Στο μυαλό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Εχθρεύεται ται υψηλά επιτόκια, ο δάκτυλός του βρίσκεται πάντα πίσω από της αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας και οι δηλώσεις του μπορούν να κατρακυλήσουν το νόμισμα της χώρας του. Ο λόγος για τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος στη χρονιά που έβαλε τη λίρα σε τροχιά για τη χειρότερη χρονιά των τελευταίων δύο δεκαετιών, ήταν λαλίστατος. Σύμφωνα μάλιστα με το Bloomberg, μπορεί κανείς να εντοπίσει 1.056 ομιλίες στο επίσημο site του τούρκου προέδρου από τον Αύγουστο του 2014. Φέτος έως και τις 19 Δεκεμβρίου είχε πραγματοποιήσει 217 ομιλίες – αριθμό ρεκόρ για μία χρονιά. 

Ο Ερντογάν και το «νέο οικονομικό του πρόγραμμα» οδήγησαν σε μια τρελή πορεία φέτος τη λίρα, χάνοντας μεγάλο μέρος της αξίας της, με αποκορύφωμα την υποχώρησή της στο ιστορικό χαμηλό των 18,3633 λιρών ανά δολάριο. Έπειτα προσπάθησε να σώσει το τουρκικό νόμισμα ανακοινώνοντας ένα μηχανισμό αποδολαριοποίησης των καταθέσεων, με αρκετούς αναλυτές αλλά και επενδυτές να διατηρούν τις ανησυχίες τους, γεγονός που αποτυπώνεται στην πορεία των τελευταίων ημέρων της λίρας, η οποία μετά το ανοδικό ράλι της προηγούμενης εβδομάδας σημειώνει και πάλι απώλειες με πτώση 20% από το τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Λογικό είναι επομένως πολλοί να αναρωτιούνται, πώς σκέφτεται ο Ερντογάν. Το gzeromedia επιχειρεί να μας μεταφέρει τις σκέψεις του προέδρου της Τουρκίας όταν απευθύνεται στους πολίτες της χώρας του: 

«Αγαπητοί μου Τούρκοι, σας γράφω με βαριά καρδιά, αλλά πολύ ωραίο στυλό.

Έχουμε βιώσει δημόσιο δανεισμό μεγάλης κλίμακας, συναλλαγματική κατάρρευση, πληθωρισμό εκτός τροχιάς και παραιτήσεις από την κεντρική τράπεζα επειδή οι ηγέτες ήθελαν να μειώσουν τα επιτόκια.

Όχι, φίλοι μου, δεν μιλάω για τους τελευταίους μήνες, και την εικόνα που έφτιαξαν μεροληπτικά τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία αμφιβάλλουν ακόμη και για το πτυχίο μου (φυσικά και το πήρα, αν και κανείς δεν φαίνεται να με πιστεύει). 

Αναφέρομαι στις μαύρες μέρες του 1994, όταν με ψηφίσατε για δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης.

Η οικονομική κρίση που βιώναμε τότε μας είχε σακατέψει. Σας έβγαλα από αυτό το χάλι ξεσηκώνοντας ό,τι μπορούσα για να ομορφύνω την Κωνσταντινούπολη. Σας έφερα πράσινα λεωφορεία, σας έφτιαξα εργοστάσια ανακύκλωσης. Σας έδωσα ακόμη και τη διεύθυνση email μου για να σας επιτρέψω να έχετε άμεσο ρόλο στη διακυβέρνηση. Σίγουρα, το πείραμά μου άλλαξε την Κωνσταντινούπολη, την Πόλη των Αιώνων. Έτσι, αποφάσισα να κυβερνήσω για αιώνες.

Όχι όμως χωρίς να έχω μπροστά μου προκλήσεις. Όταν με ψηφίσατε για πρωθυπουργό το 2002, αντιμετωπίσαμε άλλη μια οικονομική κρίση, χάρη στην ανικανότητα αυτών που είχα αντικαταστήσει: η λίρα ήταν εντελώς εκτός ελέγχου, η εμπιστοσύνη στην οικονομία ήταν τόσο χαμηλή που σχεδόν δύο τα τρίτα των τραπεζικών λογαριασμών διατηρούνταν σε ξένα νομίσματα και οι ισχυρισμοί για διαφθορά κατά της πρώην ηγεσίας είχαν αποδυναμώσει το μεγάλο έθνος μας. Φυσικά, κανένας τέτοιος ισχυρισμός —είτε για τη διαφθορά, την κακοδιαχείριση ή την απελπισμένη δολαριοποίηση— δεν μπορεί να διατυπωθεί εναντίον της τρέχουσας κυβέρνησής μου. Επαναλαμβάνω, καμία!

Ας αναλογιστούμε εκείνες τις μέρες. Όταν ανέλαβα τα πράγματα άλλαξαν αμέσως. Αναποδογυρίσαμε την κατάσταση, όπως έκαναν οι μεγάλοι Οθωμανοί μετά τις μέτριες ευρωπαϊκές τους εκστρατείες (δυστυχώς, οι δικές μας πρόσφατες ευρωπαϊκές εκστρατείες ματαιώθηκαν από ηπειρωτική αλαζονεία και συνωμοσία). Αλλά πίσω σε εκείνη τη χρυσή εποχή κατά την πρώτη μου θητεία: υπό την εποπτεία μου το ΑΕΠ σχεδόν τριπλασιάστηκε σε μόλις τέσσερα χρόνια, οι άμεσες ξένες επενδύσεις σημείωσαν άνθηση και η ανεργία και ο πληθωρισμός έπεσαν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.

Αγαπητοί μου φίλοι, δεν εκτιμήσατε το καλό που σας έχω κάνει.

Ήσαστε αχάριστοι.Διαμαρτυρηθήκατε για την πρόοδο. Έτσι, ανταπέσωσα. Και όταν οι δυτικοί υποστηρικτές σας δεν πήραν τον μήνυμα και επιχείρησαν ένα εξωσυνταγματικό πραξικόπημα, αντεπιτέθηκα με ένα συνταγματικό που έκανε τα πράγματα σωστά και με έχρισε σωστά ως υπεύθυνο.

Τώρα, εσείς και οι φίλοι σας είστε ξανά στην ίδια φάση, αμφιβάλλοντας για τα σχέδιά μου για την οικονομική μας ανάκαμψη.

Αγαπητοί μου Τούρκοι, όπως είπα πρόσφατα στο κοινοβούλιο, τόσο το Κοράνι και όσο και εγώ μπορώ να σας διαβεβαιώσω: με χαμηλότερα επιτόκια έρχονται λιγότερες ανησυχίες — και περισσότερος δανεισμός και δαπάνες! Αν ρίξουμε το κακό της τοκογλυφίας, θα είσαι αυτάρκης και θα κάνεις περισσότερες εξαγωγές. Η ανάπτυξη θα ακολουθήσει, Inshallah!

Θέλω να βάλω τα χρήματά σας και το εννοώ: ήταν προσωπική μου απόφαση να μειώσω τα επιτόκια- διαθέτω άλλωστε εξαιρετική συλλογή από.. ψαλίδια. Σε τελική ανάλυση, τα οικονομικά μου βασίζονται στην οικογένεια και τους φίλους, στην απελευθέρωση των εργαζομένων μας και στον πόλεμο της οικονομικής ανεξαρτησίας.

Πιστέψτε με, αδέρφια και αδερφές. Το σχέδιό μου, βασισμένο σε θεωρίες παλιών και νέων οικονομολόγων, εξαρτάται πλέον από εσάς. Θα εγγυηθώ την επιστροφή των καταθέσεων σας, αλλά μόνο εάν οι καταθέσεις σας είναι σε λίρες. Τα πράγματα έχουν ήδη κινηθεί προς όφελός σας: οι αυξήσεις των τιμών αντισταθμίστηκαν από την αύξηση των μισθών σας. Οι ξένοι επιστρέφουν, η λίρα ήδη αναπηδά, παρόλο που έπρεπε να πουλήσω δισεκατομμύρια δολάρια για να παρέμβω.

Και τι είναι μια μικρή αδυναμία της λίρας αν μας βοηθά να εξάγουμε στον κόσμο τα υπέροχα πράγματα που φτιάχνουμε, ε; Οι αφρικανοί αδελφοί μας, επίσης θύματα των δυτικών αρπακτικών, δεν θα ήταν ασφαλέστεροι με περισσότερα από τα οπλισμένα drones μας; Θυμηθείτε, φίλοι μου: βρισκόμαστε στη μέση του συνδρόμου της μαθημένης ανικανότητας. Η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας είναι υπερεκτιμημένη, και όχι απαραίτητη για όσους αγαπούν τη χώρα τους! Η ορθόδοξη οικονομία είναι σκλαβιά! Θα σπάσουμε αυτά τα δεσμά! Cok yaşa Türkiye!

Και μην ξεχνάτε, υπάρχει κάτι όπως η εξαιρετική τουρκική ύπαρξη. Οι Τούρκοι ήταν αυτοί που επινόησαν το εμβόλιο για τον COVID (αν και ήταν στη Γερμανία). Οι Τούρκοι είναι αυτοί που κάνουν τα περισσότερα για να εμποδίσουν τη Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία. Οι Τούρκοι είναι αυτοί που θα βοηθήσουν στη σταθεροποίηση των αδελφών μας στην Αφρική. Ακόμη και ο Έλον Μασκ —όχι Τούρκος, αλλά ένας καλός άνθρωπος που θεώρησε τιμή του που με γνώρισε— υποσχέθηκε να ενισχύσει την αναζήτησή μας στα αστέρια, βάζοντας τον δορυφόρο μας στο διάστημα.

Είμαστε ένα μεγάλο έθνος, φίλοι μου. Έχουμε ξαναδεί αυτές τις ουρές για την αγορά ψωμιού. Αλλά αυτές οι δυτικές αναφορές για την πείνα και την απόγνωση έχουν παλιώσει. Είμαι πεπεισμένος ότι, αφού σταματήσω να στηρίζω τις τράπεζες, όταν τελειώσουν όλα αυτά, θα γίνουμε πρωταγωνιστές. Σας προτρέπω: μην πιστεύετε τους αρνητές. Δανειστείτε ελεύθερα, ξοδέψτε άφθονα, απολαύστε τη ζωή και μην ξεχάσετε να ψηφίσετε το 2023!»

naftemporiki.gr