Ασφαλιστικό: Λιγότεροι συνταξιούχοι, ίδια ταλαιπωρία – «Πλασματικά» καλύτερες συντάξεις

Ασφαλιστικό: Λιγότεροι συνταξιούχοι, ίδια ταλαιπωρία - «Πλασματικά» καλύτερες συντάξεις

Αμείωτη η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων για την σύνταξή τους παρά τα «μέτρα» και τις συνεχείς αναφορές του οικείου υπουργείου.

Μπορεί το υπουργείο Εργασίας να υποστηρίζει ότι αυξήθηκαν οι απονομές συντάξεων το 2021, ωστόσο οι αιτήσεις παραμένουν περίπου στα ίδια επίπεδα, ενώ οι συνταξιούχοι μειώνονται.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συστήματος «Ήλιος» οι συνταξιούχοι τον Δεκέμβριο του 2021 ήταν 2.462.229 άτομα, ενώ ένα χρόνο πριν σχεδόν 21.000 περισσότεροι (2.481.423 δικαιούχοι).

Παρά ταύτα οι συντάξεις βελτιώθηκαν ως μεικτά ποσά καθώς στα τέλη του προηγούμενου έτους η μέση σύνταξη γήρατος (προ φόρων) ήταν στα 973 ευρώ, ενώ τον Δεκέμβριο του 2020 περιοριζόταν στα 954 ευρώ.

Η μείωση του αριθμού των συνταξιούχο οφείλεται, κυρίως, στην αύξηση (αυστηροποίηση) των ορίων ηλικίας, αλλά και στην πρόσκαιρη(;) μείωση του προσδόκιμου ζωής τόσο λόγο της πανδημίας όσο και από την γενικότερη υποβάθμιση του προληπτικού ελέγχου και των θεραπειών από άλλα νοσήματα, ακριβώς λόγω συνωστισμού στο Σύστημα Υγείας και μονοθεματικής αναφορά του ΕΣΥ στον Covid-19.

Ρεκόρ αιτήσεων και συντάξεων

Έτσι, μπορεί ο ΕΦΚΑ να ισχυρίζεται ότι το 2021 ήταν η καλυτέρα χρονιά αναφορικά με τις επιδόσεις του στις απονομές συντάξεων, εκκαθαρίζοντας 201.000 αιτήσεις μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, αλλά αυτή η, ικανοποιητική είναι αλήθεια, απόδοση δεν μειώνει την ταλαιπωρία καθώς το ίδια διάστημα κατατέθηκαν 191.000 νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης. Κυρίως λόγω της ανησυχίας των ασφαλισμένων ότι θα αλλάξουν, προς το δυσμενέστερο, τα όρια ηλικίας, αλλά και εξ αφορμής της πανδημίας, στο βαθμό που οι μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενοι που είχαν δικαίωμα συνταξιοδότησης αποχώρησαν από την εργασίας τους, κατά βάσει στις περιπτώσεις καθημερινής επαφής με το κοινό…

Κατά συνέπεια, το 2021 οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης («ουρές» στον ΕΦΚΑ) μειώθηκαν μόλις κατά 20.000 αιτήσεις, άρα συνεχίζεται η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων παρά τα «μέτρα» και τις συνεχείς αναφορές του οικείου υπουργείου. Μάλιστα, ορισμένες πρωτοβουλίες, όπως η αναστολή αδειών στο προσωπικό ή η έκδοση συντάξεων από ιδιώτες (εργατολόγους, οικονομολόγους, λογιστές κ.α.) περισσότερο δίχασαν, παρά απέδωσαν (συνταξιοδοτικές πράξεις σε μονοψήφιο νούμερο εκτός ΕΦΚΑ…)

Επίσης, χρονιά με την χρονιά περιορίζεται ο αριθμός των συνταξιούχων καθώς αυξάνονται τα όρια ηλικίας, αλλά βελτιώνονται οι αποδοχές τους (μέσα επίπεδα). Αν και αυτή η αύξηση στις συντάξεις μάλλον πρέπει να χαρακτηριστεί… λογιστική, καθώς σε πολλές περιπτώσεις στα «καταβαλλόμενα» του ΕΦΚΑ συνυπολογίζονται και οι κρατήσεις για την αναγνώριση πλασματικών ετών. Κάτι που αποτελεί συνήθη πρακτική για την συμπλήρωση των προϋποθέσεων (40 έτη ασφάλιση με 7 πλασματικά έτη) προκειμένου κάποιος να συνταξιοδοτηθεί στο 62ο έτος της ηλικίας.

«Πρόβλημα» με τις χήρες

Έκπληξη ωστόσο αποτελούν τα στοιχεία του συστήματος «Ήλιος» του Δεκεμβρίου 2021 αναφορικά με τις συντάξεις χηρείας, καθώς εμφανίζονται αδικαιολόγητα μειωμένες κατά περίπου 280.000 δικαιούχους και τη μέση σύνταξη χηρείας αναφέρεται στα 339,58 ευρώ, ενώ ένα μήνα πριν, το Νοέμβριο του 2021, ήταν σχεδόν διπλάσια (631,21 ευρώ)!

Τα εν λόγω στοιχεία έχουν σαφώς σχέση με τις αλλαγές στις προϋποθέσεις και το ύψος των συντάξεων χηρείας, καθώς από 1/1/2022 οι δικαιούχοι σύνταξης λόγω θανάτου που λαμβάνουν και σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος δεν δικαιούνται την αναλογία της εθνικής σύνταξης (μείον 135 έως 269 ευρώ κάθε μήνα). Βλέπε σχετικά ΕΔΩ.

ΠΗΓΗ