Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά Ουγγαρίας για την πολιτική ασύλου

Κόλαφος η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της ΕΕ για το μη σεβασμό στα δικαιώματα των προσφύγων.

Καταπέλτης για την πολιτική ασύλου που εφαρμόζει η Ουγγαρία είναι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της ΕΕ που αποφάσισε πως η χώρα της κεντρικής Ευρώπης δεν εκπλήρωσε τις προϋποθέσεις που απορρέουν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία σε σχέση με την παροχή πολιτικού ασύλου μην κάνοντας δεκτές αιτήσεις από πρόσφυγες που φθάνουν στη χώρα μέσω μια τρίτης χώρας που θεωρείται ασφαλής.

Το Δικαστήριο αποφάνθηκε επίσης πως η Ουγγαρία παραβίασε τη νομοθεσία της ΕΕ ποινικοποιώντας ορισμένες δραστηριότητες παροχής βοήθειας για την υποβολή αίτησης για άσυλο στην επικράτειά της.

Ανέφερε επίσης πως η ουγγρική νομοθεσία περιόρισε το δικαίωμα πρόσβασης των αιτούντων διεθνή προστασία και το δικαίωμα των αιτούντων άσυλο να μπορούν να συμβουλεύονται νομικό ή άλλο σύμβουλο.

Η Ουγγαρία ψήφισε τον επίμαχο νόμο το 2018. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε νομικά μέτρα κατά της χώρας και έστειλε προειδοποιητική επιστολή κατηγορώντας τη Βουδαπέστη για παραβίαση της Οδηγίας της ΕΕ για τις Διαδικασίες Ασύλου και της Οδηγίας για τις Συνθήκες Υποδοχής.

Ωστόσο, η Ουγγαρία δεν άλλαξε τη νομοθεσία της και η Επιτροπή συνέχισε με αιτιολογημένη γνωμάτευση τον Ιανουάριο του 2019 προτού παραπέμψει τη χώρα στο Δικαστήριο.

Η ουγγρική κυβέρνηση αναγνώρισε την απόφαση του Δικαστηρίου αλλά είπε ότι δεν θα υποχωρήσει από την πολιτική της για τη μετανάστευση που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση του ακροδεξιού Όρμπαν και αποτυπώνει μια σκληρή αντιμεταναστευτική ατζέντα, απορρίπτοντας την έννοια της πολυπολιτισμικής κοινωνίας.

ΠΗΓΗ