Ανησυχία και κινήσεις πανικού για την παραλλαγή Όμικρον

Ντόμινο εξελίξεων από την καταγραφή της νέας παραλλαγής κορονοϊού • Μπαράζ ταξιδιωτικών περιορισμών και αναταραχή στις αγορές παρά τα ελάχιστα επιβεβαιωμένα κρούσματα της «Όμικρον» • Τι αποφάσισε η Ε.Ε., οι πρώτες εκτιμήσεις από τον ΠΟΥ • Οργισμένη αντίδραση από τη Νότια Αφρική.

Στη δίνη της παραλλαγής «Όμικρον» μπήκε ο πλανήτης, καθώς, παρά τον μικρό αριθμό επιβεβαιωμένων περιστατικών δεν είναι λίγες οι χώρες που προέβησαν στη λήψη άμεσων ταξιδιωτικών μέτρων για χώρες από τη Νότια Αφρική, ενώ οι αγορές αντέδρασαν με χαρακτηριστικό πανικό.

«Παραλλαγή ανησυχίας»

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής η νέα παραλλαγή… βαπτίστηκε ως «Όμικρον» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος συνεδρίασε εκτάκτως για να εκτιμήσει τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα.

Σε ανακοίνωσή της η Ομάδα Τεχνικών Συμβούλων του ΠΟΥ χαρακτήρισε τη νέα παραλλαγή ως «ανησυχητική» με τις πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι η παραλλαγή αυτή επιφέρει μεγαλύτερο κίνδυνο επαναμόλυνσης, σε σύγκριση με τις άλλες «παραλλαγές ανησυχίας». Η B.1.1.529 («Όμικρον») εκτιμάται ότι έχει υψηλότερη μεταδοτικότητα από άλλα στελέχη, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα και μεγαλύτερη επικινδυνότητα. 

Οι ειδικοί του Οργανισμού ανησυχούν για το ενδεχόμενο η παραλλαγή, εξαιτίας των 32 μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη-ακίδα του κορονοϊού, να παρουσιάσει πιθανή αντοχή στα εμβόλια, ωστόσο κρατούν στάση αναμονής, καθώς ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη νέες επιστημονικές έρευνες για το θέμα. 

Κλείνουν σύνορα, περιορίζουν αεροπορικά ταξίδια

Μέσα σε ένα γενικευμένο κλίμα πανικού και υπερβολής, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το σημερινό «ηλεκτροσόκ» στις αγορές, ακολούθησε ένα μπαράζ άμεσων αποφάσεων για επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών και μέτρων στα αεροδρόμια.

Οι χώρες της Ε.Ε. αποφάσισαν την προσωρινή αναστολή των ταξιδιών από επτά κράτη της νότιας Αφρικής (Μποτσουάνα, Εσουατίνι, Λεσότο, Μοζαμβίκη, Ναμίμπια, Νότια Αφρική, Ζιμπάμπουε), ενώ ξεχωριστά οι ευρωπαϊκές χώρες αποφάσισαν να αυστηροποιήσουν τους κανόνες ταξιδιού προς χώρες της συγκεκριμένης περιοχής.

Οι ελληνικές αποφάσεις

Μετά από έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής το υπουργείο Υγείας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Αναφορικά με την εμφάνιση της νέας παραλλαγής B.1.1.529 (μετάλλαξη της Μποτσουάνα) του SARS-CoV-2, ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής, ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις της κυβέρνησης για τις χώρες της νότιας Αφρικής, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι:

  • Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.
  • Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την χώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.
  • Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).
  • Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR).

Επισημαίνουμε ότι έως σήμερα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τις συγκεκριμένες χώρες.

Τα ανωτέρω ισχύουν από αύριο Σάββατο 27 Νοεμβρίου ώρα 06:00.

Συνοπτικά τα μέτρα που έλαβαν χώρες εντός και εκτός Ε.Ε. ΕΔΩ.

Οργισμένη πρώτη αντίδραση από τη Νότια Αφρική

Μετά από το μπαράζ ανακοινώσεων ο υπουργός Υγείας της Νοτίου Αφρικής, Τζο Παάχλα, δήλωσε ότι με βάση τα πρώτα στοιχεία το νέο στέλεχος μπορεί να δείχνει πιο μεταδοτικό, αλλά χαρακτήρισε άδικη την απόφαση των κρατών να κλείσουν τα σύνορά τους.

Προς το παρόν έχει εντοπιστεί μικρός αριθμός κρουσμάτων της παραλλαγής, κυρίως στη Νότια Αφρική, αλλά και σε Μποτσουάνα, Χονγκ Κονγκ, Ισραήλ και Βέλγιο, μ τον Παάχλα να σημειώνει ότι οι ενέργειες κατά της χώρας του και άλλων αφρικανικών κρατών «είναι εντελώς αντίθετες από τους κανονισμούς και τα στάνταρ του ΠΟΥ».

Σκληρή γραμμή και από ΗΠΑ – Καναδά

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν το κλείσιμο των συνόρων στους ταξιδιώτες από οκτώ χώρες της νότιας Αφρικής. Η άφιξη στο αμερικανικό έδαφος θα απαγορεύεται από τη Δευτέρα στους ταξιδιώτες που έρχονται από τη Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια, το Λεσότο, το Εσουατίνι, τη Μοζαμβίκη και το Μαλάουι, δήλωσε ένας Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Μονάχα στους Αμερικανούς υπηκόους και τους μόνιμους κατοίκους των ΗΠΑ θα επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα, διευκρίνισε ο αξιωματούχος.

Την ίδια ώρα, ο Καναδάς απαγόρευσε την είσοδο στο έδαφός του στους ταξιδιώτες από επτά χώρες της νότιας Αφρικής, όπου εντοπίστηκε η νέα παραλλαγή Όμικρον.

«Πρέπει να δράσουμε σύντομα για να προστατεύσουμε τους Καναδούς», εξήγησε, σε μια συνέντευξη τύπου, ο υπουργός Υγείας Ζαν Ιβ Ντουκλ, διευκρινίζοντας πως οι χώρες, τις οποίες αφορά το μέτρο, είναι η Μποτσουάνα, το Εσουατίνι, το Λεσότο, η Μοζαμβίκη, η Ναμίμπια, η Νότια Αφρική και η Ζιμπάμπουε.

Τουρκία-ΗΑΕ-Ρουάντα κλείνουν τα σύνορά τους

Η Τουρκία θα κλείσει τα σύνορά της στους ταξιδιώτες από πέντε χώρες ως μέτρο πρόληψης κατά της νέας παραλλαγής του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα.

Οι ταξιδιώτες από την Μποτσουάνα, τη Νότια Αφρική, τη Μοζαμβίκη, τη Ναμίμπια και τη Ζιμπάμπουε δεν θα επιτρέπεται να εισέλθουν από σήμερα το βράδυ στη χώρα λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων της νέας παραλλαγής, ανέφερε Κότζα σε μήνυμά του στο Twitter.

Και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναστέλλουν την είσοδο στην επικράτειά τους για τους ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική, τη Ναμίμπια, το Λεσότο, το Εσουατίνι, τη Ζιμπάμπουε, την Μποτσουάνα και τη Μοζαμβίκη από την 29η Νοεμβρίου λόγω των ανησυχιών για τη νέα παραλλαγή της Covid-19, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Τι λένε οι κατασκευαστές εμβολίων

Η Pfizer/BioNTech ανακοίνωσε ότι ήδη προχωρεί σε έρευνες για το κατά πόσο το εμβόλιό της είναι αποτελεσματικό κατά της νέας παραλλαγής του ιού. Σε ανακοίνωσή της η γερμανική συνέταιρος της Pfizer δηλώνει ότι θα έχει περισσότερα στοιχεία σε δύο εβδομάδες, όταν θα λάβει τα πλήρη στοιχεία από τα εργαστήριά της

Αργά το απόγευμα η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε ήδη μελέτης για την παραλλαγή Όμικρον, ενώ και η Novavax ενημέρωσε ότι εργάζεται πάνω σε μια νέα φόρμουλα για το εμβόλιό της.

ΠΗΓΗ