Υπόθεση Τοπάλκα: Η ΜΙΤ, το αέριο σαρίν στη Συρία και το μοιραίο τροχαίο

Υπόθεση Τοπάλκα: Η ΜΙΤ, το αέριο σαρίν στη Συρία και το μοιραίο τροχαίο, Ευθύμιος Τσιλιόπουλος

Ο διαβόητος Σύριος λαθρέμπορος όπλων Χέισαμ Τοπάλκα, γνωστός με το ψευδώνυμο “Διοικητής Φάντασμα”, που από την αρχή του εμφυλίου πολέμου της Συρίας είχε απασχολήσει επανειλημμένα τα τουρκικά ΜΜΕ για τις σχέσεις του με την ΜΙΤ, πέθανε σε ύποπτο τροχαίο ατύχημα στις 10 Φεβρουαρίου 2021. Τα τουρκικά ΜΜΕ δεν ανέφεραν καθόλου την είδηση.

Ενώ εκκρεμούσαν δύο εντάλματα και ποινή φυλάκισης 12 ετών εναντίον του, ο Τοπάλκα κυκλοφορούσε ελεύθερα στη Τουρκία. Στις 10 Φεβρουαρίου 2021, αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν ο “καταζητούμενος” μαζί με επτά άλλους, συγκρούστηκε με φορτηγό περίπου στις 9 μ.μ. στο δρόμο μεταξύ Ικονίου (Κόνια) και Καραπινάρ. Από τους επιβαίνοντες, ο Τοπάλκα και δύο άλλοι σκοτώθηκαν, ενώ οι υπόλοιποι πέντε τραυματίστηκαν. Το ατύχημα επιβεβαίωσε τον ισχυρισμό ότι ο Τοπάλκα, που είχε κρατηθεί δύο φορές από την αστυνομία το 2014, ήταν ακόμη στην Τουρκία. Πηγή ανέφερε ότι ήταν υπό την προστασία του MIT και ότι με τη βοήθειά της είχε εγκατασταθεί στο Ικόνιο.

Ο οδηγός του φορτηγού αφέθηκε ελεύθερος μετά από ανάκριση και τα πτώματα στάλθηκαν στην επαρχία Χατάι, στα σύνορα με την Συρία, όπου θάφτηκαν χωρίς δημοσιότητα. Το συμβάν έφερε στη μνήμη το επεισόδιο Σουσουρλούκ το 1996. Τότε ένας άλλος καταζητούμενος διάσημος μαφιόζος, συνεργάτης της ΜΙΤ, είχε σκοτωθεί σε τροχαίο. Επέβαινε στο ίδιο αυτοκίνητο με εν ενεργεία διοικητή ασφαλείας και με βουλευτή!

Η συνεχεια του αρθρου εδω