Η Ευρώπη παραδομένη: Στοκάρει εμβόλια στα ψυγεία ενώ ο τρίτος κόσμος αγωνίζεται για μία δόση

Η Ευρώπη παραδομένη: Στοκάρει εμβόλια στα ψυγεία ενώ ο τρίτος κόσμος αγωνίζεται για μία δόση

Πλήττονται περισσότερο οι χώρες που απέτυχαν στον μαζικό εμβολιασμό και δεν έλαβαν εγκαίρως περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους κατά του κορονοϊού. Υπάρχουν στοκαρισμένα στα ψυγεία 5 δόσεις εμβολίου για κάθε ενήλικα Ευρωπαίο πολίτη. Ανήθικο οι πολίτες των πλούσιων χωρών (ΗΠΑ- ΕΕ) να έχουν το εμβόλιο και να μην το κάνουν, ενώ ο τρίτος κόσμος να αγωνίζεται να λάβει την πρώτη δόση.

Το πάθημα της Ευρώπης μάθημα για τον υπόλοιπο κόσμο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ευρώπη βρίσκεται γι ´ άλλη μια φορά «στο επίκεντρο» της πανδημίας COVID-19 καθώς είναι η μόνη περιοχή του πλανήτη όπου ο αριθμός των κρουσμάτων βρίσκεται σε αυξητική πορεία.

Το πιο τραγικό της ιστορίας είναι ότι η Ευρώπη διαθέτει στοκαρισμένες πέντε δόσεις εμβολίου για κάθε πολίτη της όμως αρκετοί εκ των οποίων αρνούνται να εμβολιαστούν. Την ίδια στιγμή ο τρίτος κόσμος αγωνίζεται να βρει την πρώτη δόση για να εμβολιαστεί.

Η προειδοποίηση του ΠΟΥ ήρθε την στιγμή που η γηραιά ήπειρος ανέφερε αύξηση στον αριθμό των νέων καθημερινών κρουσμάτων για 5η συνεχή εβδομάδα. Η κατάσταση στην Ευρώπη κρίνεται τόσο σοβαρή, σύμφωνα με τον ΠΟΥ ενδεχομένως να υπάρξουν 500.000 νέοι θάνατοι μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, δύο είναι τα αίτια του 4ου κύματος μολύνσεων στην Ευρώπη:

1) Ο χαμηλός αριθμός εμβολίων σε πολλές από τις πληγείσες χώρες.

2) Η πρώιμη και απότομη χαλάρωση των περιορισμών που παρατηρήθηκε το καλοκαίρι.

Η διόγκωση του 4ου κύματος Ευρώπη αναμένεται καθώς πλησιάζει ένας κρύος και υγρός χειμώνας. Είναι νωπά στην μνήμη μας τα δραματικά αποτελέσματα του περασμένου χειμώνα με τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα και τους θανάτους σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Ωστόσο κατά το τρέχον 4ο κύμα , οι χώρες που πλήττονται περισσότερο είναι σαφώς αυτές που είτε χαλάρωσαν τους περιορισμούς πολύ νωρίς, είτε δεν συνέχισαν τους εμβολιασμούς με τον απαιτούμενο ρυθμό όπως οι χώρες της νότιας τα έθνη της Ευρώπης, όπως: Ελλάδα , Ιταλία, Γαλλία, και Ισπανία.

Στη Γαλλία, ο ρυθμός εμβολιασμού ήταν χαμηλός μέχρι τον περασμένο Ιούλιο, όπου ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέβαλε το «pass sanitaire» για σχεδόν όλες τις εξόδους και κατέστησε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, με αρκετούς μεγάλους εργοδότες να ακολουθούν το παράδειγμά του. Παρόμοιες κινήσεις έγιναν σχεδόν ταυτόχρονα σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία και, μόλις τέσσερις μήνες αργότερα, μια τέτοια ενέργεια φαίνεται να απέδωσε.

Ο πονοκέφαλος της εξέτασης με τεστ για COVID-19 κάθε τρεις μέρες για όσους δεν είναι εμβολιασμένοι ώθησε τους περισσότερους να εμβολιαστούν. Η διαφορά ήταν ορατή μέσα στις πρώτες εβδομάδες από την λήψη των μέτρων. Οι εμβολιασμοί αυξήθηκαν θεαματικά.

Επίσης οι χώρες αυτές παρόλο που αύξησαν γρήγορα τα ποσοστά εμβολιασμού τους, διατήρησαν επίσης τους αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις, χρησιμοποιώντας πιστοποιητικά εμβολίων για να αποτρέψουν τους μη εμβολιασμένους να μετακινούνται χωρίς έλεγχο!

Όμως πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν κατάφεραν να το κάνουν. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση η Γερμανία που όχι μόνο απέτυχε να αντιμετωπίσει τη διστακτικότητα των εμβολίων μέσω προγραμμάτων ευαισθητοποίησης ή αρνητικών κινήτρων όπως το πάσο υγείας, αλλά χαλάρωσε επίσης τους περισσότερους περιορισμούς στις μετακινήσεις και τις συγκεντρώσεις, δημιουργώντας έτσι ένα πρόσφορο έδαφος για την επιστροφή του COVID-19.

Υπάρχουν περίπου πέντε δόσεις για κάθε ενήλικα στην ΕΕ, αλλά οι κυβερνήσεις δεν έχουν καταφέρει να τις χορηγήσουν

Τα αποτελέσματα είναι πλέον ορατά σε όλους.

Η Γαλλία στις 17 Απριλίου 2021 η κατέγραψε 45.636 νέα κρούσματα, ενώ η Γερμανία ήταν πολύ πίσω σε 20.693 κρούσματα. Στις 7 Νοεμβρίου, στην Γερμανία τα κρούσματα αυξήθηκαν στα 26.357, ενώ στην Γαλλία υπήρξε κατακόρυφη μείωση στα 7.285 κρούσματα !

Πλέον οι καθημερινές μολύνσεις στη Γερμανία έχουν ξεπεράσει τις 35.000 – το υψηλότερο από τότε που εμφανίστηκε η πανδημία στα τέλη του 2019 – υποδηλώνοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος.

Επίσης και σε άλλες χώρες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, όπως η Ρωσία, οι νέες καθημερινές μολύνσεις έχουν φτάσει σε υψηλά ρεκόρ.

Το παράδοξο είναι ότι η ΕΕ είχε προπαραγγείλει περισσότερες από 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων για τον COVID-19, τη μεγαλύτερη παραγγελία από οποιαδήποτε χώρα ή μπλοκ χωρών. Αν και αρχικά υπήρχαν μεγάλα προβλήματα με την παράδοση του εμβολίου, η οποία συνεχίστηκε μέχρι την άνοιξη, οι προμήθειες έγιναν από τότε διαθέσιμες και το τελευταίο εξάμηνο υπάρχει υπερ επάρκεια εμβολίων. Η ΕΕ έχει στην κατοχή της πολλά περισσότερα εμβόλια από την Κίνα ή η Ινδία. Υπάρχουν περίπου πέντε δόσεις για κάθε ενήλικα στην ΕΕ, αλλά οι κυβερνήσεις δεν έχουν καταφέρει να τις χορηγήσουν.

Ομοίως, η Ρωσία, η οποία παραγάγει το δικό της εμβόλιο Sputnik και το εξάγει σε πολλές χώρες, δεν κατάφερε να εμβολιάσει επαρκώς τους δικούς της ανθρώπους.

Καθώς η πανδημία έχει εξασθενίσει σε πολλές περιοχές, είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις και οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο να δουν το χάος στο οποίο βρίσκεται η Ευρώπη και να μάθουν γρήγορα τα μαθήματα των χωρών που δεν κατάφεραν να χορηγήσουν εμβόλια αρκετά γρήγορα.

Η ευρωπαϊκή υγειονομική κρίση του 4ου κύματος εγείρει επίσης ένα άλλο ζωτικό ζήτημα που πρέπει να εξετάσει ο κόσμος. Ενώ χιλιάδες δόσεις εμβολίων βρίσκονται αδιάθετες στα ψυγεία της ΕΕ και των ΗΠΑ και πλησιάζει η ημερομηνία λήξης τους, τα περισσότερα αναπτυσσόμενα έθνη, ειδικά στην Αφρική, την Ασία και τα μικρά νησιωτικά κράτη στον Ειρηνικό και τον Ινδικό Ωκεανό, αγωνίζονται να λάβουν τις πρώτες δόσεις για να προστατεύσουν τον πληθυσμό τους που δεν διατάζει να κάνει το εμβόλιο, όσο πολλοί Δυτικοί. Εδώ τίθεται ένα ηθικό ζήτημα για το κατά πόσον είναι μόνιμο και ηθικό οι πλούσιες χώρες να προμηθεύονται για τον εαυτό τους εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες πολύτιμων εμβολίων – υπερδιπλάσιες από αυτές που θα χρειάζονταν – σε βάρος του υπόλοιπου κόσμου.

ΠΗΓΗ