Επενδυτικό σωσίβιο σε Ερντογάν από τα Εμιράτα;  

Χείρα βοηθείας από το Άμπου Ντάμπι προς τον Ταγίπ Ερντογάν, μετά την υπογραφή συμφωνιών δισεκατομμυρίων μεταξύ Τουρκίας και Εμιράτων, την ώρα που η λίρα κατακρημνίζεται και η οργή ξεχειλίζει στη γειτονική χώρα.

Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ είχε σήμερα συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, στην πρώτη του επίσκεψη στη χώρα εδώ και αρκετά χρόνια, καθώς οι σχέσεις των δύο κρατών δεν ήταν και στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. 

Εν μέσω τεράστιων οικονομικών προβλημάτων για την Τουρκία και αναταραχής σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο οι δύο χώρες υπέγραψαν μνημόνια συνεργασίας για επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας και της τεχνολογίας.

Μετά τις συζητήσεις ο πρίγκιπας μπιν Ζαγιέντ δήλωσε ότι είχε «γόνιμες συνομιλίες» με τον Ταγίπ Ερντογάν συμπληρώνοντας ότι «αναμένω την εξερεύνηση νέων δυνατοτήτων συνεργασίας που θα αποδειχθούν ωφέλιμες και για τα δύο έθνη και θα προωθήσουν περαιτέρω τους κοινούς μας αναπτυξιακούς στόχους».

Η Abu Dhabi Development Holding (ADQ) υπέγραψε συμφωνία για να επενδύσει σε τουρκικές εταιρείες τεχνολογίας, ενώ η Abu Dhabi Ports επίσης υπέγραψε συμφωνία για συνεργασία με τουρκικά λιμάνια.  Παράλληλα, υπογράφηκε συμφωνία με την ADQ και την τουρκική εταιρεία Kalyon για συνεργασία σε θέματα ενέργειας και υποδομών, αλλά και μνημόνια συνεργασίας με την CCN Group για συνεργασία στον τομέα της Υγείας. Τέλος, η ADQ υπέγραψε συμφωνία με το Επενδυτικό Γραφείο της Τουρκικής Προεδρίας σχετικά με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανακοίνωσαν, ακόμη, ότι δημιουργούν ταμείο 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να στηρίξουν κυρίως στρατηγικές επενδύσεις στην Τουρκία σε υγεία και ενέργεια. 

Οι κεντρικές τράπεζες των δύο κρατών επίσης υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας, ενώ πηγές ανέφεραν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις και για συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων. Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει υπογράψει αντίστοιχες συμφωνίες και με άλλες χώρες με στόχο να αποκτήσει πρόσβαση σε συνάλλαγμα ώστε να στηρίξει την λίρα που κατρακυλάει εδώ και μήνες.

Σήμερα το εθνικό νόμισμα της χώρας συνέχισε τις πολύ χαμηλές πτήσεις, μετά τη χθεσινή βουτιά 15%, ενώ μεγαλώνει η αγανάκτηση των πολιτών από το μεγάλο κύμα ακρίβειας που πλήττει την χώρα.

Εκτός από συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης, κινητικότητα παρατηρείται και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία αυξάνουν την πίεση προς τον Ταγίπ Ερντογάν. 

πηγη