Κροατία: Ανακοινώστε επειγόντως την απόφαση για τα υποχρεωτικά πιστοποιητικά COVID

Κροατία: Ανακοινώστε επειγόντως την απόφαση για τα υποχρεωτικά πιστοποιητικά COVID

Η Κροάτισσα διαμεσολαβητής Tena Šimonović Einwalter κάλεσε την Πέμπτη την κυβέρνηση και την εθνική ομάδα αντιμετώπισης του COVID-19 να δημοσιεύσουν επειγόντως την απόφασή τους σχετικά με τα υποχρεωτικά πιστοποιητικά COVID, λαμβάνοντας υπόψη ότι θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ σε λίγες ημέρες και ότι το κείμενό της και οι λεπτομέρειες της εφαρμογής της είναι άγνωστες.

“Οι πληροφορίες είναι απαραίτητες στους φορείς και τα ιδρύματα ώστε να μπορέσουν να εφαρμόσουν την απόφαση, στους υπαλλήλους τους που πρέπει να συμμορφωθούν με αυτήν καθώς και στους πολίτες των οποίων πολλά δικαιώματα εξαρτώνται από τη φυσική τους εμφάνιση στους χώρους αυτούς. Ως εκ τούτου, η Συνήγορος του Πολίτη συνέστησε την επείγουσα δημοσίευση της απόφασης, με πλήρεις και σαφείς οδηγίες σχετικά με την εφαρμογή της”, ανέφερε το Γραφείο της Συνηγόρου του Πολίτη στην ιστοσελίδα του, δίνοντας συστάσεις σχετικά με την επέκταση της χρήσης του πιστοποιητικού σε ολόκληρη την κυβέρνηση και τον δημόσιο τομέα.

“Η εισαγωγή αυτού του μέτρου έχει οδηγήσει σε αύξηση του ενδιαφέροντος για εμβολιασμό και αυτό απαιτεί ταχύτερη και καλύτερη ανταπόκριση, καθώς παρατηρούμε ουρές για εμβολιασμό. Οι πολίτες που περιμένουν να εμβολιαστούν, ωστόσο, δεν θα μπορέσουν να αποκτήσουν αμέσως πιστοποιητικό COVID-19 και θα πρέπει να εξεταστούν το επόμενο διάστημα”, σημείωσε ο Šimonović Einwalter, προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητο να γίνει ευρέως διαθέσιμος ο εμβολιασμός και η εξέταση, καθώς και να εξηγηθεί στους πολίτες πώς μπορούν να ασκήσουν τα δικαιώματά τους ενώπιον φορέων δημόσιας εξουσίας μέχρι να πληρούν τις προϋποθέσεις για να αποκτήσουν το πιστοποιητικό.

Η ίδια προειδοποίησε για την ανάγκη να διασφαλιστεί, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, η δωρεάν εξέταση για άπορους πολίτες καθώς και για όσους δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους.

Σκοπός των συστάσεων είναι να συμβάλουν στην ετοιμότητα του συστήματος να εφαρμόσει την ανακοινωθείσα απόφαση, δήλωσε η Συνήγορος του Πολίτη, υπενθυμίζοντας ότι είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι ο περιορισμός των δικαιωμάτων των πολιτών είναι ανάλογος με το επιθυμητό αποτέλεσμα – την αποτροπή περαιτέρω αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων και των θανάτων και την ανακούφιση της πίεσης που ασκείται στο σύστημα υγείας από τον αυξανόμενο αριθμό ασθενών που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη./ibna

By Mladen Dragojlovic / Published on: November 12, 2021