«Μόνο με τεστ» σε Ελλάδα και Ιταλία

Μοριακό τεστ

Αναφορές στον γερμανικότύπο για τους νέους περιορισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στους ταξιδιώτες των Χριστουγέννων. Δημοσιεύματα για την οικονομική κρίση στην Τουρκία.

Μόνο με αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών ή rapid 24 ωρών η είσοδος στην Ελλάδα

«Ιταλία και Ελλάδα μόνο με αρνητικό τεστ» τιτλοφορείται δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της Süddeutsche Zeitung, το οποίο αναφέρει: «Η Ελλάδα αντιδρά στον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον. Από τις 19 Δεκεμβρίου το αρνητικό τεστ γίνεται υποχρεωτικό για την είσοδο στη χώρα. (…) Αρχικά η κυβέρνηση είχε καθιερώσει το μέτρο μόνο για τους ταξιδιώτες από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Δανία, ώστε να αποτρέψει την περαιτέρω εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον. Τώρα επεκτείνεται σε όλους ταξιδιώτες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας».

Η εφημερίδα Merkur παρατηρεί ότι «τουλάχιστον για τους εμβολιασθέντες και αναρρώσαντες τα ταξίδια εντός ΕΕ είχαν σχετικά απλοποιηθεί τον τελευταίο καιρό. Ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης επέτρεπε μία επίσκεψη σε πολλές χώρες. Η μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού φαίνεται να αλλάζει και πάλι τα δεδομένα. Μετά την Ιταλία και η Ελλάδα τροποποίησε προς το αυστηρότερο τα προβλεπόμενα μέτρα για την είσοδο στη χώρα».

«Επικίνδυνο στοίχημα» από τον Ερντογάν

Διαδήλωση κατά της πολιτικής Ερντογάν
Στιγμιότυπο από πρόσφατη διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη κατά της οικονομικής πολιτικής του Ταγίπ Ερντογάν

Η νέα μείωση επιτοκίων στην Τουρκία και η περαιτέρω υποτίμηση του λίρας σχολιάζονται για μία ακόμη φορά στον γερμανικό τύπο. Σε δημοσίευμα με τίτλο «Το επικίνδυνο στοίχημα του Ερντογάν» η Süddeutsche Zeitung αναφέρει ότι «παρά την ταχεία άνοδο των τιμών και εις πείσμα όλων των κανόνων, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας μείωσε για μία ακόμη φορά το ύψος των επιτοκίων. Το εθνικό νόμισμα χάνει όλο και μεγαλύτερο μέρος της αξίας του, η λαϊκή αγανάκτηση συνεχώς εντείνεται». Ωστόσο η εφημερίδα του Μονάχου παρατηρεί ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δεν αποκλείεται να έχει συγκεκριμένους λόγους για να ευνοεί την κατάρρευση της λίρας: «Όσο μειώνεται η αξία του νομίσματος, τόσο περισσότερο συμφέρει η (βιομηχανική) παραγωγή στην Τουρκία. Ωφελούνται οι τούρκοι εξαγωγείς και προσελκύονται περισσότεροι τουρίστες από το εξωτερικό. Και πραγματικά η τουρκική οικονομία αναπτύσσεται με εκπληκτικά υψηλούς ρυθμούς, παρά την πανδημία». Από αυτή την άποψη, σημειώνει ο αρθρογράφος, «θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει την πολιτική Ερντογάν ως ένα είδος στοιχήματος, με στόχο η πληθώρα του χρήματος να πυροδοτήσει μία επαρκή οικονομική ανάπτυξη, χωρίς όμως παράλληλα να ξεφύγει ο πληθωρισμός και να καταρρεύσει το εθνικό νόμισμα».

Στο ίδιο μήκος κύματος η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt κάνει λόγο για «επικίνδυνη πολιτική Ερντογάν» και παρατηρεί, μεταξύ άλλων: «Επιβλαβές για την πορεία του νομίσματος είναι και το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα έχει απωλέσει το κύρος της για τους επενδυτές. Σε αυτό έχει συμβάλλει ο πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος κάθε τόσο απαιτεί νέα μείωση των επιτοκίων, ενώ έχει καρατομήσει τρεις διοικητές τα τελευταία διόμιση χρόνια. Αυτό προκαλεί σοβαρά ερωτήματα για το πόσο ανεξάρτητα λειτουργούν οι φύλακες του νομίσματος». Από την πλευρά της η Tageszeitung κάνει λόγο για «δραματικές απώλειες στο εθνικό νόμισμα» και παρατηρεί ότι «τις τελευταίες εβδομάδες το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης κατακλύζεται από αμερικανικά hedge funds, που ποντάρουν σε περαιτέρω υποχώρηση της τουρκικής λίρας. Επιπλέον, η χώρα απειλείται με ξεπούλημα. Την ώρα που οι Βούλγαροι διασχίζουν τα σύνορα για να αγοράσουν στην Τουρκία καταναλωτικά αγαθά σε χαμηλότερες τιμές, πλούσιοι Άραβες, Ιρανοί και Ρώσοι προχωρούν σε μαζικές αγορές ακινήτων στην Κωνσταντινούπολη και σε περιζήτητες παραθαλάσσιες περιοχές στη Μεσόγειο».

Έρχεται η μεγάλη στροφή στα επιτόκια

Τράπεζα της Αγγλίας
Αρχίζει από την Τράπεζα της Αγγλίας η μεγάλη στροφή στα επιτόκια για τη διεθνή οικονομία;

Σταδιακή αλλαγή στην πολιτική των μηδενικών επιτοκίων βλέπουν οι γερμανικές εφημερίδες μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις από την αμερικανική FED, την Τράπεζα της Αγγλίας, αλλά και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Η αρχή γίνεται στη Μ.Βρετανία και η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) παρατηρεί: «Η Τράπεζα της Αγγλίας είναι η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που σφίγγει τα λουριά στα επιτόκια, ώστε να μην παγιωθούν οι πληθωριστικές προσδοκίες. Ο πληθωρισμός έχει πλέον σκαρφαλώσει σε ποσοστό άνω του 5% και θα συνεχίσει να ανεβαίνει. Η απόφαση ήταν ξεκάθαρη. Παρά την αβεβαιότητα που προκαλεί η μετάλλαξη Όμικρον, οι κεντρικοί τραπεζίτες στο Λονδίνο δεν είχαν άλλους δισταγμούς. Περαιτέρω βήματα στην ανοδική πορεία των εποτικίων εντός του επομένου έτους, θεωρούνται πλέον βέβαια. Αποφασιστικός παράγοντας, εκτός από τον ταχέως αυξανόμενο πληθωρισμό, είναι και η καλή εικόνα στην αγορά εργασίας».

Γιάννης Παπαδημητρίου

πηγη