Έρχονται εξελίξεις για τα αναδρομικά και η απόφαση του ΣτΕ – Νέα πληρωμή σήμερα

Έρχονται εξελίξεις για τα αναδρομικά και η απόφαση του ΣτΕ - Νέα πληρωμή σήμερα

Εξελίξεις με τα αναδρομικά συνταξιούχων αναμένονται έως το τέλος του έτους. Η απόφαση του ΣτΕ έρχεται.

Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται για τα αναδρομικά στις συντάξεις με τη δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας τουΣτΕ, η οποία θα κρίνει εάν σε περίπου 350.000 συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα θα επιστραφούν αναδρομικά μνημονιακές περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις, οι οποίες ανέρχονται σε επιπλέον 2-2,5 δισ. ευρώ.

Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται σύντομα και πιθανότατα πριν από το τέλος του έτους, καθώς έχει ήδη καθυστερήσει σημαντικά.

Η απόφαση μπορεί να επεκταθεί σε 2,5 εκατ. συνταξιούχους, με τις νέες επιστροφές να ξεκινούν από 800 ευρώ έως και 3.000 ευρώ.

Πρόκειται για τα νέα αναδρομικά του εντεκαμήνου Ιούνιος 2015-Μάιος 2016. Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει εκ νέου συνταξιουχικές οργανώσεις, εκτιμώντας ότι δεν ήταν νόμιμη και συνταγματική η απόφαση της κυβέρνησης το περασμένο καλοκαίρι να πληρώσει τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων και να αφαιρέσει τα αναδρομικά των επικουρικών και των δώρων.

Πιο συγκεκριμένα, το ΣτΕ έκρινε τις εξής περικοπές:

Τα καταργημένα δώρα των κύριων συντάξεων που ήταν 800 ευρώ για όλους (εκτός και αν η κύρια σύνταξη ήταν κάτω από 400 ευρώ, π.χ. αγρότες με την κατώτατη σύνταξη, που διεκδικούν 660 ευρώ).

Τις μειώσεις των επικουρικών που επιβλήθηκαν το 2012 σε όλους από το πρώτο ευρώ.

Την κατάργηση των δώρων στις επικουρικές που ήταν πλήρη (δύο επικουρικές ανά έτος) το 2012.

Οι συνταξιούχου του ιδιωτικού τομέα περιμένουν την απόφυση του Συμβουλίου της Επικρατείας (είναι θέμα ημερών ή εβδομάδων), αναφορικά με τα Δώρα της περιόδου 2015-16 (800 ευρώ έκαστος εκ. των 2,6 εκ. συνταξιούχων). Και αυτό γιατί προηγούμενη απόφαση του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου προέβλεπε να αποδοθούν τα Δώρα από την ημερομηνία έκδοσης της… προ-προηγούμενης απόφασης (Ιούλιος 2015) μέχρι την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου 4387/16 (Μάιος 2016). Που το ίδιο δικαστήριο δέχθηκε ότι είναι συνταγματική (πλέον) η μόνιμη περικοπή των Δώρων…

Ωστόσο η κυβέρνηση, με τον νόμο Βρούτση (4670/20) τον Φεβρουάριο του 2020, παρανομώντας, δεν απέδωσε τα Δώρα, ενώ βελτίωσε την ανταπόδωσα των συντάξεων για πάνω από 30 έτη ασφάλισης, θέμα που επίσης είχε αποφασίσει το ΣτΕ…

Τώρα οι αρμόδιοι εργατολόγοι εκτιμούν ότι θα δικαιωθούν στις προσφυγές που έκαναν ενώπιον του ΣτΕ για την καταβολή των Δώρων εκείνος της περιόδου (πιλοτική δίκη), αφού το ανώτατα ακυρωτικό δικαστήριο δεν έχει παρά να επαναλάβει προηγούμενη απόφασή του (Οκτώβριος 2019)..

Από την άλλη πλευρά το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάνθηκε (αυστηρά για τους δημοσίους υπαλλήλους) ότι καλώς έχουν περικοπή τα Δώρα (σ.σ. και για την περίοδε 2015-16), αφού υπήρχε γενικότερο οικονομικό-δημοσιονομικό πρόβλημα (και οι συνταξιούχοι του δημοσίου έπαιρναν τότε τη σύνταξη του από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δηλαδή από τα φορολογικά έσοδα….).

Αυτή η διαφορά, στην περίπτωση που το ΣτΕ όπως προείπαμε δικαιώσει τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, θα αχθεί ενώπιον του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (σ.σ. συγκροτείται με δικαστές και από τα τρία ανώτατα δικαστήριο), προκειμένου να αποφανθεί επί της διένεξης (μεταξύ Ελεγκτικού και ΣτΕ). Αν και μπορεί η εκτιμώμενη διχογνωμία να λήξει με πολιτική απόφαση. Από την στιγμή που τα Δώρα θα δοθούν σε 2,2 εκ. συνταξιούχος του ιδιωτικού τομέα, λογικό είναι η κυβέρνηση να τα δώσει και στον δημόσιο (400.000 συνταξιούχοι).

Ποιοι πληρώνονται αναδρομικά από σήμερα

Αυξημένος αναμένεται να είναι ο αριθμός των συνταξιούχων που θα λάβουν αναδρομικά ποσά, λόγω επανυπολογισμού της σύνταξής τους, εντός της εβδομάδας. Στην καταβολή που προγραμματίζει να πραγματοποιήσει ο ΕΦΚΑ, εκτός από τους 8.400 «νέους» συνταξιούχους, για τους οποίους ολοκληρώθηκε ο επανέλεγχος και ο επανυπολογισμός έβγαλε θετικό αποτέλεσμα ως προς τα αναδρομικά τους, είναι πιθανό να προστεθούν και άλλες κατηγορίες δικαιούχων.

Πρόκειται για τις λεγόμενες «δύσκολες» περιπτώσεις, όπου ο ΕΦΚΑ είχε υπολογίσει ότι ανέρχονται στα επίπεδα των 29.000 και είχε εκτιμήσει ότι θα καταστεί εφικτό έως το τέλος της τρέχουσας χρονιάς να έχουν εκκαθαριστεί.

Τι γίνεται με τους δικαστές

Σε πλήρη σεβασμό και εφαρμογή της αμετάκλητης απόφασης του Μισθοδικείου που οδηγεί σε αύξηση των συντάξιμων αποδοχών των δικαστών και καταβολή αναδρομικών, καλούν την κυβέρνηση οι δικαστές.

Το ΔΣ της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων στις 20 Νοεμβρίου ανέθεσε σε νομικούς συμβούλους την παρακολούθηση του συνταξιοδοτικού με πλήρη σεβασμό στην υπ’ αριθμό 255/2021 απόφαση του Μισθοδικείου.

Στις 5 Οκτωβρίου το Μισθοδικείο δικαίωσε αμετάκλητα συνταξιούχο δικαστή κρίνοντας πως είναι αντισυνταγματικό το πλαφόν των 4.608,00 ευρώ που επέβαλλε το άρθρο 120 του ν. 4623/2019, ως ενιαίο ανώτατο όριο όλων των συντάξεων που καταβάλλονται από τον ΕΦΚΑ.

ΠΗΓΗ