Η γαλλική προεδρία, τα ελληνικά συμφέροντα και η Τουρκία

Η γαλλική προεδρία, τα ελληνικά συμφέροντα και η Τουρκία, Γιώργος Πρωτόπαπας

Η Γαλλία αναλαμβάνει από σήμερα την εκ περιτροπής εξάμηνη προεδρία της ΕΕ και μια από τις άμεσες προτεραιότητες του Εμμανουέλ Μακρόν είναι η στρατηγική αυτονομία του ευρωπαϊκού οργανισμού. Επιπλέον, οι κινήσεις της γαλλικής προεδρίας αναμένονται με ενδιαφέρον από την Ελλάδα, στο πλαίσιο του ελληνογαλλικού συμφώνου και του ότι το Παρίσι επικρίνει τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ενδιαφέρον έχουν και οι προτεραιότητες της προεδρίας για το μεταναστευτικό.

Ο Μακρόν ποτέ δεν έκρυψε τις φιλοδοξίες του να αποκτήσει η ΕΕ στρατηγική αυτονομία και το επαναλαμβάνει συνέχεια στις δηλώσεις του. Η Γαλλία ηγήθηκε του πολιτικού λόγου και της πρωτοβουλίας για την ευρωπαϊκή κυριαρχία και τη στρατηγική αυτονομία. Έχοντας πλέον, την προεδρία της ΕΕ, σχεδιάζει να προχωρήσει στην ουσία των πραγμάτων με την παρουσίαση μιας Στρατηγικής Πυξίδας και τη διοργάνωση μια αμυντικής Συνόδου Κορυφής με την Κομισιόν.

Ο Μακρόν θεωρεί ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδο στον τομέα της άμυνας αναφέροντας την έναρξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας το 2017. Επιπλέον, η γαλλική προεδρία θα επιδιώξει και έναν καλύτερο έλεγχο των συνόρων της Ευρώπης. Το επισήμανε και ο Μακρόν, όταν μίλησε για τις προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας. Επιχειρηματολόγησε ότι ο έλεγχος των συνόρων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της πρόκλησης της μετανάστευσης, την αντιμετώπιση “υβριδικών” πολέμων και την αποφυγή ανθρώπινων δραμάτων

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ