ήδη μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται κορύφωση των κρουσμάτων, η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει νέα μέτρα με τα οποία στρέφεται ξανά με τιμωρητική λογική στους ανεμβολίαστους, στους οποίους επιχείρησε να μεταθέσει την ευθύνη για την αποτυχία διαχείρισης της πανδημίας. 

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν μέτρα όπως ο περιορισμός του αριθμού των πελατών εντός των καταστημάτων, ο πλήρης αποκλεισμός των ανεμβολίαστων από την εστίαση, ακόμη και στους εξωτερικούς χώρους όπου τους επιτρεπόταν να πηγαίνουν με αρνητικό rapid test, αλλά και η επέκταση υποχρεωτικού εμβολιασμού σε άλλες ηλικιακές ομάδες.

Πάντως, η Μίνα Γκάγκα μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ το βράδυ του Σαββάτου, υποστήριξε ότι «τα μέτρα αποδίδουν» και εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα.

πηγη