Ουκρανία: Οι ΗΠΑ συζητούν την περίπτωση αμοιβαίων συμβιβασμών με την Ρωσία

 Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είναι έτοιμοι να συζητήσουν με τη Ρωσία, στο πλαίσιο των συνομιλιών τους για την Ουκρανία, το ενδεχόμενο κάθε πλευρά να περιορίσει τα στρατιωτικά γυμνάσια και την ανάπτυξη πυραύλων στην περιοχή, δήλωσε σήμερα ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.

Ενόψει των συνομιλιών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, που είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν τη Δευτέρα στη Γενεύη, το στέλεχος της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν επεσήμανε ότι η Ουάσινγκτον δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει τη θέσπιση ορίων στον αριθμό των αμερικανικών στρατευμάτων που αναπτύσσονται στην περιοχή ούτε και την παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων σε χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

 Ωστόσο ο ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος στην ενημέρωση των δημοσιογράφων επεσήμανε σήμερα ότι σε κάποια ζητήματα υπάρχει ευκαιρία να βρεθεί κοινός τόπος.

«Οποιαδήποτε συζήτηση αυτών των ζητημάτων στα οποία υπάρχει σύγκλιση, στα οποία ενδέχεται να σημειώσουμε προόδους, θα πρέπει να είναι αμοιβαία», εξήγησε. «Και οι δύο πλευρές θα χρειαστεί να αναλάβουν ουσιαστικά την ίδια δέσμευση».

Η Ρωσία δηλώνει ότι απειλείται από την προοπτική οι ΗΠΑ να αναπτύξουν επιθετικές πυραυλικές συστοιχίες στην Ουκρανία, παρά τις διαβεβαιώσεις του Μπάιντεν προς τον Πούτιν ότι δεν προτίθεται να πράξει κάτι τέτοιο.

«Οπότε αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο ενδέχεται να καταλήξουμε σε συμφωνία, αν η Ρωσία είναι διατεθειμένη να κάνει αντίστοιχες δεσμεύσεις», σημείωσε ο αξιωματούχος.

Οι ΗΠΑ προτίθενται επίσης να συζητήσουν την επιβολή περιορισμών στα στρατιωτικά γυμνάσια που πραγματοποιούν και οι δύο πλευρές στην περιοχή, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Είμαστε διατεθειμένοι να εξετάσουμε το ενδεχόμενο αμοιβαίων περιορισμών στο μέγεθος και το εύρος αυτού του είδους των γυμνασίων, περιλαμβανομένων τόσο των στρατηγικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών κοντά στην περιοχή ο ένας του άλλου όσο και των χερσαίων γυμνασίων».

Πηγή: ΑΜΠΕ