Μπλόκο στους ανεμβολίαστους στην Ιταλία με το «σούπερ πράσινο πάσο»

Οι μαγικές δυνάμεις του Super Mario Ντράγκι δεν σώζουν απολυμένους |  Ελεύθερη Λαική Αντιστασιακή Συσπείρωση

«Δεν υπάρχουν εναλλακτικές» ανέφερε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο υιοθέτησε το μέτρο για το «σούπερ πράσινο πάσο εμβολιασμένων» και έδωσε το πράσινο φως για την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε νέες κατηγορίες πολιτών.

Έτσι, από τις 6 Δεκεμβρίου μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, το σούπερ πάσο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνον από τους εμβολιασμένους πολίτες και από όσους έχουν μολυνθεί με τον ιό και έχουν θεραπευθεί, με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους κλειστούς χώρους. Οι ανεμβολίαστοι πολίτες θα μπορούν να εισέρχονται στον χώρο εργασίας τους με αρνητικά τεστ, ενώ θα είναι αποκλεισμένοι από άλλες κοινωνικές δραστηριότητες.

Το «πάσο εμβολιασμένου» θα είναι αναγκαίο και για την είσοδο στα μέσα μεταφοράς και τα ξενοδοχεία, ακόμα και από τους τουρίστες, με τη Ρώμη να υιοθετεί ουσιαστικά το «γερμανικό μοντέλο».

Οι περιορισμοί αυτοί θα ισχύσουν και στις λεγόμενες «λευκές ζώνες», δηλαδή στις περιοχές με σχετικά χαμηλό αριθμό κρουσμάτων. Σε περίπτωση που τα κρούσματα αυξηθούν, δεν προβλέπονται νέες απαγορεύσεις για τους εμβολιασμένους πολίτες, με τους ειδικούς να επανεκτιμούν ξανά την κατάσταση στα μέσα Δεκεμβρίου.

Επίσης, η διάρκεια του πάσου, στο εξής, μειώνεται από τους δώδεκα στους εννέα μήνες.

Όσο για την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, αυτή αφορά τους τομείς της παιδείας, της άμυνας και της ασφάλειας. Έτσι, στους υγειονομικούς πρόκειται τώρα να προστεθούν οι αστυνομικοί, οι καραμπινιέροι, οι στρατιώτες, οι εκπαιδευτικοί, όπως και το σύνολο του προσωπικού που εργάζεται στα σχολεία.

Επίσης, θα γίνονται και πιο εντατικοί έλεγχοι στα σύνορα με τις άλλες χώρες, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα διασποράς του ιού από επισκέπτες της Ιταλίας. 

Ντράγκι: Να διασφαλίσουμε όσα έχουμε κατακτήσει

«Θέλουμε να προλάβουμε και να προστατέψουμε τους πολίτες, να διατηρήσουμε όσα θετικά πράγματα καταφέραμε να κατακτήσουμε», υποστήριξε ο Ντράγκι μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων. Και πρόσθεσε: «Θέλουμε να διατηρήσουμε την γνωστή μας καθημερινότητα, την δυνατότητα να βγαίνουμε έξω, να μπορούμε να καταπολεμάμε τη φτώχεια, και τα παιδιά μας να μπορούν να πηγαίνουν κανονικά στο σχολείο».

Παράλληλα, ο Ιταλός πρωθυπουργός ευχήθηκε τα φετινά Χριστούγεννα να είναι καλύτερα από τα περσινά και χάρη στα νέα αυτά μέτρα να μπορέσει να στηριχθεί ο τουριστικός τομέας. Τόνισε, δε, ότι ο ίδιος έχει ήδη κάνει την αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Σε ό,τι αφορά την αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, η κυβέρνηση της Ρώμης αποφάσισε ότι από την 1η Δεκεμβρίου η σχετική πλατφόρμα θα ανοίξει για όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών. 

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου ήταν ομόφωνη, καθώς όσοι –πριν από τη συνεδρίαση– είχαν αντίθετη άποψη, τελικά άλλαξαν γνώμη και υπερψήφισαν τις αποφάσεις. 

ΠΗΓΗ