Απαντήσεις για την αυξημένη θνητότητα εκτός ΜΕΘ ζητούν ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα της κυβέρνησης μετά την αποκαλυπτική μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα, σύμφωνα με την οποία θα είχαν σωθεί ζωές αν η κυβέρνηση στήριζε το ΕΣΥ, καθώς δείχνει ότι η ενδονοσοκομειακή θνητότητα των βαρέως πασχόντων Covid-19 ασθενών, σε εθνικό επίπεδο, επηρεάζεται αρνητικά από το υψηλό φορτίο ασθενών.

ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 επανέρχονται στο ζήτημα μετά και τις ξεκάθαρες απαντήσεις του καθηγητή Θεόδωρου Λύτρα στην προσπάθεια απαξίωσης της μελέτης, η οποία διαψεύδει τον πρωθυπουργό στα περί ίδιας φροντίδας εντός και εκτός ΜΕΘ των ασθενών με Covid-19.

Ο κ. Τσιόδρας επέλεξε, ύστερα από τις ασφυκτικές πιέσεις, να στείλει χθες μια απογοητευτική ανακοίνωση σε μια προσπάθεια να καταλαγιάσει τη σκόνη που σήκωσε η έκθεσή του αλλά μάταια.

Μπαράζ ερωτημάτων

Η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει πως «μια δημόσια συγνώμη θα ήταν το λιγότερο», αφού «ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του και ήξεραν και ψεύδονταν πάνω στις χιλιάδες απώλειες. Είναι όχι μόνο πολιτικά αλλά και ηθικά υπόλογοι απέναντι στον ελληνικό λαό».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα, «επειδή δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης που να πιστεύει πως ο κ. Μητσοτάκης και όλο το Μέγαρο Μαξίμου δεν είχαν ενημερωθεί από τον κ. Τσιόδρα για τη μελέτη που δείχνει έκρηξη θνητότητας εκτός ΜΕΘ, «επειδή ο συνυπογράφων με τον κ. Τσιόδρα, καθηγητής κ. Λύτρας εμφατικά επαναλαμβάνει πως «ενημερώσαμε άμεσα και επανειλημμένα στο ανώτατο επίπεδο λήψης αποφάσεων όσους μπορούν να κάνουν κάτι για το ΕΣΥ».

  • Θα ζητήσουν έστω μια συγνώμη για τα συνειδητά ψέματα και την εγκληματική τους αμέλεια;
  • Για το «δεν υπάρχει διαφορά για τους εντός και τους εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένους» του κ. Μητσοτάκη;
  • Για το «δεν μπορούμε να έχουμε ένα πολυτελές ΕΣΥ», του κ. Σκέρτσου;
  • Για το «πεταμένα λεφτά» τα χρήματα για επιπλέον ΜΕΘ, του κ. Πέτσα;
  • Για το «ακόμη κι αν είχαμε 5.000 ΜΕΘ θα είχαμε περισσότερους θανάτους» του κ. Γεραπετρίτη;

Παράλληλα, οι βουλευτές του ΜέΡΑ25, με πρώτο υπογράφοντα τον επικεφαλής του κόμματος, Γιάνη Βαρουφάκη, κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, με θέμα «Η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετίζεται με 87% αυξημένη θνητότητα, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη Τσιόδρα».

«Ενώ ήταν ήδη κατανοητό από όλους και με βάση την απλή λογική αλλά και τις εκκλήσεις των νοσοκομειακών ιατρών ότι η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ και η διασωλήνωση σε ΜΕΘ χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό, όπου οι ασθενείς υποθεραπεύονται, γιατί δεν παρακολουθούνται από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό οδηγούν σε αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα, η μελέτη σφραγίζει με ψυχρά δεδομένα την αποτυχία της κυβέρνησης της ΝΔ», σημειώνουν οι βουλευτές και ρωτούν τα εξής:

  • 1. Όταν τον Απρίλιο του 2011 δηλώνατε «Η φύλαξη των συνόρων δεν μπορεί να υφίσταται αν δεν υπάρχουν απώλειες και για να γίνω κατανοητός, αν δεν υπάρχουν νεκροί», μήπως εννοούσατε και τα σύνορα που χωρίζουν τα συμφέροντα των ολιγαρχών από τον ελληνικό λαό που έχει ανάγκη μια κλίνη ΜΕΘ δημόσιου νοσοκομείου;
  • 2. Πώς μιλάτε για 1.300 ΜΕΘ, όταν με 700 διασωληνωμένους έχουμε 150 εκτός ΜΕΘ;
  • 3. Ποιοι είναι, τελικά, οι πραγματικοί αριθμοί για κλίνες ΜΕΘ, πλήρως στελεχωμένες με εξειδικευμένο προσωπικό;
  • 4. Ποιό είναι το ποσοστό θνησιμότητας εμβολιασμένων και μη από τον μήνα Νοέμβριο του 2021;

πηγη