Μπουρλότο στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν – Ο ρόλος της Ρωσίας

Μπουρλότο στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν – Ο ρόλος της Ρωσίας , Γιώργος Πρωτόπαπας

Οι πολλαπλές ανταλλαγές πυρών που έγιναν στα σύνορα  τις τελευταίες μέρες μεταξύ δυνάμεων της Αρμενίας και του  Αζερμπαϊτζάν αποδεικνύουν το πόσο εύθραυστη παραμένει η ειρήνη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ που επετεύχθη μετά τη συνθηκολόγηση του Έρεβαν στον δεύτερο πόλεμο του Νοεμβρίου 2020. Ωστόσο, η εκεχειρία που έγινε  με τη διαμεσολάβηση της Ρωσίας για να μην εξελιχθεί η κλιμάκωση των νέων συγκρούσεων σε νέο πόλεμο, δεν διασφαλίζει ότι δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον, καθώς η κατάσταση χαρακτηρίζεται από την Αρμενία σχετικά σταθερή.

Την επίτευξη της εκεχειρίας, ανακοίνωσε το αρμενικό υπουργείο Άμυνας, ενώ το Αζερμπαϊτζάν μέχρι στιγμής, δεν την είχε επιβεβαιώσει. Η Αρμενία ανέφερε ότι τουλάχιστον 15 στρατιώτες της σκοτώθηκαν, ότι 12 αιχμαλωτίστηκαν και ότι οι δυνάμεις της προκάλεσαν βαριές απώλειες στην άλλη πλευρά. Ωστόσο, το Αζερμπαϊτζάν δεν παραδέχθηκε ότι σκοτώθηκε κάποιος από τους στρατιώτες του και το υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι τραυματίστηκαν δύο από αυτούς. Επίσης, χαρακτήρισε την κλιμάκωση στρατιωτική και πολιτική προβοκάτσια της Αρμενίας.

Επισημαίνεται ότι οι συγκρούσεις έγιναν σε μια περίοδο που Ερεβάν και Μπακού φέρεται να ήταν κοντά στην επίτευξη των πολυαναμενόμενων συμφωνιών για την οριοθέτηση των συνόρων τους και το άνοιγμα νέων οδών μεταφοράς μεταξύ τους. Όμως, οι συγκρούσεις έχουν δυναμιτίσει τις ήδη εύθραυστες διαπραγματευτικές ισορροπίες καθώς οι δυο αντιμαχόμενες πλευρές επέρριψαν ευθύνες εκατέρωθεν.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ