Αμερικανικό χαστούκι στην τουρκική πολεμική βιομηχανία…

Αμερικανικό χαστούκι στην τουρκική πολεμική βιομηχανία..., Ζαχαρίας Μίχας

Μπορεί να ήταν προδιαγεγραμμένη ως εξέλιξη, αλλά η διεθνής πολιτική κρύβει συχνά εκπλήξεις και γι’ αυτό ήταν λογικό να περιμένει κανείς να επιβεβαιωθεί, να αποτελέσει είδηση. Πριν από λίγες ώρες, λοιπόν, σε σχετιζόμενα με εξοπλισμούς ειδησεογραφικά δίκτυα, έκανε την εμφάνισή της η είδηση ότι το Πακιστάν εγκατέλειψε οριστικά το συμβόλαιο για προμήθεια 30 επιθετικών ελικοπτέρων T129 ATAK από την Τουρκία.

Στην πιο δύσκολη εποχή, η περιώνυμη τουρκική πολεμική βιομηχανία που μπορεί να επιβιώσει μόνο με σταθερή ροή εξαγωγών, δέχεται ένα ισχυρό πλήγμα. Και το δέχεται από τις ΗΠΑ, οι οποίες είχαν φροντίσει να δημιουργήσουν ισχυρό “άλλοθι”, προς αποφυγήν διπλωματικής κλιμάκωσης…

Το επιθετικό ελικόπτερο T129 (προέρχεται από το ιταλο-βρετανικό Agusta-Westland A129 Mangusta) χρησιμοποιεί δυο κινητήρες LHTEC T800-4A, προϊόν κοινοπραξίας της αμερικανικής Honeywell και της βρετανικής Rolls-Royce. Κατά συνέπεια, η εξαγωγή σε τρίτες χώρες οπλικού συστήματος το οποίο περιέχει αμερικανικής κατασκευής υποσυστήματα, απαιτεί την άδεια εξαγωγής από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ. Τον περασμένο Μάιο οι ΗΠΑ είχαν παράσχει άδεια εξαγωγής έξι ελικοπτέρων αυτού του τύπου στις Φιλιππίνες. Τώρα μπλοκάρουν σιωπηρά την πώλησή τους στο Πακιστάν.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ