Οι ξεχασμένοι στην Αλβανία Μουτζαχεντίν του Λαού – Η δίκη στη Σουηδία

Οι ξεχασμένοι στην Αλβανία Μουτζαχεντίν του Λαού – Η δίκη στη Σουηδία, Ορφέας Μπέτσης

Η παραμονή της ιρανικής οργάνωσης Μουτζαχεντίν του Λαού στην αλβανική επικράτεια είναι μια μόνιμη εστία ανησυχίας, τόσο για τις κρατικές υπηρεσίες, όσο και για τους πολίτες. Είχαμε Ιρανούς πράκτορες που σκόπευαν να επιχειρήσουν εις βάρος μελών των Μουτζαχεντίν του Λαού, αλλά συνελήφθησαν και απελάθηκαν.

Τις προηγούμενες ημέρες ξεκίνησε στο Δυρράχιο ακροαματική διαδικασία από σουηδικό δικαστήριο για μία νέα υπόθεση. Για δύο εβδομάδες δικαστές από τη Στοκχόλμη, σε αίθουσα του Πρωτοδικείου Δυρραχίου, θα πάρει τις καταθέσεις επτά μαρτύρων της ιρανικής αντικαθεστωτικής οργάνωσης.

Το μακρινό 1988 με βάση την “φατβά” που είχε εκδώσει ο επικεφαλής του ιρανικού καθεστώτος Αγιατολάχ Χομεϊνί, με σκοπό την αντιμετώπιση της ένοπλης δράσης των Μουτζαχεντίν του Λαού, οι οποίοι δρούσαν για την ανατροπή του ισλαμικού καθεστώτος, είχαν εκδοθεί “δικαστικές αποφάσεις” για συνοπτικές εκτελέσεις. Έτσι, στις φυλακές του Γκοχαρντάστ (Gohardasht), στο Καράϊ στην περιφέρεια της Τεχεράνης, καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν περίπου 30.000 τέτοιοι αντιφρονούντες.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ