Ο νέος Γερμανός υπουργός Οικονομικών «ανοίγει ομπρέλα» για τη «βροχή ευρωπαϊκού χρήματος»

«Συνήγορος των υγιών δημοσιονομικών» έχει δηλώσει ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και όλοι καταλαβαίνουμε πολύ καλά τι σημαίνει αυτό! Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας και αυτό δεν είναι καλή εξέλιξη για την Ελλάδα που ανέμενε σύμφωνα με την κυβέρνηση «βροχή ευρωπαϊκού χρήματος» . Ο Λίντνερ έχει δηλώσει ότι θα …ανοίξει ομπρέλα.

Όπως γράφει η DW «πρόκειται για έναν πολιτικό που δίνει μεγάλο βάρος στην τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, τόσο στη Γερμανία όσο και στη ΕΕ. Θα πρέπει να αναμένεται ότι αυτή η οπτική γωνία θα χαρακτηρίζει τους χειρισμούς του στην Ευρωζώνη. Όπως ενδεικτικά δήλωσε στη συνέντευξη τύπου ο κ. Λίντνερ, η Γερμανία θα παραμείνει «συνήγορος υγιών δημοσιονομικών». Τα τρία κόμματα συμφώνησαν να τηρείται από το 2023 ξανά το συνταγματικά κατοχυρωμένο «φρένο χρέους», που επιβάλλει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Παρ’ όλα αυτά διαβεβαίωσαν ότι είναι εξασφαλισμένοι οι πόροι για τις αναγκαίες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως και για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της χώρας». 

Τα άσχημα νέα δεν σταματούν στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας. Αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα είναι και η ανάληψη του υπερυπουργείου Κλίματος και Οικονομίας από τους Πράσινους. Κι αυτό γιατί οι στόχοι που θέτουν είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν προβλήματα σε χώρες όπως η Ελλάδα. Σύμφωνα με τη DW «οι τρεις εταίροι θα επιδιώξουν να καταργηθεί η χρήση του άνθρακα ως το 2030, οκτώ χρόνια νωρίτερα απ’ ότι έχει προγραμματιστεί. Ένας επιπλέον στόχος είναι το 2030 να κυκλοφορούν στη Γερμανία 15 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Κεντρικό ρόλο για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος θα διαδραματίσει το «υπερυπουργείο» Κλίματος και Οικονομίας. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, επικεφαλής αυτού του υπουργείου θα είναι ο συμπρόεδρος των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ. Δεδομένου ότι οι Πράσινοι είναι δεύτερο κόμμα, ο κ. Χάμπεκ θα αναλάβει μάλλον και το αξίωμα του αντικαγκελάριου. Η άλλη συμπρόεδρος του κόμματος, Ανναλένα Μπέρμποκ, προορίζεται για υπουργός Εξωτερικών».

ΠΗΓΗ