Πλαφόν στα 47 ευρώ για τα μοριακά τεστ

(Ντροπή!Οταν Διοικητής Νοσοκομείου αναφέρει πως το κόστος των αναλώσιμων δεν υπερβαίνει τα 15€! )

Η κυβέρνηση αφού έριξε τις ευθύνες για τις τιμές των PCR test στους Ιατρικούς Συλλόγους προχωρά σε διατίμηση.

Ανακοινώθηκε η τροποποίηση των ανώτατων ορίων τιμής χρέωσης για το διαγνωστικό έλεγχο με τη μέθοδο PCR.

Οι νέες τιμές θα ισχύουν από την Πέμπτη (06/01/2022) και αφορούν διαγνωστικά εργαστήρια και ιδιωτικές κλινικές.

Με την απόφαση, ορίζεται:

  • Ανώτατο όριο τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση δείγματος κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, το ποσό των τριάντα πέντε (35) ευρώ.
  • Ανώτατο όριο τιμής χρέωσης της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και στις ιδιωτικές κλινικές, το ποσό των δώδεκα (12) ευρώ.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, τα προαναφερθέντα ανώτατα όρια τιμής χρέωσης δεν εφαρμόζονται στην περίπτωση κατά την οποία η δειγματοληψία πραγματοποιείται εκτός ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων και ιδιωτικών κλινικών οπότε η τιμή τους διαμορφώνεται ελεύθερα.

Τι προηγήθηκε

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, είχε αναφερθεί (ΣΚΑΪ) στις αλλαγές λέγοντας πως «η τιμή ορίζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι πιο συμφέρουσα για τον πολίτη και να μην θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη διαδικασία, καθώς εάν τα περισσότερα εργαστήρια δεν έχουν το παραμικρό κέρδος ή και μικρή ζημιά, τότε τα τεστ θα γίνονται από λιγότερα κέντρα και η αναμονή και η πίεση θα αυξηθεί στα υπόλοιπα». 

Χθες, ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, επιχείρησε ούτε λίγο ούτε πολύ να επιρρίψει την ευθύνη στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και στον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας (ΙΣΑ)για τις τιμές στην αγορά, αφού ανέφερε ότι το πλαφόν των 60 ευρώ μπήκε στα μοριακά τεστ μετά από συσκέψεις που έκανε μαζί τους και έπειτα από δική τους απαίτηση.

Ο υπουργός σημείωσε ότι ενώ αρχικά το πλαφόν είχε μπει στα 50 ευρώ, δηλαδή 40 ευρώ για το μοριακό τεστ και 10 ευρώ για την προσφερόμενη υπηρεσία, οι ιατρικοί σύλλογοι διαφώνησαν και έτσι αποφασίστηκε να αυξηθεί το πλαφόν στα 60 ευρώ.

Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από τον ΙΣΑ με τον «γαλάζιο» πρόεδρο, Γιώργο Πατούλη, να επισημαίνει ότι: «με βάση την ισχύουσα εθνική νομοθεσία, κανένας Ιατρικός Σύλλογος στη χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει αν μια ιατρική πράξη θα συνταγογραφείται, ούτε φυσικά να καθορίζει την τιμή που αυτή θα προσφέρεται. Αυτή είναι αρμοδιότητα κι ευθύνη της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και Ανάπτυξης κι αυτός ο κανόνας ισχύει και για τα μοριακά τεστ».

Στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου και «υπερασπίζοντας το αυτονόητο δικαίωμα όλων των πολιτών της χώρας, χωρίς εξαίρεση, στην ελεύθερη πρόσβασή τους σε κατάλληλες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας» εισηγείται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας «να δώσει άμεσα τη δυνατότητα για συνταγογράφηση και χορήγηση σε κάθε ασφαλισμένο των μοριακών τεστ, εφόσον αυτό προτείνεται από τον θεράποντα ιατρό τους (…)».

πηγη