Από το πετρέλαιο στις σπάνιες γαίες – Η Δύση, η Κίνα και η Ελλάδα

Από το πετρέλαιο στις σπάνιες γαίες – Η Δύση, η Κίνα και η Ελλάδα, Ευθύμιος Τσιλιόπουλος

Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια για τη χρήση και διαθεσιμότητα των σπανίων γαιών. Τα ΜΜΕ αναφέρουν ότι η Κίνα μπορεί να αυξήσει τις ποσοστώσεις παραγωγής των ορυκτών. Ωστόσο, άλλες πηγές λένε ότι η Κίνα ενδέχεται τελικά να απαγορεύσει εντελώς την εξαγωγή σπάνιων γαιών, επικαλούμενη “θέματα ασφάλειας”. Με εντολή του, ο Μπάιντεν τον περασμένο Μάρτιο είχε ζητήσει μια 100ήμερη αναθεώρηση των στρατηγικών αλυσίδων εφοδιασμού των ΗΠΑ (και με σπάνιες γαίες), προκειμένου να τονωθεί η εγχώρια παραγωγή.

Η παρέμβαση εκείνη έδειξε ότι η Ουάσινγκτον αρχίζει να παίρνει πιο σοβαρά από ποτέ τον κίνδυνο η Κίνα σχεδόν να μονοπωλήσει κρίσιμα ορυκτά, όπως οι σπάνιες γαίες. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η στροφή στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και η μεγαλύτερη εξάρτηση από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αυξήσουν τον ανταγωνισμό για σπάνιες γαίες, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την κατασκευή των κινητών τηλεφώνων, μπαταριών (που χρησιμοποιούν και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και οι ανεμογεννήτριες) και ευρύτερα σε όλα σχεδόν τα υψηλής τεχνολογίας ηλεκτρονικά συστήματα.

Το μόνο πραγματικό ερώτημα είναι πώς ο υπόλοιπος κόσμος (εκτός της Κίνας) και ειδικά οι ΗΠΑ, θα αντιμετωπίσουν τον επερχόμενο ανταγωνισμό στην ραγδαία αυξανόμενη ζήτηση για σπάνιες γαίες. Πολλά από τα ορυκτά που χαρακτηρίζονται σπάνιες γαίες δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο σπάνια όσον αφορά τα παγκόσμια αποθέματα. Η εξόρυξή τους, όμως, είναι δύσκολη, δαπανηρή και οικολογικά “βρώμικη”. Η ειρωνεία είναι ότι οι σπάνιες γαίες είναι απαραίτητες για πολλές από τις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας που προωθούνται αυτήν τη δεκαετία. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται τα ακόλουθα χημικά στοιχεία που μόνο για λόγους ευκολίας υποδιαιρούνται σε τρεις υποομάδες.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ